3xXP-E zasilanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

3xXP-E zasilanie

Post autor: Zbychur »

Co się stanie jeśli w module 3xXP-E połączę diody równolegle i zasilę je driverem z KAI 8xAMC 3A? Kiepski jestem z elektroniki ale wydaje mi się że powinno działać jeśli zapewnię driverowi dobre chłodzenie. Wolę jednak zapytać.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wtedy może się okazać, że dioda z niższym napięciem przewodzenia dostanie 1,5A inna 1A i ostatnia (z najwyższym) 0,3A. Dla drivera nie będzie różnicy czy XM-L czy 3 XP-E połączone równolegle.
Awatar użytkownika
Zbychur

Czyli pozostaje mieć nadzieję, że producent modułu dobrze dobrał diody pod względem Vf. Moduł jest generalnie przygotowany do obu wersji zasilania (szeregowo i równolegle), mój wybór jak to zasilę.
Czy posiadając przeciętny miernik jestem w stanie sam zmierzyć prąd przewodzenia?
Jako laik w tej dziedzinie oczywiście.

edit
Ok. Już znalazłem.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Raczej napięcie przewodzenia. Dowolnym miernikiem możesz zmierzyć to napięcie ale musisz zapewnić przepływ identycznego prądu przez każdą diodę, chyli najprościej podłączyć te diody szeregowo i po kolei zmierzyć napięcie każdej z nich. Dobrze, gdy woltomierz będzie pokazywał 2 miejsca po przecinku. Moduł jest przystosowany raczej do tego, aby każdą diodę podpiąć do oddzielnego drivera (6 wyprowadzeń).
Awatar użytkownika
Zbychur

ElSor pisze:Raczej napięcie przewodzenia
A tak mój błąd :oops: , ale wiadomo o co chodzi :mrgreen:

[ Dodano: 22 Marzec 2013, 00:00 ]
Moduł dokładnie taki

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

No i jest dokładnie tak, jak napisałem. Jest 6 wyprowadzeń (x2) więc można diody łączyć szeregowo ew każdą z nich do osobnego źródła zasilania. Możesz do posiadanego drivera dolutować 1 AMCka i przyciąć odpowiedni ścieżki, tak żeby na każdego LEDa przypadały 3 AMCki.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Jakim napięciem chcesz to zasilać?
Widze na module Napis RGB :)
Połączyć można szeregowo albo równolegle.
Przy połączeniu równoległym najlepiej 3 osobne drivery żeby nie było problemów z różnymi prądami na diodach.
Przy połączeniu szeregowym wystarczy jeden driver np coś na sku 26110 na AX2002,
tylko wtedy napięcie zasilania musi być większe od napięcia przewodzenie 3 diod czyli coś koło 10-12 V.
Awatar użytkownika
Zbychur

Na razie przywalę to na dobry radiator i podepnę zasilacz stałoprądowy 1050mA i diody w szeregu. Zobaczę jak to świeci. Jeśli będzie się nadawać na małą latarkę będę kombinował jakiś driver, a jak nie to będzie oświetlenie stacjonarne.
ODPOWIEDZ