lepszy 3M czy pomona?Krawiec.diy pisze:/.../oryginał 3M/.../
Klips POMONA
Okazało się, że po założeniu zworki "slow clock" programowanie działa i zgodnie z oczekiwaniem odbywa się w żółwim tempie. Ale coś się wcześniej stało z programatorem... Świeci mi ciągle zielona dioda, oznaczająca odbiór i urządzenie wyłącza się po kilku sekundach (działa jakiś bezpiecznik, płytka robi się ciepła). Co ciekawe, aż do rozłączenia bezpiecznika programator działa, ale proces dochodzi tylko do 80%. Pewnie jest jakieś zwarcie, ale diagnoza wykracza poza moje umiejętności.
Tak czy inaczej sprawa jest dziwna, bo zworka wg dokumentacji powinna być użyta dla układów o zegarze < 1,5MHz, a ATtiny13 ma przecież więcej, nie wiem o co chodzi.
Kupię na początek chyba nowy programator USBasp i zobaczę jak się będzie zachowywał.
Tak czy inaczej sprawa jest dziwna, bo zworka wg dokumentacji powinna być użyta dla układów o zegarze < 1,5MHz, a ATtiny13 ma przecież więcej, nie wiem o co chodzi.
Kupię na początek chyba nowy programator USBasp i zobaczę jak się będzie zachowywał.
-
Witam
Też mam tą domniemaną podróbkę Pomona. Faktem jest, że lepiej się układu trzyma mój klips DiY, ale za to nie muszę go cały czas trzymać w paluchach
Klips na "dzień dobry" rozebrałem, bo był mocno partacko wykonany. Każda igiełka, składa się z dwóch części, pierwsza idzie od układu do wewnątrz klipsa i jest zagięta w haczyk do wewnątrz. Drugi element jest po prostu wciśnięty wewnątrz i styka się ze wspomnianym haczykiem. Zdemontowałem wszystko, potem wygiąłem na nowo haczyki, zamontowałem je do klipsa. Następnie wyprostowałem wszystkie piny, do których są lutowane przewody i starając się zachować ich prawidłowe położenie wetknąłem je na swoje miejsce. Klips zaprogramował kilka układów bez najmniejszych problemów. "Nówka" miała problemy.
Pozdrawiam
Też mam tą domniemaną podróbkę Pomona. Faktem jest, że lepiej się układu trzyma mój klips DiY, ale za to nie muszę go cały czas trzymać w paluchach
Klips na "dzień dobry" rozebrałem, bo był mocno partacko wykonany. Każda igiełka, składa się z dwóch części, pierwsza idzie od układu do wewnątrz klipsa i jest zagięta w haczyk do wewnątrz. Drugi element jest po prostu wciśnięty wewnątrz i styka się ze wspomnianym haczykiem. Zdemontowałem wszystko, potem wygiąłem na nowo haczyki, zamontowałem je do klipsa. Następnie wyprostowałem wszystkie piny, do których są lutowane przewody i starając się zachować ich prawidłowe położenie wetknąłem je na swoje miejsce. Klips zaprogramował kilka układów bez najmniejszych problemów. "Nówka" miała problemy.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Sprostowanie: wewnętrzny oscylator generuje 9,6 MHz i do tego domyślny dzielnik zegara systemowego to 8, co daje 1,2 MHz.pralat pisze:zworka wg dokumentacji powinna być użyta dla układów o zegarze < 1,5MHz, a ATtiny13 ma przecież więcej
[ Dodano: 18 Marzec 2013, 09:49 ]
Wyjaśniło się: winny był cały czas programator; kumpel mi go naprawił w 30 sekund i wszystko działa jak trzeba. Dodatkowo nie ma potrzeby stosowania zworki "slow clock".