Pokojowa lampa metaolhalogenikowa
Kot zdecydowanie ma włączone światła drogowe.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Tiaaa lampa błyskowa ..Fluxor pisze:Kot zdecydowanie ma włączone światła drogowe.
Wiem ,że na forum jest sporo fanatyków sierciuchów , powiem na szybko ,że mam dwie kotki od ponad roku. Ktoś je wywiózł zimą do lasu i wyrzucił na drogę , miały może parę miesięcy to przygarnąłem.
[ Dodano: 22 Marzec 2013, 13:45 ]
O tutaj http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=150Dariusz70 pisze:Poważna modernizacja oświetlenia (naprzeciwko mojej skromnej lampki pokojowej).
Jakieś bliższe informacje na temat zastosowanych lamp, opraw, układów zapłonowych?
Najciekawsze jest z całego pracochłonnego projektu, jak kot pozuje do zdjęcia .
są fotki tego co zakupiłem i zastosowałem .
Wielkość układu zapłonowego , mi nie przeszkadza , bo i tak wszystko wylądowało w karton gipsie
Lampy do KG okrągłe , G12 phillips 830 , układ jak w linku..
Pracochłonne to jest niestety to czego nie widać na fotach .
Elektryk spier.. tak sprawę z kablami ,że sam zachodziłem w głowę jak wyjść z problemu..
kable puścili mi w skosach a nie w suficie , nie ma możliwości ,,przełożenia" kabli na sufit bo w środku na łączeniu skosu z sufitu mam ,,jętkę" czyli konstrukcję drewnianą 20x20 cm. i do tego mam profile przykręcone.. lipaa
Musiałem z skosów pruć KG do sufitu i czeka mnie jeszcze zaciąganie ,szpachlowanie i malowanie....
Niby prosta sprawa montażu ..
Czarna magia....
Świetna robota, bardzo dobre zastosowanie takich opraw, bo można z powodzeniem użyć tych do G12 o stosunkowo wąskim strumieniu.
Gdybym miał coś radzić... wymień lampy z 830 na 942 lub chociaż 930. Na pewno będzie jasno. Trwałość jest spora, więc jeśli nie będziesz zapalał co chwila, to dwa lata bez wymiany lampy masz prawie na 100%.
Podoba mi się pomysł, chociaż miałbym jedno zastrzeżenie - widać dość spory kontrast - albo to przez zasłanianie strumienia przez deski na konstrukcji, albo tak tam jest. Może halogeny zostaw, ale zmniejsz ich liczbę i zainstaluj ściemniacz z miękkim startem. Wtedy masz szybkie światło z halogenów plus mocne, ale wolne z MH. U mnie się sprawdza.
Koniecznie zmień lampy, bo 830 w porównaniu do 930 i 942 to prawie klasa różnicy w jakości światła. I to, i to jest MH ale ... różnica kolosalna zwłaszcza w oddawaniu czerwieni, pomarańczowego i zielono-niebieskiego, szczególnie barw pastelowych. Podjedź do castoramy itp i weź wzorniki barw, czasami rozdają. Porównasz.
Ale jedno powiem - to jedno z niewielu przykładów, gdzie od razu aż się prosi o zastosowanie takich opraw, jak dałeś. Z każdej wychodzi około 5000lm (6500lm minus straty w oprawie), także będzie całkiem fajnie.
Gdybym miał coś radzić... wymień lampy z 830 na 942 lub chociaż 930. Na pewno będzie jasno. Trwałość jest spora, więc jeśli nie będziesz zapalał co chwila, to dwa lata bez wymiany lampy masz prawie na 100%.
Podoba mi się pomysł, chociaż miałbym jedno zastrzeżenie - widać dość spory kontrast - albo to przez zasłanianie strumienia przez deski na konstrukcji, albo tak tam jest. Może halogeny zostaw, ale zmniejsz ich liczbę i zainstaluj ściemniacz z miękkim startem. Wtedy masz szybkie światło z halogenów plus mocne, ale wolne z MH. U mnie się sprawdza.
Koniecznie zmień lampy, bo 830 w porównaniu do 930 i 942 to prawie klasa różnicy w jakości światła. I to, i to jest MH ale ... różnica kolosalna zwłaszcza w oddawaniu czerwieni, pomarańczowego i zielono-niebieskiego, szczególnie barw pastelowych. Podjedź do castoramy itp i weź wzorniki barw, czasami rozdają. Porównasz.
Ale jedno powiem - to jedno z niewielu przykładów, gdzie od razu aż się prosi o zastosowanie takich opraw, jak dałeś. Z każdej wychodzi około 5000lm (6500lm minus straty w oprawie), także będzie całkiem fajnie.
Oprawy są ruchome , co znaczy ,że mogę jeszcze kąt świecenia zmienić . Na chwilę obecną świecą pionowo w dół..
Co do kontrastów : to ,że wpakowałem kiepskiej jakości zdjęcia to jest taki efekt jak jest , dechy sporo zabrały z efektu , same belki które mają z 80 lat jakoś nie przeszkadzały w codziennym użytkowaniu i cienia rzucały mało.
Co do halogenów linkowych , wywalam je wszystkie . Wygląd by był jak w ,,cepeli" tu linkowe tu okrągłe w KG Pozbędę się tego jeszcze dzisiaj .. Mam jeszcze światło kinkietowe i to ,że mam salonik połączony z kuchnią i przedpokojem gdzie granicą z salonem jest centralnie umieszczony kominek ( widać kawałek) tam też mam oświetlenie w KG halogenowe co mi pozwala na oświetlenie części saloniku .. Muszę zrobić fotki to wam to rozjaśni mój ,,domeczek"
Co do 942 Barwy -- nie ma na Allegro na chwilę obecną tych po 17-20 zł. znalazłem tylko za 35-50 .. Nie to ,że dziad oszczędny jestem ale 90 zł. oszczędności zawsze zostaje w kieszeni.. np. na MH do pracy
Postaram się zapodać jeszcze dzisiaj foty późnym wieczorem jak zamontuję resztę ..
Tylko zagonię żonę z dzieciakami co by ,,ogarneła" bałagan przed sesją
Co do kontrastów : to ,że wpakowałem kiepskiej jakości zdjęcia to jest taki efekt jak jest , dechy sporo zabrały z efektu , same belki które mają z 80 lat jakoś nie przeszkadzały w codziennym użytkowaniu i cienia rzucały mało.
Co do halogenów linkowych , wywalam je wszystkie . Wygląd by był jak w ,,cepeli" tu linkowe tu okrągłe w KG Pozbędę się tego jeszcze dzisiaj .. Mam jeszcze światło kinkietowe i to ,że mam salonik połączony z kuchnią i przedpokojem gdzie granicą z salonem jest centralnie umieszczony kominek ( widać kawałek) tam też mam oświetlenie w KG halogenowe co mi pozwala na oświetlenie części saloniku .. Muszę zrobić fotki to wam to rozjaśni mój ,,domeczek"
Co do 942 Barwy -- nie ma na Allegro na chwilę obecną tych po 17-20 zł. znalazłem tylko za 35-50 .. Nie to ,że dziad oszczędny jestem ale 90 zł. oszczędności zawsze zostaje w kieszeni.. np. na MH do pracy
Postaram się zapodać jeszcze dzisiaj foty późnym wieczorem jak zamontuję resztę ..
Tylko zagonię żonę z dzieciakami co by ,,ogarneła" bałagan przed sesją
Czarna magia....
Polecam 942. Przy tej sile światła, którą będziesz tam miał, barwa ciepła wydaje się nieco dziwna. Także zdecydowanie 4200K. Ewentualnie jeśli chcesz podkreślić fragment pokoju, możesz do jednej z opraw wsadzić 930tkę. Ja mam całe główne oświetlenie zrobione w MH 942, nocą wolę światło ciepłe, barwa 930, moc 35W. Taka "lampka nocna" świeci na biały sufit.
Nie sugeruj się barwą świetlówek, bo oko inaczej to odbiera niestety, a w supermarketach budowlanych nie ma lamp 942, są co najwyżej kwarcowe MH o słabej jakości światła.
Mało która hurtownia ma 942 i 930.
Nie sugeruj się barwą świetlówek, bo oko inaczej to odbiera niestety, a w supermarketach budowlanych nie ma lamp 942, są co najwyżej kwarcowe MH o słabej jakości światła.
Mało która hurtownia ma 942 i 930.
HCI-T od Osrama ma 88, CDM-T od Philipsa jest słabsze, poza tym 830tka Philipsa ma różowy zafarb. Także różnica owszem,jest widoczna zwłaszcza na pastelowej czerwieni. Świetnie się sprawdza barwę na nieopalonych dłoniach - ściskasz pięść i zwalniasz, niektóre miejsca są bardziej czerwone, inne nie. Jak nabierzesz doświadczenia, możesz z powodzeniem odróżnić Ra na poziomie 85 od tego normalnego, czyli 92 i wyżej.
oki skończyłem o 00:45 ..
Żona mnie zabije rano jak zobaczy jaki pier. zostawiłem , chociaż starałem się trochę posprzątać . także po prawie 6 godzinach prucia Kg udało mi się zainstalować ostatnie sztuki Mh. Obiecałem ,że dam foty , sorki za bałagan .
Phillips CDM830 w roli głównej ..
Powiem,że jest jasno ,,,,,,zdecydowanie jasno .....
Minus jaki zauważyłem , przy odpaleniu Mh piksele w TV mi skaczą do momentu rozpalenia ..
Zdarzyło się ,że MH jeden albo dwa się wyłączyły same z siebie ...
Wklejam foty i spdam bo rano do pracy
Proszę o konstruktywną krytykę
Żona mnie zabije rano jak zobaczy jaki pier. zostawiłem , chociaż starałem się trochę posprzątać . także po prawie 6 godzinach prucia Kg udało mi się zainstalować ostatnie sztuki Mh. Obiecałem ,że dam foty , sorki za bałagan .
Phillips CDM830 w roli głównej ..
Powiem,że jest jasno ,,,,,,zdecydowanie jasno .....
Minus jaki zauważyłem , przy odpaleniu Mh piksele w TV mi skaczą do momentu rozpalenia ..
Zdarzyło się ,że MH jeden albo dwa się wyłączyły same z siebie ...
Wklejam foty i spdam bo rano do pracy
Proszę o konstruktywną krytykę
- Załączniki
-
- mh5.jpg (233.03 KiB) Przejrzano 5098 razy
-
- mh 4.jpg (157.69 KiB) Przejrzano 5098 razy
-
- mh 3.jpg (151.61 KiB) Przejrzano 5098 razy
-
- salonik mh2.jpg (172.4 KiB) Przejrzano 5098 razy
-
- mh salonik 800p.jpg (215.92 KiB) Przejrzano 5098 razy
Czarna magia....
Musisz mieć cierpliwą i spokojną żonę no fajnie wyszło, tylko jak już kolega napisał philips 830 nie świeci neutralnie, widać róż. Ja bym jednak czekał cierpliwie na allegro tak jak ty, takie światło jakie masz i tak jest już bardzo dobre.
BTW skąd macie kostki ceramiczne? Ja dostałem w hurtowni tylko pojedyncze, poza tym mieli tylko 5-torowe i to z niepasującym do G12 rastrem. Więcej już nie sprowadzają. No i rzeźbię oprawki z distalem w sumie to mi mniejsza oprawka wychodzi niż dedykowana i lepiej to w halopaku upchać. MH do akwarium już zrobione, na razie 2x70W bo czekam na 35W 942.
BTW2 nie kupujcie halopaków firmy kobi, baardzo licha konstrukcja w porównaniu ze starszymi jakie mam.
BTW skąd macie kostki ceramiczne? Ja dostałem w hurtowni tylko pojedyncze, poza tym mieli tylko 5-torowe i to z niepasującym do G12 rastrem. Więcej już nie sprowadzają. No i rzeźbię oprawki z distalem w sumie to mi mniejsza oprawka wychodzi niż dedykowana i lepiej to w halopaku upchać. MH do akwarium już zrobione, na razie 2x70W bo czekam na 35W 942.
BTW2 nie kupujcie halopaków firmy kobi, baardzo licha konstrukcja w porównaniu ze starszymi jakie mam.
Dziękuje.
Wczoraj odpaliłem na chwilę na godzinkę kpl. 6 sztuk i faktycznie było bardzo jasno i nawet tego różu nie zauważyłem jakoś , może zmęczenie już mnie brało ..
Zakładam ,że za jakiś czas jak się przyzwyczaję zacznę grymasić ,że pora zminienić barwę ..
Ciekawe jest to , że chyba przez przypadek tak wyszło ,że skosy są jakoś słabiej oświetlane , tzn kąt padania światła jakoś dobrał się dobrze i skosy , podłoga są super doświetlone ..
Co do Ceramicznych kostek , to ja miałem gotowe zestawy i wejście prądowe z zestawem połączyłem kostką PVC.. mam nadzieje ,że chyba problemów nie będę miał..Elektryk ze mnie słaby..
Wczoraj odpaliłem na chwilę na godzinkę kpl. 6 sztuk i faktycznie było bardzo jasno i nawet tego różu nie zauważyłem jakoś , może zmęczenie już mnie brało ..
Zakładam ,że za jakiś czas jak się przyzwyczaję zacznę grymasić ,że pora zminienić barwę ..
Ciekawe jest to , że chyba przez przypadek tak wyszło ,że skosy są jakoś słabiej oświetlane , tzn kąt padania światła jakoś dobrał się dobrze i skosy , podłoga są super doświetlone ..
Co do Ceramicznych kostek , to ja miałem gotowe zestawy i wejście prądowe z zestawem połączyłem kostką PVC.. mam nadzieje ,że chyba problemów nie będę miał..Elektryk ze mnie słaby..
Czarna magia....