3xXP-E zasilanie
3xXP-E zasilanie
Co się stanie jeśli w module 3xXP-E połączę diody równolegle i zasilę je driverem z KAI 8xAMC 3A? Kiepski jestem z elektroniki ale wydaje mi się że powinno działać jeśli zapewnię driverowi dobre chłodzenie. Wolę jednak zapytać.
Czyli pozostaje mieć nadzieję, że producent modułu dobrze dobrał diody pod względem Vf. Moduł jest generalnie przygotowany do obu wersji zasilania (szeregowo i równolegle), mój wybór jak to zasilę.
Czy posiadając przeciętny miernik jestem w stanie sam zmierzyć prąd przewodzenia?
Jako laik w tej dziedzinie oczywiście.
edit
Ok. Już znalazłem.
Czy posiadając przeciętny miernik jestem w stanie sam zmierzyć prąd przewodzenia?
Jako laik w tej dziedzinie oczywiście.
edit
Ok. Już znalazłem.
Raczej napięcie przewodzenia. Dowolnym miernikiem możesz zmierzyć to napięcie ale musisz zapewnić przepływ identycznego prądu przez każdą diodę, chyli najprościej podłączyć te diody szeregowo i po kolei zmierzyć napięcie każdej z nich. Dobrze, gdy woltomierz będzie pokazywał 2 miejsca po przecinku. Moduł jest przystosowany raczej do tego, aby każdą diodę podpiąć do oddzielnego drivera (6 wyprowadzeń).
- smokuxx1987
Jakim napięciem chcesz to zasilać?
Widze na module Napis RGB
Połączyć można szeregowo albo równolegle.
Przy połączeniu równoległym najlepiej 3 osobne drivery żeby nie było problemów z różnymi prądami na diodach.
Przy połączeniu szeregowym wystarczy jeden driver np coś na sku 26110 na AX2002,
tylko wtedy napięcie zasilania musi być większe od napięcia przewodzenie 3 diod czyli coś koło 10-12 V.
Widze na module Napis RGB
Połączyć można szeregowo albo równolegle.
Przy połączeniu równoległym najlepiej 3 osobne drivery żeby nie było problemów z różnymi prądami na diodach.
Przy połączeniu szeregowym wystarczy jeden driver np coś na sku 26110 na AX2002,
tylko wtedy napięcie zasilania musi być większe od napięcia przewodzenie 3 diod czyli coś koło 10-12 V.