Da sie to jakoś zmodować..mxdl.
- Calineczka
- Kontakt:
Dla zasięgu dla SSC P4 polecam reflektor gładki IMS20mm bądz 26mm właśnie. Do dostania w semiconductors.pl Jest to optyka stricte pod luxeona jakbyś się zdziwił że nie pod SSC ale to bardzo podobne budową emitery. Odradzam za to gładki Khatod niby 6st bo świeci o wiele mniej skupioną wiązką niż właśnie IMS (kat 10st).
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Sometimes darkness can show you the light
Ja właśnie skończyłem "modyfikować" identycznego mxdl.
Wstawiłem SSC P4, "driver" pozostał oryginalny, jednak po wymianie mimo iż dużo lepiej to jednak nie było to to czego oczekiwałem, gdyż oryginalne zwierciadło nie pasowało do nowej diody, światło było mocno rozproszone z "czarną dziurą" po środku. Zacząłem kombinować z ustawieniem zwierciadła i przybliżając je do diody miałem dużo bardziej skupioną wiązkę, więc oryginalne 0,5 mm szkiełko o g... przepuszczalności światła wymieniłem na krążek własnoręcznie docięty z 3 mm plexi i jest dużo dużo lepiej .
Oczywiście chciałbym żeby było jeszcze lepiej, więc czeka mnie chyba wymiana driverka.
Można coś sensownego dostać w PL co się zadowoli zwykłym paluszkiem AA ?
Pozdrawiam
Edit
Co oryginalnie siedziało w Twojej latarce ? bo w mojej lumileds co jest dosyć dziwne jak na sprzęt za 20 pare zł
Wstawiłem SSC P4, "driver" pozostał oryginalny, jednak po wymianie mimo iż dużo lepiej to jednak nie było to to czego oczekiwałem, gdyż oryginalne zwierciadło nie pasowało do nowej diody, światło było mocno rozproszone z "czarną dziurą" po środku. Zacząłem kombinować z ustawieniem zwierciadła i przybliżając je do diody miałem dużo bardziej skupioną wiązkę, więc oryginalne 0,5 mm szkiełko o g... przepuszczalności światła wymieniłem na krążek własnoręcznie docięty z 3 mm plexi i jest dużo dużo lepiej .
Oczywiście chciałbym żeby było jeszcze lepiej, więc czeka mnie chyba wymiana driverka.
Można coś sensownego dostać w PL co się zadowoli zwykłym paluszkiem AA ?
Pozdrawiam
Edit
Co oryginalnie siedziało w Twojej latarce ? bo w mojej lumileds co jest dosyć dziwne jak na sprzęt za 20 pare zł
U mnie to szkiełko też było porysowane, plexe miałem z odzysku - dostałem kiedyś skrawki z pracowni reklamowej. Plexa jest dużo bardziej przejrzysta od oryginalnego szkiełka no i u mnie dała lepiej skupioną wiązkę dzięki przybliżeniu zwierciadła do diody. U Ciebie chyba musisz dobrać grubość do reflektora jaki zamówisz (żeby się zmieścił).
Jestem właśnie po testach "nocnych" i jest dużo dużo lepiej. Latareczka świetna do używania na co dzień, światło nie jest może mocno skupione, ale zmierzony sensowny zasięg (da się spokojnie rozpoznać twarz) to około 30 metrów. Jak na małą latareczkę na AA jest nieźle .
Jestem właśnie po testach "nocnych" i jest dużo dużo lepiej. Latareczka świetna do używania na co dzień, światło nie jest może mocno skupione, ale zmierzony sensowny zasięg (da się spokojnie rozpoznać twarz) to około 30 metrów. Jak na małą latareczkę na AA jest nieźle .
Reflektora jeszcze nie zamówiłem.
Na razie sam sterownik i diode.
Miałem na razie zobaczyć jak będzie swiecić po tych modyfikacjach.
Ale jak mówisz że zamontowałes to samo i swieciło rozproszenie.To bedzie trzeba coś pomysleć.
Choć podobno SSC P4 mają zblizoną charakterystyke...
A masz diode U-bin,czy T-bin...?
Na razie sam sterownik i diode.
Miałem na razie zobaczyć jak będzie swiecić po tych modyfikacjach.
Ale jak mówisz że zamontowałes to samo i swieciło rozproszenie.To bedzie trzeba coś pomysleć.
Choć podobno SSC P4 mają zblizoną charakterystyke...
A masz diode U-bin,czy T-bin...?