imax b6 czy robbe b7?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tefawsrerges2123

imax b6 czy robbe b7?

Post autor: tefawsrerges2123 »

Szukam jakiejś dobrej ładowarki do lipo. Mój początkowy wybór padł na imaxa, lecz potem dowiedziałem sie, że jest to najwyżej średnia półka i są dużo lepsze ładowarki jak wyżej wspomniana b7. Jak myślicie, która bedzie lepsza i czy opłaca się dać więcej za robbe? Zamierzam ładować pakiety lipo do asg, ale także zamierzam jej w przyszłości użyć w kwestiach latarkowych.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Ja tu widzę jedno dość poważne ograniczenie tego Power Peak B7:

Charge current: 0.1 ... 10 A at max. 50 W
Discharge current: 0.1 ... 10 A at max. 5 W

Za podobną cenę masz coś jeszcze lepszego, znaczy całą rodzinę iCharger-ów.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
tefawsrerges2123

Którą z rodziny polecisz do ładowania lipo 11.1? I czy imax jest tak zły jak niektórzy malują?
Drops
Kontakt:

Post autor: Drops »

Jak do ASG to spokojnie wystarczy imax b6 (lub klony). Ładuje prawie wszystkim w teamie i swoje i nic się nie dzieje. Co do latarkowych LiIon to kiedyś próbowałem ale coś mi się nie podobało, chyba napięcie do którego ładuje.
tefawsrerges2123

A masz wersję ac z wbudowanym zasilaczem czy osobno? I którą lepiej wziąć?
DNF

Post autor: DNF »

Jeśli bierzesz b6 to na dzień dobry wywalasz kable z krokodylkami, wywalasz zaciski i w ich miejsce wlutowujesz grube kable,
do kabli wlutowujesz grube wtyki które masz w HobbyKing i możesz śmigać :) Inaczej spadki są baaaaardzo duże.
Obecnie przy kablach wlutowanych w płytkę iMaxa i w płytkę koszyka na akusa, spadki mam 0,05V
Drops
Kontakt:

Post autor: Drops »

Pvt.CyP, ja mam wersje z osobnym zasilaczem.
DNF, zapewne masz rację, te kabelki trochę tandetne ale nie chciało mi się drążyć tematu :D
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ja mam turnigy accucell 6 Praktycznie to samo co BC6.
Prąd ładowania do 6A max 50W max prąd rozładowania 1A.
Dużo fajnych funkcji, pomiary pojemności, itp. Ładuje parabolą, przy końcu procesu ładowania prąd spada, Można podpiąć do kompa i robić wykresy.

Same kabelki może i nie są tragiczne, ale w przypadku krokodylków główną wadą jest powierzchnia styku, gdzieś na forum widziałem modyfikacje krokodylków która zwiększała powierzchnie styku na końcach kleszczy.
DNF

Tą modyfikację Dariusz70 robił :) Ja też taką modyfikacje robiłem, zanim jeszcze Darek wrzucił :mrgreen:
Robiłem także pominięcie długich krokodylków, tzn odcięty kabelek od krokodylka i przylutowałem zaraz na końcu kleszczyków,
no i ciut lepiej ale nadal kiepsko. Więc partyzantka na całego poszła i grube kable wlutowałem w płytkę :wink:
tefawsrerges2123

A właśnie, a gdyby tak zamiast lipo użyć np. trzech 18650? Mam taki problem, że muszę to zmieścić pod deklem w kałachu, a niestety lipo wszystkie są kwadratowe. Myślę, że przy trzech li-ionach byłoby więcej mAh niż na jednym lipo, gdyż po prostu li-iony lepiej wykorzystałyby przestrzen.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Witaj, tak się składa że też mam kałacha i właśnie baterie mam zrobioną z 2 18650 li-ion, z tym ze są to ogniwa wysoko prądowe, jeden pakiet 18A max ciągłego prądu, a drugi 25A. Oba dają sobie radę. Ładuje właśnie imaxem-b6 zawsze z balancerem. Jak byś był zainteresowany to mam 1pakiet nadmiarowy z tym że 7.4V
Ostatnio zmieniony niedziela 24 mar 2013, 18:55 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
tefawsrerges2123

Masz je jakoś połączone i zafoliowane? Ile jest na jednym ogniwie, standardowe 3.7v? Myślałem nad zrobieniem 3x3.7v żeby wyszła 11.1v, ale nie jestem pewien czy się zmieszczą. Od biedy mogę też wyprowadzić kable na zewnątrz i włożyć baterię w żguta. Na zbyciu masz rozumiem pakiet dwóch połączonych ogniw, skoro 7.4v? Jaką pojemnosc ma każde z nich?
DNF

Pvt.Cyp, tylko nie rób tych pakietów na zwykłych ogniwach li-ion.
Przy pierwszej serii z kałacha rozpłyną Ci się.
ODPOWIEDZ