Mój pierwszy MOD - obudowa a'la Bocialarka. Jakieś rady ? :)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Dex-ter

Mój pierwszy MOD - obudowa a'la Bocialarka. Jakieś rady ? :)

Post autor: Dex-ter »

Witam Panów.

Jako że diodę z mojego G*wna z Allegro ( jakaś podróba Luxeona ) oddałem ojcu do jego przeróbki latarki czołowej, została mi obudowa i postanowiłem coś poMODzić. Nie robiłem wcześniej tego typu zabiegów, więc podejrzewam, że bez Waszej pomocy się nie obejdzie.
Chciałbym zrobić jakiś prosty MOD - zasilanie na 3xAAA ( wiem, że za dużo mocy to nie daje, ale wystarczy by świeciło jak RC-G2 ), może być DD albo jakiś podpasowany Driver z DX ( no właśnie, jaki ? ), soczewka albo zwykły OP.

Co posiadam:
- Obudowa aluminiowa jak z Bocialarki bez szybki i ze zniszczonym Reflektorem
- Kosz na 3xAAA
- Włącznik z tyłu obudowy

A prezentuje się to tak:
Obrazek.Obrazek.Obrazek.Obrazek

Przyszło mi do głowy, że można by zastosować:
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7426 (3.6V 5-Mode 3W Circuit Board for Flashlights (1000mAh 3.7V Output))
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14879 (26.5mm*19.6mm Aluminum Textured/OP Reflector for Xenon Emitters)
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13458 (1W SemiLED XM05W060E 50~60-Lumen White LED Emitter (3.2~3.5V 320~350mA))
- http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5646 (Glass Lens for Flashlights (27mm 10-Pack))

Ewentualnie jeszcze zamiast szkiełka: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5297 (Glass Optics for Flashlights (28mm))

Albo bez zbędnej zabawy: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3257 (Aluminum Cree Reflector Module Set (no emitter))

Co o tym myślicie ?
Ostatnio zmieniony sobota 27 wrz 2008, 22:05 przez Dex-ter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Heh. Chyba nie mam wyjścia żeby nie zabrać głosu w tej dyskusji :wink: Po pierwsze to nie jest body Bocialarki. Są drobne acz znaczące różnice (te też macałem i jakoś w ich kierunku nie poszedłem, why :???: ). Pierwsza rażąca rzecz to wklejana plastikowa szybka, która zdaje się z tego co pamietam klejona jest też z refem. Plastiku chyba tam nie dasz a szkło... W sumie pewnie jakoś idzie podkleić. Albo nagwintować i cienką nakrętkę kontrującą zrobić. Dla mnie to było za dużo zabawy. Co ciekawe w tych właśnie body są te nacięcia na całej długości, delikatnej "gramatury" nacięcia. Super to szczerze w łapkach leży i to mnie kusiło :wink: Finalna rzecz - cienkie ścianki. Tam najprawdopodobniej był star wetknięty tylko w korpus (opierał sie dosłownie krańcami stara na podtoczonym poszerzeniu korpusu od środka). Był już jeden taki na allegro zdaje się co takie latarki z driverem DX 1A w high sprzedawał. Jakoś go nie widzę teraz :roll: Reasumując. Podstawa to wpasować idealnie (wykorzystując max powierzchni bocznej styku termicznego). Czyli krążek najlepiej miedziany bądz alu choć ostatnio słyszę głosy że alu z miedzią się żre i na potęge utlenia (jakoś mnie to jednak nie przekonało). tutaj jeśli chcesz pompować 1A w emiter musisz wykorzystać max tą skromną powierzchnie styku termicznego. Od tego zacznij :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dex-ter

Bocian pisze:Heh. Chyba nie mam wyjścia żeby nie zabrać głosu w tej dyskusji :wink:
Jest to wręcz wskazane ! :). Dzięki za odzew.
Pierwsza rażąca rzecz to wklejana plastikowa szybka, która zdaje się z tego co pamietam klejona jest też z refem. Plastiku chyba tam nie dasz a szkło... W sumie pewnie jakoś idzie podkleić. Albo nagwintować i cienką nakrętkę kontrującą zrobić. Dla mnie to było za dużo zabawy.

Tak, była wklejana, aczkolwiek się zbiła się ( sama :mrgreen: ) i już potem jej nie było.
Tam najprawdopodobniej był star wetknięty tylko w korpus (opierał sie dosłownie krańcami stara na podtoczonym poszerzeniu korpusu od środka).
Był. I tą diodę oddałem ojcu razem ze star'em.
Podstawa to wpasować idealnie (wykorzystując max powierzchni bocznej styku termicznego). Czyli krążek najlepiej miedziany bądz alu choć ostatnio słyszę głosy że alu z miedzią się żre i na potęge utlenia (jakoś mnie to jednak nie przekonało). tutaj jeśli chcesz pompować 1A w emiter musisz wykorzystać max tą skromną powierzchnie styku termicznego.
Czyli z tego co rozumiem, w miejscu, gdzie wcześniej "leżał" star, wsadzić maksymalnie dopasowany miedziany krążek ( coś jak na foto poniżej )? Grubość ( bez wystawania ) to 2mm. Czy nie będzie to za mało ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Tak. Od razu mowię że potrzebował będziesz samego emitera bez podłoża, i w tym krążku będziesz musiał nawiercić otwory po to aby przewody do emitera doprowadzić. Po przeciwległych stronach minimalnie bliżej siebie niż ta powierzchnia ograniczająca pod spodem.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dex-ter

Bocian pisze:Tak. Od razu mówię że potrzebował będziesz samego emitera bez podłoża, i w tym krążku będziesz musiał nawiercić otwory po to aby przewody do emitera doprowadzić. Po przeciwległych stronach
Do tego miejsca rozumiem :). Potem pewnie pasta między emiter, a krążek. A gdzie driver'ek jeżeli takowy zachcę ? Od drugiej strony tuby będę go montował, tak jak ta płytka, która była tu wcześniej ?
minimalnie bliżej siebie niż ta powierzchnia ograniczająca pod spodem.
Tu masz na myśli powierzchnię pod emiterem ?

Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Przepraszam ze sie wtrącam ale jedziesz po kosztach nie patrząc na nic. Zobacz emiter jaki wybrałeś i do tego sterownik. Myślisz że on wytrzyma prąd rzędu 1A? Po drugie sku.14879 jest do xenonów, po trzecie zmierz orientacyjnie głębokość miejsca umieszczenia reflektora. Może tu być pięta Achillesowa tego body.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dex-ter

lennin pisze:Przepraszam ze sie wtrącam ale jedziesz po kosztach nie patrząc na nic.
Nie przepraszaj, każda wypowiedź w tym wątku jest dla mnie cenna.
Zobacz emiter jaki wybrałeś i do tego sterownik. Myślisz że on wytrzyma prąd rzędu 1A?
Nie wiem, dlatego poprosiłem o pomoc/radę Was. Dominik podpowiedział mi wprawdzie inną konfigurację, ale ta także wydała mu się ok.
Po drugie sku.14879 jest do xenonów

Tak, widzę - ale czy nie da się go jakoś podpasować ?
po trzecie zmierz orientacyjnie głębokość miejsca umieszczenia reflektora. Może tu być pięta Achillesowa tego body.
Zmierzyłem po prostu stary reflektor ( na nim chyba najlepiej sie bazować ) - 19mm wysokości, więc troszkę mało.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Tym sterownikiem wpakujesz w diodę 2-3 x więcej niź nominalnie można. Zobacz tam może EDISONy sa niewiele droższe chyba lub SSC. Do tych wymiarów wysokości reflektora można spokojnie dodać grubość stara i chyba kilka gwintów jak mnie przykręcisz głowice nic sie nie stanie ;) Reflektorek taki znalazłem ale to może byc nietrafiony zakup KAI. Może jakiś kolimator?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dex-ter

lennin pisze:Tym sterownikiem wpakujesz w diodę 2-3 x więcej niź nominalnie można. Zobacz tam może EDISONy sa niewiele droższe chyba lub SSC. Do tych wymiarów wysokości reflektora można spokojnie dodać grubość stara i chyba kilka gwintów jak mnie przykręcisz głowice nic sie nie stanie ;) Reflektorek taki znalazłem ale to może byc nietrafiony zakup KAI. Może jakiś kolimator?
A gdyby zrobić DD bez sterownika i trybów, ale na Cree 1W ? W zasadzie zależy mi na Cree, bo i moc i kolor światła mi odpowiada. Sterownik nie jest konieczny - ot taki bajerek z trybami. Na KAI wolałbym nic nie kupować - DX jest jaki jest, ale przynajmniej na razie mnie nie zawiódł, a o KAI się zbyt dużo naczytałem. Na Alledrogo kiedyś były kolminatorki, ale teraz ich nie widzę. Przynajmniej nie po wpisaniu w szukajkę "Kolminator". Na DXie poszukam. Dzięki.
ODPOWIEDZ