Detektor włączenia pompy 230V
Re: Detektor włączenia pompy 230V
Krótko. Prawdopodobnie najpóźniej po 40ms LED ulegnie przebiciu. Wątpię, żeby był w stanie wytrzymać ponad 320V.pier pisze:Czy taki układ spełni moje oczekiwania?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
- Calineczka
- Kontakt:
pier, a nie masz choćby najmniejszego, z rozbiórki, transformatorka sieciowego? Z uniwersalnego zasilacza choćby... Miał byś też izolację galwaniczną a z wtórnej trafa wyprostować napięcie i zrobić 5V (rozumiem, że możesz podać "1", nie musi być "0" na procka) choćby Zenerem z rezystorem i będzie działało.
Dla zwiększenia żywotności trafa możesz nawet w pierwotne jakiś rezystor szeregowo wstawić...albo żarówkę
Dla zwiększenia żywotności trafa możesz nawet w pierwotne jakiś rezystor szeregowo wstawić...albo żarówkę
Witam
Podstawowe pytanie, chodzi o kontrolę załączenia zasilania, czy przepływ prądu przez uzwojenia, bo w przemyśle w takich wypadkach albo sprawdza się wysterowanie elementu wykonawczego, zadziałanie elementu wykonawczego (styk kontrolny przekaźnika) lub najlepiej przepływ prądu przez odbiornik.
Pozdrawiam
Podstawowe pytanie, chodzi o kontrolę załączenia zasilania, czy przepływ prądu przez uzwojenia, bo w przemyśle w takich wypadkach albo sprawdza się wysterowanie elementu wykonawczego, zadziałanie elementu wykonawczego (styk kontrolny przekaźnika) lub najlepiej przepływ prądu przez odbiornik.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Prosty detektor zasilania sieciowego:
Pytanie tylko (jak już wspomniał Pyra) czy rzeczywiście chcesz sprawdzać zasilanie, czy może bardziej chodzi o działanie pompy.
Pytanie tylko (jak już wspomniał Pyra) czy rzeczywiście chcesz sprawdzać zasilanie, czy może bardziej chodzi o działanie pompy.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
- Calineczka
- Kontakt:
a może pójść dalej i zamontować jakiś przetwornik ciśnienia w układzie?
I była by informacja "co powoduje działanie pompy"
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... 5%9Bnienia
I była by informacja "co powoduje działanie pompy"
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... 5%9Bnienia
Dzięki za odpowiedzi.
Detektor ma tylko stwierdzić że na zaciskach pompy jest zasilanie.
Układ musi być możliwie najprostszy. Rozwiązanie z trafem dobre ale za duże to wyjdzie.
Flora twoja propozycja też dobra ale układ sporo rozbudowany.
Ten schemat który pokazałem na początku był w oryginale z transoptorem SFH620 a ten ma w swojej strukturze dwie diody nadawcze i pewnie dlatego może pracować z takimi napięciami.
Pewnie najprościej będzie zakupić transoptor SFH620. I znów cześć 3zł a przesyłka 15
Detektor ma tylko stwierdzić że na zaciskach pompy jest zasilanie.
Układ musi być możliwie najprostszy. Rozwiązanie z trafem dobre ale za duże to wyjdzie.
Flora twoja propozycja też dobra ale układ sporo rozbudowany.
Ten schemat który pokazałem na początku był w oryginale z transoptorem SFH620 a ten ma w swojej strukturze dwie diody nadawcze i pewnie dlatego może pracować z takimi napięciami.
Pewnie najprościej będzie zakupić transoptor SFH620. I znów cześć 3zł a przesyłka 15
- Calineczka
- Kontakt:
Pyra no wiem że przekaźnik byłby prostym rozwiązaniem, nawet mam gdzieś takie ale jakieś same wielkie. I jakoś też mało eleganckie takie rozwiązanie.
Na razie pomęczę ten schemat który pokazałem bo ktoś z elektrody podpowiedział mi że do diody w transoptorze wystarczy podłączyć zwykłą diodę przeciwnie równolegle i będzie to działać.
Calineczka dzięki za zainteresowanie. Jak nie ruszę tematu to się odezwę.
Na razie pomęczę ten schemat który pokazałem bo ktoś z elektrody podpowiedział mi że do diody w transoptorze wystarczy podłączyć zwykłą diodę przeciwnie równolegle i będzie to działać.
Calineczka dzięki za zainteresowanie. Jak nie ruszę tematu to się odezwę.