Zakup oświetlenia - XMLt6 z chin

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
wujeksam

Zakup oświetlenia - XMLt6 z chin

Post autor: wujeksam »

Witam
Zastanawiam się nad zakupem tego oświetlenia:

http://www.aliexpress.com/store/product ... 00144.html

Jaką realnie jasność może mieć takie oświetlenie?
Czy opłaca się coś takiego modować?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Realnie to pewnie z 500 lumenów max.
ILPT
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Czy się opłaca ? To wszystko zależy od $ i potrzeby, do czego będziesz ją wykorzystywał.
Jeśli masz tokarkę lub dostęp do niej to na pewno warto.
Chociaż gdybym sam posiadał tokarkę, to zrobiłbym lampkę od podstaw, niż przerabiał taką.
Jeśli nie masz dużych wymagań i potrafisz coś przy niej pogrzebać, chociaż poprawić odprowadzenie ciepła i w przyszłości wymianę ogniw, to pewnie warto.
Zawsze możesz poprosić jakiegoś kolegę z forum, żeby Ci wystrugał porządną pigułę do niej.
Jak zapewne wiesz lub się domyślasz, na pewno będziesz musiał w niej coś poprawić, żeby to miało ręce i nogi i szybko nie padła.
Brodda13

Post autor: Brodda13 »

Kupiłem dokładnie taką, z reflektorem OP (teksturowany). Co prawda może się różnić, ja kupowałem SingFire z DX. Nie wiem jakie są różnice. Generalnie jakość wykonania elementów aluminiowych określam na 5+ ;)
Ile światła? Na diodzie zimnej która tam jest świeci podobnie do grega Solarforce na ciepłej diodzie, bo miałem okazje porownać ;)
Co trzeba przerabiać:
-na pewno trzeba dać od nowa pastę pod stara, bo będzie za grubo co wynika prawdopodobnie ze zbyt małego docisku reflektora do diody, dlatego przydałoby się zrobić dystans pod szkiełko ok 0,5mm, może być z folli lub innego w miarę sztywnego tworzywa ;) wtedy można na 100% mocy świecić nawet w domu. Piguła oraz sposób montażu moim zdaniem jest bardzo przemyślany, sterownik przylutowany jest do miedzianego pierścienia wciśniętego w pigułę, a sama piguła waży więcej niż korpus lampki ;)
- skupienie reflektora OP pozostawia wiele do życzenia, do jazdy rowerem zbyt mały punkt, pobocze oświetlone jest poświatą taką jaką daje dioda bez optyki, czyli kiepsko, dlatego reflektor SMO należy odpuścić sobie ;) ja częściowo rozwiązałem problem poprzez pozbycie się pierścienia centrującego reflektor, co obniżyło pozycję reflektora względem diody. Wymagało to przelutowania i zeszlifowania lutów kabli zasilających diodę oraz zaizolowania ich, ponieważ aluminiowy reflektor powodował zwarcie ;) uzyskałem dosyć dobre rozproszenie, jednak do jazdy w lesie gdzie nie potrzebny jest duży zasięg mogłoby być lepsze. Jako alternatywę widzę optykę do acriche P7 z sensu.pl, co zamierzam uskutecznić w najbliższym czasie.
W sumie nic więcej nie wymaga modyfikacji do użytkowania na rowerze ;)
Wkrótce wrzucę zdjęcia do galerii ;)
ODPOWIEDZ