Pokojowa lampa metaolhalogenikowa

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
RafałN

Post autor: RafałN »

Racja - stół i prawa strona jest zaciemniona przez deski które jeszcze są i do czasu gipsowania pozostana.
Światło ładnie sie rozkłada po pokoju, wszystko lepiej się układa i jest niż przy standardowych halogenach które można było ustawiać. Rozklad światła jest super i polecam takie zastosowanie.
Czarna magia....
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

A wiesz, że dobre, silne światło uzależnia? ;) Ja zaczynałem od 70tki, obecnie główne oświetlenie kuchni to 250tka plus lokalnie 70W oba w 942, wieczorem 35W /930. W pokoju 150W (i to czasami mało).

Do słabszego oświetlenia, które by się świeciło długo, możesz śmiało upolować taką lampkę http://allegro.pl/zrodlo-mastercolour-c ... 19790.html
ze statecznikiem elektronicznym 35W. Bardzo ładnie świeci, 3000lm z siebie daje. Takie coś możesz powiesić wysoko w jakiejś kuli albo w czymś, na wieczór światła wystarczy, a jakość jest nieporównywalnie lepsza od świetlówek kompaktowych czy liniowych z najpopularniejszych szeregów barw (840, 830). Takie maleństwo, ale jak dobrze swieci! Tutaj jest krótki opis tej fajnej lampki.

P.S. znany nam pablosso znowu ma 942ki 70W i to w dobrej cenie (w hurtowni kosztują po 80zł sztuka).
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

amisiek pisze:A wiesz, że dobre, silne światło uzależnia? ;)

Otóż to! zacząłem od 150W, szybko dołączyły dwie kolejne 150'tki, a teraz chciałbym zobaczyć jak wygląda na żywo 250'tka :). Na ogród marzy mi się 4x 400W w 4 rogach... :mrgreen:
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
fxxx

Post autor: fxxx »

amisiek
Kontakt:

Przy tej sile światła to raczej 942 niż 930. Zauważ, że dwie lampy 70W dają sporo więcej światła niż halogen 500W.
Co do silnego oświetlenia, to 250tka daje radę, jest tylko odrobinkę jaśniejsza od 150tki, tyle, że ma dłuższą bańkę i większy jarznik. Światło takie samo, tylko trochę więcej (coś jak 150W + 70W w takich samych oprawach). W obu przypadkach na sufit.
Oto kilka fotek tej lampki
http://www.lighting-gallery.pl/viewtopi ... 62#p116082
Obrazek
Porównanie wielkości
Obrazek

Przy 400W rozejrzyj się za złomowanymi oprawami Strada 400W oraz lampami HQI-BT 400W/D. Najlepiej jeszcze bez oznaczenia Pro - dają nieco mniej ale lepszego światła.
Awatar użytkownika
RafałN

amisiek pisze:A wiesz, że dobre, silne światło uzależnia? ;) .
To już właśnie zauważyłem tylko , że tak za bardzo nie mam gdzie już go zastosować MH oczywiście . W salonie toczy się główne ,,życie" w kuchni mam punktowe 4 x 50 Wat...
No właśnie sobie uświadomiłem ,że w kuchni by wypadało.. :)
Ale to muszę dobrze przemyśleć ...
Także Amisiek ...namieszałeś ... to teraz spodziewaj się zawracania gitary.. ;)

P.S
Mam delikatny problem i nie wiem gdzie mam szukać przyczyny .MH potrafi się sam wyłączyć i oczywiście załączyć za jakiś czas... czy to wina napięcia ? miałem przypadek ,że dwa na raz mi zgasły ale zazwyczaj pojedyncze mi gasną , przynajmniej raz dziennie ...
Problem chyba jest z prądami u mnie w domu ...
Najgorsze to to ,że hmmm słup z prądem kończy się u mojego sąsiada czyli jestem na końcu lini prawie , a gdzieś wyczytałem o spadkach napięcia na lini..zwłaszcza na końcowych ,,metrach" . Czy to może mieć wpływ?
Dziękuje za odpowiedź
Czarna magia....
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

RafałN, A fazy masz oddzielnie na światło i gniazdka, czy dom podzielony na strefy? Mnie na przykład piekarnik elektryczny wyłączał 70W, stara instalacja światło i gniazdka w jednej strefie razem na jednej fazie - katastrofa.
Awatar użytkownika
RafałN

Karwa tak jak pisałem wcześniej elektryk ze mnie słaby..

Wiem ,żę światło główne mam na oddzielnym bezpieczniku - C 16 czy też B16 jakoś tak

i tylko na tym bezpieczniku ..

Wiem ,że mi piksele uciekają z TV LCD jak odpalam MH :sad:

Muszę elektryka ściągnąć do domu..
Czarna magia....
amisiek
Kontakt:

Prawdopodobnie za duży spadek napięcia. Zmierz napięcie na układzie zapłonowym, a także zaraz za licznikiem. Załącz jakiś spory odbiornik prądu i porównaj. Tu jest pies pogrzebany moim zdaniem.
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Takie same obiawy może dawać zużycie palników, lub ich wada fabryczna ale tego raczej nie zakładam.

Spadki napięcia powodują najczęściej startujące silniki załączane " na raz" i to o mocy 5,5kW w górę.
Jedna faza może też być bardziej obciążona od innych i tym samym mieć niższe napięcie-może wystatczy przepiąć światło na inna fazę albo rozdzielić na dwie.

Ale miałem kiedyś ciekawy przypadek "spadków" napięcia, obiawem był ciemniejący i czasem wyłączający się TV jeszcze crt...
Zorientowałem się co jest przyczyną jak włączyłem tylko lampkę nocną ze zwykłą żarówką 15W-pulsowała .
Luźny styk w jednej z puszek- przy większym obciążeniu się ładnie "spawał" i wszystko było ok, natomiast mniejsze powodowało dyskotekę.
Na świetlówkach tego nie było widać...

Sprawdził bym też sam włącznik- może w nim są luźne styki,trochę na nim wisiało i mogły się już przegrzać.
Dodatkowo tyle MH załączanych razem powodują spory prąd rozruchowy i to napewno przekracza znamionowe 16A włącznika-pomyślał bym o załączaniu przez przekaźnik ...
Sztuka 150W przy rozruchu bierze ponad 6A -70W jeszcze nie sprawdzałem .
Awatar użytkownika
bulwa11

Post autor: bulwa11 »

U mnie układ zapłonowy staje się głośniejszy na kilka sekund za każdym razem jak na dole zostają użyte lampy fotograficzne (oświetlenie studyjne). Ot taka ciekawostka ;)
Obrazek

Solarforce L2 XM-L T5 4B mod Grega || X1 XM-L2 T6 3C mod Grega || 3x MH 150W @CDM-T 942 || MH HQI-BT 400W/D
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

U mnie w pracy gasną czasem MH 400W kiedy uruchamiamy tokarkę, starego "rusa", albo hamuje się kontrą, sztywny start bez sprzęgła i bez falownika, silnik ponad 30 kW, chwilowy pobór prądu przy rozruchu ok. 250 A :evil: , mimo że ma bezpośredni kabel od trasformatora.
Awatar użytkownika
RafałN

Właśnie zauważyłem , że problem jest z pompą wody 2 kw. I od czasu do czasu jakieś wyłącznie powstaje.
Macie pomysł np. Miękkiego startu? Czy coś podobnego...
Czarna magia....
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Co to za pompa? Siłowa ,jednofazowa ?
Soft-starty to drogie rozwiązania i raczej na większe moce...
Awatar użytkownika
RafałN

Pompa zanurzeniowa jedno fazowa ..nie pamiętam nazwy firmy , ale może uda mi się dowiedzieć z papierków jak wrócę do domu ..
Pompę mam na 20 metrach zamontowaną ..
Czarna magia....
ODPOWIEDZ