Pokojowa lampa metaolhalogenikowa
Pokojowa lampa metaolhalogenikowa
Lampa stojąca z Ikei służy jako oświetlenie wieczorem. W środku była świetlówka 23W 2700K .
Kupiłem na All.. elektroniczny układ zapłonowy Osram 35W oraz lampę MASTER Colour CDM-T Elite 35W/930 PHILIPS.
Dlaczego 3000K? Stałe oświetlenie wieczorem w salonie.
MH ma trzonek G12. Dorobiłem przejściówkę z kostki ceramicznej do łączenia kabli i oprawki z gwintem E27. Tu było trochę dłubania.
Układ zapłonowy umieszczony jest wewnątrz klosza lampy (klosz na wysokości 2m).
Dla pewności izolacja termiczna na uładzie zapłonowym z 3mm luzu pod izolacją. (bez izolacji układ nagrzewał się do około 50st z izolacją 35st)
Jakość światła Trzeba samamu zobaczyć.
Ilość odpowiada 150W standardowej żaróki.
Maksymalna prostota.
Koszt: żarówka MH + układ zapłonowy to 70zł.
Reszta to różne materiały i "odpady" z warsztatu.
Kupiłem na All.. elektroniczny układ zapłonowy Osram 35W oraz lampę MASTER Colour CDM-T Elite 35W/930 PHILIPS.
Dlaczego 3000K? Stałe oświetlenie wieczorem w salonie.
MH ma trzonek G12. Dorobiłem przejściówkę z kostki ceramicznej do łączenia kabli i oprawki z gwintem E27. Tu było trochę dłubania.
Układ zapłonowy umieszczony jest wewnątrz klosza lampy (klosz na wysokości 2m).
Dla pewności izolacja termiczna na uładzie zapłonowym z 3mm luzu pod izolacją. (bez izolacji układ nagrzewał się do około 50st z izolacją 35st)
Jakość światła Trzeba samamu zobaczyć.
Ilość odpowiada 150W standardowej żaróki.
Maksymalna prostota.
Koszt: żarówka MH + układ zapłonowy to 70zł.
Reszta to różne materiały i "odpady" z warsztatu.
Ostatnio zmieniony sobota 12 sty 2019, 20:39 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 1 raz.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Układ zapłonowy nagrzewał się od lampy. Blisko i ciemna obudowa.
Dostał osłonę z kawałka izolacji stosowanej pod kaloryfery.
Wymiary 9,5cm x 8cm x 3cm. Nie słychać pracy układu zapłonowego.
Spot i spill ledwo widoczny, nie przeszkadza (na zdjęciu mocniej widać).
MH startuje ponad pół minuty. Po wyłączeniu trzeba poczekać aż ostygnie żarówka. Dopiero wtedy można ponownie włączyć.
Zalecane do ciągłego oświetlenia.
Dostał osłonę z kawałka izolacji stosowanej pod kaloryfery.
Wymiary 9,5cm x 8cm x 3cm. Nie słychać pracy układu zapłonowego.
Spot i spill ledwo widoczny, nie przeszkadza (na zdjęciu mocniej widać).
MH startuje ponad pół minuty. Po wyłączeniu trzeba poczekać aż ostygnie żarówka. Dopiero wtedy można ponownie włączyć.
Zalecane do ciągłego oświetlenia.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Widzę identyczna modyfikacja jak u mnie. To naprawdę fajnie świeci. U mnie jest trochę mocniejsza lampka, tam jest CDM-T 150W /942 i układ zapłonowy przeniosłem na dół oprawy. Nie ma problemów z zapłonem, świeci bardzo ładnie. Gorąco polecam obie konstrukcje, bo takiej jakości światła (i ilości też) nie osiąga żadna świetlówka kompaktowa.
Ja szwagrowi montowałem 150W na maszcie, układ zapłonowy w blaszanym garażu, przewód 3x2,5mm² długości 6m i nie ma żadnych problemów. Startuje od razu i osiąga pożądaną barwę. Będę montował jeszcze dłuższe (10m) ale przewody to będą 2 osobne żyły 4mm² silikonowe, które mam już obiecane, zobaczymy czy je dostanę i czy się to sprawdzi. Uziemienie pójdzie już normalnym 2,5mm².
Witam
Z tego co moje doświadczenie mówi o podobnych przypadkach, to nie jest ważny przekrój żyły, a pojemność linii. Chodzi o kwestię pochłaniania impulsu zapłonowego przez pojemność kabla.
Zasilanie puszczone przewodem 3 żyłowym, ale na dwóch skrajnych żyłach, powinno dać spokojnie radę.
Pozdrawiam
Z tego co moje doświadczenie mówi o podobnych przypadkach, to nie jest ważny przekrój żyły, a pojemność linii. Chodzi o kwestię pochłaniania impulsu zapłonowego przez pojemność kabla.
Zasilanie puszczone przewodem 3 żyłowym, ale na dwóch skrajnych żyłach, powinno dać spokojnie radę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Na wstępie Dariusz wysłałem PW do Ciebie w sprawie podłączenia się pod już stworzony temat oświetlenia MH w salonie, jeżeli to przeszkadza utworzę nowy temat i nie będe zaśmiecał Twojego .
Chciałem pokazać mniej więcej co udało mi się stworzyć w salonie ( saloniku 25 m2- 5m x 5m - mniej więcej)
na chwilę obecną są zamontowane dwie sztuki po 70 W w oprawach okrągłych do KG 16cm.
Docelowo będzie 6 sztuk 70W w suficie na wysokości , jak sprawdziłem, 5 metrów i skosu dachu 45%.
Mh zakupiłem na forum od Zala666 specjalnie zaadaptowanie w suficie . Żródło światła Phillips 830 , zastanawiam się nad zmianą, bo żona stwierdziła ,że to troszkę zimne światło i chyba wybór padnie na 942 . Dla mnie barwa jest oki, ale nie mam co polemizować z kobietą , my faceci podobno inaczej widzimy kolory i wymiary
Zdjęcia są przykładowe i całą operacja jeszcze nie zakończona ,docelowo chcę zmienić system linkowy na MH
Jak mniej więcej widać mam 6 zestawów po 4 halogeny 50W. co przy odpaleniu całości daje piękny efekt.. ale prądu to jednak ciągnie ( jak wszystkie są sprawne to mamy , jak dobrze liczę 1,2kw.)
Mam oczywiście podział włączania 2 sztuki środek ( używane zawsze) lub 4 sztuki skrajne ( dodatkowo jak jest jakaś impreza w domu ..
Zdjęcia robione siamsiungiem , jak trzeba podam wartości zdjęcia ,przysłony pierdoły czasy
Chyba jakoś zdjęć jest słaba , różnica prawie nie zauważalana jak dla mnie . Postaram się czymś lepszym to sfotografować. Zakłam ,że dzisiaj zapodam resztę na sufit i jeszcze wtedy porobię foty ,zapodam na forum.
Na wstępie Dariusz wysłałem PW do Ciebie w sprawie podłączenia się pod już stworzony temat oświetlenia MH w salonie, jeżeli to przeszkadza utworzę nowy temat i nie będe zaśmiecał Twojego .
Chciałem pokazać mniej więcej co udało mi się stworzyć w salonie ( saloniku 25 m2- 5m x 5m - mniej więcej)
na chwilę obecną są zamontowane dwie sztuki po 70 W w oprawach okrągłych do KG 16cm.
Docelowo będzie 6 sztuk 70W w suficie na wysokości , jak sprawdziłem, 5 metrów i skosu dachu 45%.
Mh zakupiłem na forum od Zala666 specjalnie zaadaptowanie w suficie . Żródło światła Phillips 830 , zastanawiam się nad zmianą, bo żona stwierdziła ,że to troszkę zimne światło i chyba wybór padnie na 942 . Dla mnie barwa jest oki, ale nie mam co polemizować z kobietą , my faceci podobno inaczej widzimy kolory i wymiary
Zdjęcia są przykładowe i całą operacja jeszcze nie zakończona ,docelowo chcę zmienić system linkowy na MH
Jak mniej więcej widać mam 6 zestawów po 4 halogeny 50W. co przy odpaleniu całości daje piękny efekt.. ale prądu to jednak ciągnie ( jak wszystkie są sprawne to mamy , jak dobrze liczę 1,2kw.)
Mam oczywiście podział włączania 2 sztuki środek ( używane zawsze) lub 4 sztuki skrajne ( dodatkowo jak jest jakaś impreza w domu ..
Zdjęcia robione siamsiungiem , jak trzeba podam wartości zdjęcia ,przysłony pierdoły czasy
Chyba jakoś zdjęć jest słaba , różnica prawie nie zauważalana jak dla mnie . Postaram się czymś lepszym to sfotografować. Zakłam ,że dzisiaj zapodam resztę na sufit i jeszcze wtedy porobię foty ,zapodam na forum.
- Załączniki
-
- 2 70W MH
- Mh salon 800p.jpg (190.85 KiB) Przejrzano 7989 razy
-
- Swiatło linkowe 6 x 50W ( dwie szt. nie palą się na lince(
- halogeny salon 800p.jpg (212.24 KiB) Przejrzano 7990 razy
-
- Tu jeszcze fota z antresoli , gdzie widać 2 sztuki MH i sierciucha który mi pomagał i przez którego prawie bym nie ukończył montażu tylko wylądował na chirurgii
- mh salon z atresolki 800p.jpg (174.99 KiB) Przejrzano 7977 razy
Czarna magia....