Klips POMONA

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ptja

Post autor: ptja »

Krawiec.diy pisze:/.../oryginał 3M/.../
lepszy 3M czy pomona?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Okazało się, że po założeniu zworki "slow clock" programowanie działa i zgodnie z oczekiwaniem odbywa się w żółwim tempie. Ale coś się wcześniej stało z programatorem... Świeci mi ciągle zielona dioda, oznaczająca odbiór i urządzenie wyłącza się po kilku sekundach (działa jakiś bezpiecznik, płytka robi się ciepła). Co ciekawe, aż do rozłączenia bezpiecznika programator działa, ale proces dochodzi tylko do 80%. Pewnie jest jakieś zwarcie, ale diagnoza wykracza poza moje umiejętności.
Tak czy inaczej sprawa jest dziwna, bo zworka wg dokumentacji powinna być użyta dla układów o zegarze < 1,5MHz, a ATtiny13 ma przecież więcej, nie wiem o co chodzi. :wstyd:
Kupię na początek chyba nowy programator USBasp i zobaczę jak się będzie zachowywał.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Warto jeszcze dodać że 3M nie pasuje bez modyfikacji sprężyny na układy 200mils , Pomona bez problemu.
elektroda.pl
Krawiec.diy

Post autor: Krawiec.diy »

Racja w 3M sprężyna jest bardzo mocna.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Też mam tą domniemaną podróbkę Pomona. Faktem jest, że lepiej się układu trzyma mój klips DiY, ale za to nie muszę go cały czas trzymać w paluchach ;)
Klips na "dzień dobry" rozebrałem, bo był mocno partacko wykonany. Każda igiełka, składa się z dwóch części, pierwsza idzie od układu do wewnątrz klipsa i jest zagięta w haczyk do wewnątrz. Drugi element jest po prostu wciśnięty wewnątrz i styka się ze wspomnianym haczykiem. Zdemontowałem wszystko, potem wygiąłem na nowo haczyki, zamontowałem je do klipsa. Następnie wyprostowałem wszystkie piny, do których są lutowane przewody i starając się zachować ich prawidłowe położenie wetknąłem je na swoje miejsce. Klips zaprogramował kilka układów bez najmniejszych problemów. "Nówka" miała problemy.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

pralat pisze:zworka wg dokumentacji powinna być użyta dla układów o zegarze < 1,5MHz, a ATtiny13 ma przecież więcej
Sprostowanie: wewnętrzny oscylator generuje 9,6 MHz i do tego domyślny dzielnik zegara systemowego to 8, co daje 1,2 MHz. :idea:

[ Dodano: 18 Marzec 2013, 09:49 ]
Wyjaśniło się: winny był cały czas programator; kumpel mi go naprawił w 30 sekund i wszystko działa jak trzeba. Dodatkowo nie ma potrzeby stosowania zworki "slow clock".
ODPOWIEDZ