Jaki telewizor???
-
Jaki telewizor???
Otóż ojciec chce kupić telewizor 40 lub więcej cali. Czy plazma,czy lcd to już sprawa drugorzędna, ważne żeby nie kosztował więcej niż 3kpln(3100pln to już całkowicie górna granica). Macie swoje typy w tej materii? Jakość obrazu jest najważniejsza czyli kolory, odświeżanie, czerń, kontrast i cała reszta.
Sprzedawca zachwalał mu Panasonic 42" ET60.
Może linki do miarodajnych, niesponsorowanych testów.
Sprzedawca zachwalał mu Panasonic 42" ET60.
Może linki do miarodajnych, niesponsorowanych testów.
Octavia 1.9 tdi 90KM. Przebieg- pół miliona kilometrów i żadnych objawów starości.
-
Wiem. Jakbym się podparł opinią sprzedawcy to ten tv stałby już u mojego jareckiego w domu. Czytam jednak troszkę fora i nie wygląda źle tan sprzęcik
Oczywiście zakup będzie przez internet, tego czy innego modelu, bo kilka stówek nie śmierdzi;)
Oczywiście zakup będzie przez internet, tego czy innego modelu, bo kilka stówek nie śmierdzi;)
Octavia 1.9 tdi 90KM. Przebieg- pół miliona kilometrów i żadnych objawów starości.
Plazma ma sporo zalet i powazną wadę - pobór prądu. Dla przykładu - Funai LCD przy średniej jasności pobiera 14W. Takiej samej wielkości plazma średnio 240W - pomiar wykonany watomierzem prosto z Lidla Rekordzista to plazma z roku 2007 od kumpla, Samsung, 42 cale, waga jakieś 30 kg. Przy max jasności średni pobór to 511W.
Zanim kupisz jakakolwiek plazme, LCD itd, bierz ubieraj botki i idź do sklepu i poprostu popatrz na czym obraz jest najlepszy. nie oglądaj materiałów jakie puszcza sklep - sa zazwyczaj idealnie dopracowane pod dany TV. Weź coś swojego.
Ps-Celujesz w 3D czy zwykły ?
Zanim kupisz jakakolwiek plazme, LCD itd, bierz ubieraj botki i idź do sklepu i poprostu popatrz na czym obraz jest najlepszy. nie oglądaj materiałów jakie puszcza sklep - sa zazwyczaj idealnie dopracowane pod dany TV. Weź coś swojego.
Ps-Celujesz w 3D czy zwykły ?
ILPT
-
Pamiętaj też że firmy wycofują się powoli całkowicie z PDP , Pioneer który był liderem dawno już zaprzestał produkcji .
Pozostał Samsung i Panasonic który również zapowiedział rezygnacje z tej technologii .
Choć sporo się zmieniło od czasów plazm na których wypalały się loga stacji TV to technologia ma sporo wad - głównie gabaryty ekranu i pobór prądu .
Zalety to wiernie oddane kolory ( porównywalne LCD kosztuje 2x tyle) głównie dobra czerń , odświeżanie i niska cena .
Pozostał Samsung i Panasonic który również zapowiedział rezygnacje z tej technologii .
Choć sporo się zmieniło od czasów plazm na których wypalały się loga stacji TV to technologia ma sporo wad - głównie gabaryty ekranu i pobór prądu .
Zalety to wiernie oddane kolory ( porównywalne LCD kosztuje 2x tyle) głównie dobra czerń , odświeżanie i niska cena .
elektroda.pl
Najlepsze jest jednak to że zagorzali fani PDP których na forach nie brakuje jak przychodzi do zakupu to wybierają jednak często LCD .
Podejrzewam że przemawia jednak rozsądek i oszczędność - jakby nie patrzeć plazma uśredniając pobiera maksymalnie 2x tyle prądu co LCD ze świetlówką nie wspominając o takich z pełnym podświetlaniem LED
Podejrzewam że przemawia jednak rozsądek i oszczędność - jakby nie patrzeć plazma uśredniając pobiera maksymalnie 2x tyle prądu co LCD ze świetlówką nie wspominając o takich z pełnym podświetlaniem LED
elektroda.pl
krzycho123, masz słusznegokrzycho123 pisze:Najlepsze jest jednak to że zagorzali fani PDP których na forach nie brakuje jak przychodzi do zakupu to wybierają jednak często LCD .
Ja akurat mam plazme Panasonica ale ostatnio mój brat kupował nowy TV i nie było inne j opcji jak plazma
No i kupił LCD Philipsa
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Nie wiem do czego ten TV, nam w domu wyszło że znacznie taniej i wygodniej jest mieć rzutnik i rpi (wcześniej atv2) do oglądania filmów. Mniej miejsca zajmuje, znacznie lepiej się filmy na tym ogląda..
Jak sobie policzę że oglądam raz dziennie film to w ~9 lat zużywam lampę - prędzej wymienię rzutnik...
Jak sobie policzę że oglądam raz dziennie film to w ~9 lat zużywam lampę - prędzej wymienię rzutnik...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 mar 2013, 13:24 przez neutrinus, łącznie zmieniany 1 raz.
Stałem przed wyborem TV jakieś 1,5 roku temu - padło na 42" plazmy Panasonica. Kupiłem za 1850zł we Wrocławiu (odbiór osobosty z jakiegoś dużego sklepu internetowego). Musiałbym poszukać dokładnej nazwy. W każdym razie jestem zadowolony, kolory ładne, nieźle skaluje obraz (nie mam telewizji, albo rzucam obraz z kompa, albo z odtwarzacza BR). Z tego co pamiętam przu oglądaniu telewizor ciągnie do 140W. Siedze jakieś 3,5-4m od TV i taka wielkość jest git. Można go podłączyc do sieci i np. oglądać filmy z wypożyczalni online, ale przynajmniej rok temu była tam bieda i finalnie ani razu z tego nie skorzystałem.
Edyta:
Na 80% mam PANASONIC TX-P42X50E.
Edyta:
Na 80% mam PANASONIC TX-P42X50E.
A ja bym celował w LCD 3D, głównie dlatego że jest teraz ich niesamowicie dużo, są w miarę tanie i można znaleźć ciekawe promocje. Oczywiście obraz nie będzie taki idealny jak na plaźmie, ale jak widzę rekordzistę u siebie w domu Funai to niestety czerń przestaje do mnie przemawiać. Do tego waga-LCD bierzesz do ręki i idziesz. Do plazmy potrzeba 2 osób.
ILPT
Nie przesadzaj - mam więcej brzucha niż bicepsów i sam sobie dałem radę najpierw z doniesieniem plazmy do auta i spakowaniem, a później z doniesiemniem do mieszkania (ale lekko nie było, to prawda). Wieszam go na stelażu w dwie osoby (tu już jest element manewrowania, nie tyle ciężaru), ale mi nawet nie wolno dźwigać cieżarów.skaktus pisze: Do tego waga-LCD bierzesz do ręki i idziesz. Do plazmy potrzeba 2 osób.