Złożenie latarki Convoy M1

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
cardano

Złożenie latarki Convoy M1

Post autor: cardano »

Zamówiłem z fasttecha Convoy M1, z osobnym driverem i xm-u3, nie wiem co mnie skusiło na taki pomysł.
Zamówienie przyszło jakiś czas temu, ale dopiero dzisiaj mam czas. Pomarowałem cieńką warstwą pigułe, zlutowałem driver z diodą, wkręciłem do wnętrza latarki, włożyłem baterie ale niestety nie działa, czy dobrze przylutowałem diodę?
Driver narazie nie jest przylutowany, poprostu wsadziłem go.
Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jak driver nie jest przylutowany to jak ma mieć połączenie z minusem ogniwa ? :mrgreen:
elektroda.pl
cardano

Faktycznie :)
Tylko jak to przylutować, piguła nagrzewa się błyskawicznie, cyna nie chce się trzymać
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

cardano, bez problemu się da, sam lutuje zwykłą kolbową lutownicą o temperaturze 400* bez jej stabilizacji. Wcześniej nałóż w trzech miejscach na krawędzi drivera nieco cyny tak na szerokość kilku milimetrów i później po włożeniu drivera i jego dociśnięciu lutuj w tych miejscach do krawędzi piguły. Musi się udać, to nie amelinium :mrgreen:
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
cardano

Latarka działa, dzieki
ale to jasno świeci :) dioda xm-u3 1c, odcień srednio mi sie podoba, trzeba będzie jednak pomyśleć nad czymś cieplejszym
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

alienth pisze:bez problemu się da
Nie zawsze się da ostatnio trafiłem na jakiś genialny chiński stop alu chyba z piachem, niż nie pomagało ani płyn do lutowania alu, ani lut do alu, a przy nagrzaniu do 400 stopni piguła pękła jak szklanka na kilkanaście części
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
alienth

Post autor: alienth »

Nightmare, caly czas piszemy o pigule mosiężnej :wink:
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
DNF

Post autor: DNF »

Nightmare, jak pech to pech :D
ODPOWIEDZ