Potrzebna nietypowa żarówka! :)

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
mikuda

Potrzebna nietypowa żarówka! :)

Post autor: mikuda »

Witam serdecznie! Na początek, jako że to mój pierwszy post chciałbym się oczywiście przywitać! - ogłoszenie na górze brzmi wystarczająco groźnie ;) Jestem Mikołaj, jestem z Poznania i zajmuję się fotografią. I z nią właśnie związany jest mój problem.
Nie byłem pewien jaki dział wybrać - jeżeli admin uzna, że mój post lepiej pasuje gdzie indziej to bardzo proszę o przeniesienie!

Do rzeczy. Korzystam z powiększalnika do fotografii wielkoformatowej. Jest to dość pokaźna krowa i wymaga silnego, równomiernego źródła światła.
Jest to dość stary powiększalnik DURST i pierwotnie był sprzedawany z dedykowaną żarówką o nazwie "thorn" (kto dla nich ją robił - nie wiem) - załączam zdjęcie. Ma ona 11cm średnicy i (teoretycznie wg opisu) 300 W.
Dodam też, że żywotność wg producenta to TYLKO około 3 godzin przy czym nie produkuje się ich od co najmniej 10 lat - moja jeszcze działa a to znaczy, że nie była prawie w ogóle używana. Jej żywot może się jednak zakończyć w każdej chwili a pojedyncze sztuki, które jeszcze czasem można dorwać na e-bayu osiągają ceny nawet 100$ + przesyłka z USA co w przypadku żarówki jest dość ryzykowne :)
Potrzebny jest więc jakiś zamiennik. Na poniższych zdjęciach sposób montażu:
01 02 03 04 05 06 (Przed żarówką jest mleczne szkło dyfuzyjne, dalej (na zdjęciu wyjęte) lustro odbijające światło w dół a potem jeszcze dwie wielkie soczewki kondensacyjne)

Wypróbowałem żarówkę philips photolita 250w która o dziwo, mimo mniejszej mocy świeci ze 4x mocniej od tej starej - zakładam, że jest to efekt skierowania strumienia światła na wprost w przeciwieństwie do kulistej żarówki. Ilość światłą jest super, możę nawet zbyt dużo jak na moje potrzeby ale prawdziwa wada to ogromna temperatura wytwarzana przez tą żarówkę - nie jest ona przeznaczona do pracy w tak małej, szczelnie zamkniętej przestrzeni.
Pomyślałem więc o zrobieniu takiego oto ustrojstwa z diod LED - zdjęcie
Zasilanie z gwintu e27, jakiś wbudowany transformator i "talerz" z diodami - koniecznie o średnicy większej niż przekątna tego szkiełka dyfuzyjnego - 12-13 cm powinno być OK.
No i teraz pytanie do was. Jak to zrobić? Skąd wziąć takie diody? Jak uzyskać jak największą jasność? Itp.
Np. znalazłem taką żarówkę zdjecie - wg opisu ma ona 5 wat co daje teoretycznie jasność ~25 watowej żarówki tradycyjnej. Podejrzewam, że wymontowanie tego krążka z diodami z kilku żarówek i umieszczenie ich obok siebie nie było by dużym problemem. Powinienem zmieścić około 7 takich krążków czyli uzyskał bym jasność około 175 wat. Ale może da się gdzieś znaleźć takie diodowe panele w hurtowniach jako półfabrykaty? Może macie jakieś inne pomysły/sugestie/rozwiązania?
Zapraszam do zabawy :D

PS - zanim ktoś na coś takiego wpadnie - lutowanie diodek sztuka po sztuce nie wchodzi w rachubę :P
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Dobre diody też wytworzą sporo ciepła, zależy jak długo urządzenie jest używane w czasie, a odprowadzenie ciepła z diody to priorytet. Te które pokazałeś to chyba raczej nie bardzo bo jakość światła dosyć niska, a może takie coś,

http://allegro.pl/metalohalogen-osram-powerball-hci-par30-35w-830-fl-i3069891858.html

ale do tego jeszcze będzie potrzebny układ zapłonowy i nie nadaje się do migania, zapalamy i ma świecić jak najdłużej, więc nie wiem czy znajdzie u Ciebie zastosowanie.
fxxx

Post autor: fxxx »

Witamy :) A ta żarówka to do czego jest potrzebna? Bo diody LED mają ogólnie wadę w postaci kiepskiego oddawania barw, więc musisz to brać pod uwagę (mdłe kolory, kłopot z rozróżnieniem itp). Jako początkujący użytkownik metalohalogenów to wypróbowałbym taki o mocy 35W z odbłyśnikiem i jakąś przesłoną, będzie on świecił podobnie do tej żarówki philipsa, a na pewno będzie chłodniejszy niż oryginalna żarówka.

O, taki MH jak Zbychur podał byłby idealny :)
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Witam :-)
Skoro do fotografii to powinieneś być zaznajomiony z tym co powinna ta lampa wydawać. Podaj poproszę lm/W i tym podobne własności lampy. Kolegom będzie dużo łatwiej coś dobrać.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

A nie lepiej użyć czegoś w tym stylu?
http://www.cree.com/led-components-and- ... mp-cxa2530
pozdrav
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Browar pisze:A nie lepiej użyć czegoś w tym stylu?
Zostaje nie rozwiane pytanie czy da się też skutecznie odprowadzić 60W ciepła i czy współczynnik oddania barw nie będzie za kiepski przy urządzeniu związanym z fotografią.
mikuda

No hej! Dzięki za podpowiedzi. Jako punkt odniesienia biorę tę oryginalną żarówkę, a jest to konstrukcyjnie normalna żarówka wolframowa, tylko że duzej mocy i dużej średnicy balona co daje w miarę równomierne oświetlenie powierzchni. Temperatura światła też taka sama jak w zwykłej żarówce. Służy do wykonywania odbitek czarno białych więc kolor nie jest elementem krytycznym. Nie może świecić widoczną gołym okiem żółcią, pomarańczem czy np na niebiesko (chodzi o zakres wrażliwości papieru fotograficznego, który jest np kompletnie niewrażliwy na światło czerwone a bardzo wrażliwy na niebieskie). Ale drobne przesunięcia temperatury barwowej w jedną czy drugą stronę kompletnie nie mają znaczenia.
Natomiast co do temperatury w znaczeniu wytwarzania ciepła, to wszystko co nie grzeje jak jakiś promiennik czy kwoka (a tak napi..ala ta photolita) będzie się nadawało.
W dodatku musi to być źródło światła, które włącza się natychmiast z pełną mocą tak jak zwykłą żarówka czy włąśnie led. Wszelkiego rodzaju rozwiązania na bazie świetlówek czy żarówek energooszczędnych odpadają.
Zbychur - opowiedz mi coś o "dobrych diodach" - bez względu na to ile wytworzą ciepła, na pewno będzie to ilość zdecydowanie tolerowalna :)
Browar - podoba mi się to z linka - czy to podchodzi właśnie pod "dobre diody"? Jak się to właściwie stosuje? Można ułożyć z tego taką matrycę jak zasugerowałem na obrazku?
Yogi - chodzi tak naprawdę o czas naświetlania papieru fotograficznego - teoretycznie żarówka której szukam mogła by mieć nawet 25W ale wtedy musiałbym naświetlać np 10 min a w pracy ciemniowej praktyczne są czasy naświetlania rzędu 10-60 sek. dlatego wszystko co da moc światłą porównywalną do żarówki 150~300W się nada :)
Jeszcze raz dzięki!

[ Dodano: 6 Marzec 2013, 23:30 ]
W międzyczasie się dopisał ELSor, ale w poprzednim poście jużczęsciowo odpowiedziałem na jego wątpliwości. W tym konkretnym fotograficznym zastosowaniu współczynnik koloru nie jest krytyczny. Co do ciepła to nie ma co popadać w panikę - urządzenie potrafi bardzo dużo wytrzymać, bez problemu pracuje w nim 300W klasyczna żarówka. Numer polega na tym, że takiej już nie dostanę. Natomiast 250W photolita wytwarza tego ciepła z 5 razy więcej niż ta klasyczna 300-ka.
W dużym uproszczeniu głównie o to sięcały problem rozbija :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Tyle, że to LED nie lubi ciepła i jego trzeba dobrze chłodzić. LEDy z linka Browara są bardzo dobre, jednak nie do tego zastosowania. Tobie polecił bym LEDy firmy Cree z serii XP- lub XM-L o łącznej mocy 30-50W (np 15szt XP-G zasilanych prądem 1A każda) przyklejonych na grubej blaszce aluminiowej max blisko tylnej ścianki ew na grubym radiatorze ale pomiędzy nimi a oświetlanym miejscem dołożył bym dyfuzor dla lepszego rozproszenia światła.
Awatar użytkownika
Browar

Jeśli CRI nie ma specjalnego znaczenia to proponowana przeze mnie xlamp byłaby doskonała. Daje ok 4000lm (tyle potrzebujesz) dla 5000K i CRI=80, nie potrzeba więcej niż jedną, nie kosztuje majątku. Masz zmieścić 11cm czyli wystarczyłoby przykręcić tą diodę do radiatora np od procka chłodzonego dodatkowym wentylem, no i jakieś zredukowane zasilanie trzeba by zapewnić, ale to już drobiazg.
pozdrav
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przy max mocy wymagane jest b.dobre chłodzenie, czyli najlepiej radiator z np. i5 z miedzianym rdzeniem + mocny nawiew powietrza, jego obieg, czyli w gre nie wchodzi zamykanie całość w naświetlaczu, no chyba że lampa pracuje po kilka sekund i potem przerwa.
ILPT
Awatar użytkownika
Browar

Zgadza się, ale jakich ledów byś nie użył, to z 4000lm będzie prawie tyle samo ciepła. No, może najmniej z XP-G2, ale faktycznie piekarnik :)
pozdrav
missieek

Post autor: missieek »

A może po prostu skupić się na poprawieniu odprowadzeniu ciepła, i używać tej żarówki philips photolita 250w, o której pisałeś w pierwszym poście?
Awatar użytkownika
Jarekk

Post autor: Jarekk »

Właśnie, ale skoro obudowa wytrzymywała 300W, to dlaczego ma nie wytrzymać 250? Jaka temperatura panuje przy pracy oryginalnej żarówki? A gdyby zastosować żarówkę reflektorową podobną do tej Philipsa, ale o mniejszej mocy? Nie wiem tylko jak z dostępnością, osobiście nie spotkałem większej niż 80W 80mm średnicy.
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Może jednak ta dioda z radiatorem z chłodzeniem wodnym. W procesie wywoływania jakieś źródło wody w okolicy pewnie jest. Przecież to ma być stacjonarne to może trochę ważyć. mikuda do czego ta lampa, do naświetlania odbitek czy do oświetlania miejsca pracy przez jakiś czerwony filtr?
mikuda

Witam ponownie! Troche mam urwania głowy więc z doskoku :)
Widzę, że problem jest bardziej skomplikowany niż mi się wydawało.
W uproszczeniu: rozumiem że żarówki led wytwarzają mniej ciepła niż tradycyjne ale to ciepło jest szkodliwe dla nich samych i dlatego i tak trzeba je chłodzić?
Browar: Wolę kilka diodek słabszych ale rozłożonych równomiernie na powierzchni - przed nimi i tak będzie szkło dyfuzyjne ale im więcej rozproszenia tym lepiej (dobrze to widać na zdjęciach 1 i 4) W każdym razie punktowe źródło światła odpada. Czy wystarczy umocowanie takich diod do typowych komputerowych radiatorów, czy też aktywne chłodzenie w postaci wiatraczka będzie niezbędne?
Jarekk: Wcześniej już napisałem, że ta 250w wytwarza DUŻO, naprawdę DUŻO więcej ciepła niż oryginalna 300w. Prawdopodobnie przez dwa czynniki: nowsze technologie pozwalają na większą wydajność i powstaje więcej "wszystkiego" (światła i ciepła) z tej samej ilości energii, a po drugie oryginalna żarówka ze starości po prostu osłabła (nie wiem czy to możliwe w przypadku żarowych ale tak to wygląda)
Z resztą, im więcej tutaj się dowiaduję tym bardziej skłaniam się do rozwiązania ze zwykłą, ale słabszą żarówką. Np znalazłem jeszcze taką
link

Jeszcze raz dzięki i będę myślał Teraz! :)

Edit Pyra> Jednostki kolego to bardzo ważna rzecz.
Ostatnio zmieniony piątek 08 mar 2013, 16:35 przez mikuda, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ