Modyfikacja pilota do aparatu - zwiększenie zasięgu - ogniwa
Modyfikacja pilota do aparatu - zwiększenie zasięgu - ogniwa
Witam!
Próbuję zwiększyć moc/zasięg działania pilota do aparatu na podczerwień. Bez modyfikacji jest to 10-12m.
Aktualnie jest zasilany baterią CR2025 3V, dokładnie taki model.
Podłączyłem ogniwo 18650 i zasięg jest większy. Miałem już sklejać wszystko (taśmą izolacyjną), ale przecież nie potrzeba aż takiego pojemnego ogniwa. W związku z tym mam pytanie:
1) jakie inne ogniwo o większym napięciu od 3V, ale takie które nie uwali elektroniki mogę zastosować?
2) czy tutaj reflektor będzie miał jakieś znaczenie?
Próbuję zwiększyć moc/zasięg działania pilota do aparatu na podczerwień. Bez modyfikacji jest to 10-12m.
Aktualnie jest zasilany baterią CR2025 3V, dokładnie taki model.
Podłączyłem ogniwo 18650 i zasięg jest większy. Miałem już sklejać wszystko (taśmą izolacyjną), ale przecież nie potrzeba aż takiego pojemnego ogniwa. W związku z tym mam pytanie:
1) jakie inne ogniwo o większym napięciu od 3V, ale takie które nie uwali elektroniki mogę zastosować?
2) czy tutaj reflektor będzie miał jakieś znaczenie?
Może któreś ogniwo li-ion pryzmatyczne będzie pasowało? (np. tutaj w BTO)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
- Calineczka
- Kontakt:
zlyzka, bez obejrzenia jak to jest sterowane to tylko gdybać można. Dając wyższe nap. zasilające dałeś większy prąd w diodę IR...pytanie ile za duży. Co prawda diody IR pracują krótko i impulsowo ale....to "krótko" może Cię zaskoczyć w najmniej spodziewanym momencie
Inne akkusy to 16340, 14500....a może jakiś maluch z e-papierosa albo....coś z jakiegoś tel. komórkowego....przynajmniej płaskie będzie
Inne akkusy to 16340, 14500....a może jakiś maluch z e-papierosa albo....coś z jakiegoś tel. komórkowego....przynajmniej płaskie będzie
Jak już napisał Calineczka, zwiększenie napięcia zasilania zwiększyło prąd płynący przez diodę. Wskazuje to na proste sterowanie diodą najprawdopodobniej przez klucz tranzystorowy. Może okazać się, że prąd diody jest ograniczany połączonym z nią szeregowo zwykłym rezystorem, który wystarczy wymienić. Jeżeli dioda zasilana jest bezpośrednio z ogniwa, do zwiększenia mocy wystarczy dodać równolegle drugą. Pewnie wszystko wyjaśniłoby się gdybyś dostał się do wnętrza tego pilota.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka
W takim razie mogę zamówić diodę IR http://www.ebay.com/itm/10-Pcs-5mm-940n ... 53f01e720e i wsadzę mocniejsze ogniwo. Będzie działać lepiej?
Na podstawie zdjęć można wywnioskować, że dioda sterowana jest bezpośrednio przez procesor generujący przebieg. Jedynym ograniczeniem prądu diody jest właściwie jej rezystancja wewnętrzna i wydajność baterii. Wymiana diody na mocniejszą prawdopodobnie przyniosłaby oczekiwane efekty, pytanie tylko jakie parametry ma oryginalna dioda.
Jeżeli nie chcesz ingerować w obudowę to rozwiązaniem jest zastosowanie akumulatora/baterii litowej. Istnieją akumulatorki w takich rozmiarach - np taki.
Łączenie dwóch baterii jest złym pomysłem, ponieważ napięcie wzrośnie wtedy do 6V, co jest prawdopodobnie granicznym napięciem dla układu sterującego. Może się nawet okazać, że zadziała wewnętrzne zabezpieczenie, które będzie rozładowywało baterie, a nawet może uszkodzić układ. Przy takim napięciu również dioda IR może bardzo szybko wyzionąć ducha.
W przypadku diody, którą chcesz kupić nie ma podanych żadnych parametrów. Podobnie jest z diodą w pilocie. W takim przypadku ciężko stwierdzić czy wymiana ma jakikolwiek sens. Możesz spróbować dołączyć dodatkowe diody równolegle, co z pewnością poprawi parametry.
Jeżeli nie chcesz ingerować w obudowę to rozwiązaniem jest zastosowanie akumulatora/baterii litowej. Istnieją akumulatorki w takich rozmiarach - np taki.
Łączenie dwóch baterii jest złym pomysłem, ponieważ napięcie wzrośnie wtedy do 6V, co jest prawdopodobnie granicznym napięciem dla układu sterującego. Może się nawet okazać, że zadziała wewnętrzne zabezpieczenie, które będzie rozładowywało baterie, a nawet może uszkodzić układ. Przy takim napięciu również dioda IR może bardzo szybko wyzionąć ducha.
W przypadku diody, którą chcesz kupić nie ma podanych żadnych parametrów. Podobnie jest z diodą w pilocie. W takim przypadku ciężko stwierdzić czy wymiana ma jakikolwiek sens. Możesz spróbować dołączyć dodatkowe diody równolegle, co z pewnością poprawi parametry.
Moje oświetlenie rowerowe: (3+2)xXML z przodu + 2xXP-E z tyłu + gorące obręcze + bidon z prądem + rozświetlona przyczepka