Problem z laptopem Toshiba A300

....nie pasujące gdzie indziej...
gello1

Post autor: gello1 »

pier pisze:Od czasu odzyskania laptopa (już ze trzy lata) system był zmieniany kilka razy łącznie z formatem "C" a problem z netem jest od tamtego czasu cały czas.
A czy podczas reinstalacji systemu zawsze były instalowane te same wersje sterowników???

I czy te dolegliwości były od razu po świeżej reinstalacji czy po jakimś czasie??
Dysk wygląda OK
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Sterowniki zawsze te same chyba że podczas ich instalacji komp sciągał z neta nowe o czy mi nie wiadomo. Po tym też nie stwierdziłem żadnej aktualizacji sterów.
Napisałem okoloiczności pojawienia się problemów.
Mulenie pojawiło się jakieś dwa miesiące temu i mogło wystąpić zaraz po reinstalacji systemu, ale pewności nie mam.
Może jest tak jak pisze Krzycho że system pobrał jakąś aktualizację.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pier, ja tam w hdtune za bardzo nie wierzę. Przeskanuj proszę dysk MHDD, jest darmowy. Druga sprawa, czy masz od kogo pożyczyć inną kartę sieciową? Np. choćby na USB, pendraka takiego....i wyłączyć a najlepiej wymontować wewnętrzną kartę wi-fi?
Jak by co pisz na pw.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Skan HDtune dysku pod windowsem nie ma sensu - przykład - WD Caviar 320GB. HDTune - 100% ok, zero badów, widział relokację tylko 3 sektorów. MHDD - 200GB badów, dysk aktualnie robi jako gadget dla uczniów technikum informatycznego.

MHDD - zrób pełny skan dysku. Potem ewentualne zerowanie dysku i ponowny skan. Wszystko trwa, ale może przynieść pozytywny skutek (często niestety tylko na jakiś czas). Ogólnie dysk do wymiany się szykuje.

Być może masz jakieś dziwne syfy w sektorze rozruchowym itd.
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Skaktus sam Poleciłeś HDtune :o
Dziś po pracy odpale MHDD.
Innej karty sieciowej nie posiadam ale rozpytam może ktoś mi pożyczy.
Kartę da rade chyba wyjąć po zdjęciu klawiatury?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Najprościej będzie odpalić którąś dystrybucji live linucha np Ubuntu i sprawdzić zachowanie sprzętu podczas normalnej pracy typu przeglądanie netu itd

Jeśli będzie OK to masz juz wskazówkę że problem dotyczy softu , nie szukałbym tu problemu z dyskiem - objawy nie pasują.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
pier

krzycho123 pisze:Najprościej będzie odpalić którąś dystrybucji live linucha np Ubuntu i sprawdzić zachowanie sprzętu podczas normalnej pracy typu przeglądanie netu itd

Jeśli będzie OK to masz juz wskazówkę że problem dotyczy softu , nie szukałbym tu problemu z dyskiem - objawy nie pasują.
To co piszesz to dla mnie czarna magia. Nie ma szans abym sam to ruszył.
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Witam :-)
Którą wersję BearShare masz?

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
skaktus

HDTune sprawdzam dysk z doskoku jak potrzebuję szybkich danych z SMARTa. MHDD jest duzo bardziej dokłady.

Co do linuxa - wpisz w google Linux Live CD i wyskoczy ci masę dystrybucji. Pobierasz obraz, wypalasz na CD, uruchamiasz kompa z płyty i ładuje ci sie czysty system z płyty (nie dotykając nawet obecnej visty, czyli nic nie tracisz). Spradzasz komputer i tyle.

Krzycho123 - moim zdaniem dysk jednak jest najbardziej prawdopodobny lub może nakierować na uszkodzenie. W pracy z szefem męczyłem NX7300. Odczyt z dysku od 50 - 80 MB do 1-2 KB w różnych odstępach czasu. Dysk formatowany, wciąż z badami itd. W innym kompie dysk działa...Winny okazał się kontroler dysku.

Drugi NX7300 - ten sam objaw. Tym razem dysk w drugim laptopie działa podobnie słabo - walnięty cache dysku...
Oba HP od nowości robią za kompy do zdalnego łączenia z siecią wewnętrzną dla informatyków.
ILPT
Awatar użytkownika
pier

To czyli jak potraktuje dysk programem MHDD to wyjdą wszystkie te potencjalne uszkodzenia?
Spróbuje też w wolnej chwili odpalić Linux-a z cd. Poczytałem o tym i podoba mi się DSL Linux. Jest mały i bardzo szybki.
Awatar użytkownika
krzycho_

To nie chodzi o to która dystrybucja się podoba ;) odpal Ubuntu bo ta ma najwiecej sterowników do popularnego sprzętu i nie będziesz musiał dodawać ręcznie pakietów ze sterownikami np do WIFI.

Jak nie bedziesz miał do tego sterowników to nie sprawdzisz połączenia z netem itd
elektroda.pl
Awatar użytkownika
pier

Jak już będę miał linuxa na płycie to po odpaleniu kompa system sam wystartuje z cd czy wpierw trzeba w biosie botowanie czy coś przestawić na CD?
Awatar użytkownika
krzycho_

Zależy jak jest ustawione , sprawdź najlepiej w biosie czy napęd jest na pozycji przed HDD.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Zazwyczaj jest domyslnie 1 CD. W toshibie do biosu wchodzisz o ile pamiętam przez F2, potem boot menu i przestawiasz jak cos + i po sprawie.
Ostatnio zmieniony środa 06 mar 2013, 11:48 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
pier

Próbowałem coś kombinować z MHDD ale pod windowsem nie widzi on dysku :shock:
Nagrałem jeszcze jego obraz na cd i dzisiaj spróbuje odpalić go bezpośrednio z płyty. Czytałem że nieumiejętne obchodzenie się z programem może doprowadzić nawet do fizycznego zniszczenia dysku. Prawda to? Co mam zrobić aby go tylko przesłanować?
Ubuntu również ściągnięte i będę próbował odpalić ten system.
ODPOWIEDZ