jak upakowac sterownik prosze o pomoc
jak upakowac sterownik prosze o pomoc
Witam serdecznie jestem tu nowy nie mam za wiele doświadczenia lecz dążę do celu. Do sedna, konstruuje taka oto latareczkę na rower i moje pytanie jest czy sterownik musi być jakoś specjalnie upakowany żeby ciepło było odprowadzane. ? W zasadzie nie czuje aby się jakoś nadmiernie grzał ale tak jak mówię nie jestem doświadczony dlatego pytam was jako ekspertów z chęcią wysłucham rożnych opinii
Użyte diody to XM-L U2 , driver to 8x AMC7135 ATtiny , soczewki to 2x 90 stopni, takie właśnie mnie interesowały, bo na szperacza mam dwie latarki te same diody z innymi soczewkami
A oto mój projekt nie jest jakoś estetyczny ale się dostruga aby jakoś to wyglądało
Użyte diody to XM-L U2 , driver to 8x AMC7135 ATtiny , soczewki to 2x 90 stopni, takie właśnie mnie interesowały, bo na szperacza mam dwie latarki te same diody z innymi soczewkami
A oto mój projekt nie jest jakoś estetyczny ale się dostruga aby jakoś to wyglądało
Ostatnio zmieniony wtorek 19 mar 2013, 05:53 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Tzn tak, będzie pomalowane ale to w późniejszym terminie. Ja myślałem nad wsadzeniem drivea w miedzianą rurkę z tym ze on ma bardzo mało w swoim obwodzie blaszki miedzianej i nawet jak troszkę cyną nadlałem to prawie się nie styka mimo że jest idealnie spasowany w rurkę.
Ostatnio zmieniony wtorek 19 mar 2013, 05:55 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Proszę następnym razem zwracać uwagę na pisownię, oraz interpunkcję, bo można zatracić sens wypowiedzi.
Wygląd rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Jeśli chodzi o driverki na AMCkach, to zależnie od warunków zasilania, powinny mieć chłodzenie. Przy małych różnicach napięć (Uz - Vf) mogą sobie poradzić, ale w górnej granicy parametrów, grzeją się dość znacznie. Wyobraź sobie różnicę napięć 2V i prąd 3A, to mamy już 6W do odprowadzenia.
Możesz wziąć kawałek blaszki miedzianej z wyciętym otworem Φ17mm, i w to miejsce wlutować driverek.
Swoją drogą widzę jeden sterownik a dwie diody, jak to jest połączone?
Pozdrawiam
Proszę następnym razem zwracać uwagę na pisownię, oraz interpunkcję, bo można zatracić sens wypowiedzi.
Wygląd rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Jeśli chodzi o driverki na AMCkach, to zależnie od warunków zasilania, powinny mieć chłodzenie. Przy małych różnicach napięć (Uz - Vf) mogą sobie poradzić, ale w górnej granicy parametrów, grzeją się dość znacznie. Wyobraź sobie różnicę napięć 2V i prąd 3A, to mamy już 6W do odprowadzenia.
Możesz wziąć kawałek blaszki miedzianej z wyciętym otworem Φ17mm, i w to miejsce wlutować driverek.
Swoją drogą widzę jeden sterownik a dwie diody, jak to jest połączone?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ok poprawie siePyra pisze:Witam
sterowniki sa dwa ale jeden narazie wylutowalem bo kombinuje z tym chlodzeniem i wpasowuje w rurke miedziana i chce wlozyc ja w ten kwadrat ale znajac zycie bedzie tam bardzo goraco i wszystko razem zapewne bedzie sie ladnie grzac wieczorem wrzuce fotke faj to mysle i moze ktos podpowie czy tak bedzie .Pyra pisze:Swoją drogą widzę jeden sterownik a dwie diody, jak to jest połączone?
Ostatnio zmieniony wtorek 19 mar 2013, 13:40 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bym to zrobił tak:
- wyciąłbym pasek blachy miedzianej o grubości ze 2-3mm i wymiarach ok. 25mm x 90mm
- w pasku zrobiłbym 2 otwory fi 17mm odległe od środka o ok. 12mm
- wygiąłbym go tak:
- w "otwory" wlutowałbym driver
- całość wsunąłbym w tę kwadratową rurę i przykręcił w punktach "I"
Oczywiście wymiary mocno orientacyjne (oprócz otworu na driver, który powinien pasować jak najdokładniej).
BTW: jak uszczelniłeś reflektory?
- wyciąłbym pasek blachy miedzianej o grubości ze 2-3mm i wymiarach ok. 25mm x 90mm
- w pasku zrobiłbym 2 otwory fi 17mm odległe od środka o ok. 12mm
- wygiąłbym go tak:
Kod: Zaznacz cały
-driver- -driver-
_| |_| |_
I I I
- całość wsunąłbym w tę kwadratową rurę i przykręcił w punktach "I"
Oczywiście wymiary mocno orientacyjne (oprócz otworu na driver, który powinien pasować jak najdokładniej).
BTW: jak uszczelniłeś reflektory?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Jeszcze nie uszczelnialem. Narazie jest surowa konstrukcja a i raczej w deszcz nie zdaza sie smigac hmmm chyba pomysle nad[shadow=red] ta propozycja[/shadow] z paskiem nie wpadlem na to
Ostatnio zmieniony wtorek 19 mar 2013, 13:42 przez skalka88, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Obiecałeś poprawę, a pisownia nadal zła, a ponadto z tego potoku słów ciężko się zorientować o co chodzi...
Dlaczego ktoś ma mieć ochotę pomóc, skoro Tobie nie chce się nawet poprawnie napisać kilku zdań.
Pozdrawiam
Obiecałeś poprawę, a pisownia nadal zła, a ponadto z tego potoku słów ciężko się zorientować o co chodzi...
Dlaczego ktoś ma mieć ochotę pomóc, skoro Tobie nie chce się nawet poprawnie napisać kilku zdań.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
A ja Ci dziękuję za werbalizację Twojego stosunku do Regulaminu. Aby wspomóc percepcję przydzielam ostrzeżenie - za uporczywe naruszanie punktu 12 Regulaminu mimo kilkukrotnych uwag ze strony administratorów i moderatorów Forum.skalka88 pisze:Co to ? Jakiś portal ortograficzny . Bez przesady.[...]
Pozdr.
Pikom
Pikom