No ja nie jestem pewien, czy ten sterownik jest dla mniej doświadczonego użytkownika. Choć w sumie, sprawdzić nigdy nie zaszkodzi.Sztetke pisze:Przecież trzeba również sprawdzić jak moduł współpracuje z mniej doświadczonym użytkownikiem. He?
Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny
A co to znaczy "jak moduł współpracuje z mniej doświadczonym użytkownikiem"? Klikać potrafi każdy, ale nie każdy ma sprzęt i umiejętności w poprawnym montowaniu i odpalaniu podzespołu. A tu trzeba pewności, żeby potem dojść do głównego celu - sprawdzenia użyteczności programu.Sztetke pisze:A tak na marginesie, przydałoby się, żeby beta testy wykonać na jakiejś reprezentatywnej grupie, zróżnicowanej pod względem świadomości technicznej. Przecież trzeba również sprawdzić jak moduł współpracuje z mniej doświadczonym użytkownikiem. He?
W poniedziałek kilka driverów wyjeżdża na testy. Co prawda brak jeszcze dwóch "wynalazków" z menu, ale kluczowe opcje są oprogramowane.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Będą drivery, moduły i latarki. W zasadzie to już podawałem cenę, wersja extended +35 zł. Ceny moich produktów są w dziale handlowym pod szyldem krypton.pl. Tak czy inaczej oferta trafi do tego działu niebawem. Najpierw testy i ewentualne poprawki
Aktualnie zajęte jest niecałe 4kB, więc połowa pamięci programu w Tiny85V. Brakuje jeszcze dwóch opcji, akurat zanim skończą się testy będzie oprogramowana całość.
Załapałem się na beta-testy nowego sterownika w wersji extended. Jak na razie po 2 godzinach zabawy jestem bardzo zadowolony. Dzisiaj wezmę latarkę z nowym sterownikiem na chrzest bojowy - ustawiłem sobie 3 profile. 1 profil - 5x tryby stałe, 2 profil - 5x stroboskopy na każdą okazję i 3 profil - 1 tryb - 100% bez możliwości zmiany (dla osób które nie potrafią się obsługiwać latarką )
Sterownik i całe oprogramowanie - jak na razie - 5+
Sterownik i całe oprogramowanie - jak na razie - 5+
Witam
Dziś odebrałem driverek i zacząłem zabawę...
Nie wiem czy coś popsułem czy tak ma być, po wymruganiu napięcia, latarka gaśnie, trzeba kliknąć, aby znów zaświeciła.
Do rozważenia przedstawiam kwestię czasów: ... przy wyklikaniu np. 7 kliku, wchodzimy w ustawienia grup, potwierdzają to 3 mrugnięcia i potem jest 1, 2, 3 dla wybory grupy. Być może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że przerwa pomiędzy 3ma a pierwszym, jest zbyt podobna do przerwy pomiędzy tymi trzema... podobnie przy 8 kliku.
Za bardzo przydatną uważam funkcję resetu ustawień "fabrycznych" i bardzo mi się spodobał sygnał wejścia w tą funkcję
Przeleciałem przez zmianę grup, konfigurację trybów, nie zauważyłem błędów.
Zmiana trybu pamięci, udostępnienie i zablokowanie konfiguracji, działają prawidłowo.
Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów. Miganie jasnościami podczas klikania konfiguracji, może wprowadzać pewien dyskomfort...
Oprogramowanie zasługuje na pochwałę, aktualnie, jest to jeden z najlepszych, jak nie najlepszy, dostępny sterownik na świecie, a przynajmniej ten który miałem w ręku
Pozdrawiam
Dziś odebrałem driverek i zacząłem zabawę...
Nie wiem czy coś popsułem czy tak ma być, po wymruganiu napięcia, latarka gaśnie, trzeba kliknąć, aby znów zaświeciła.
Do rozważenia przedstawiam kwestię czasów: ... przy wyklikaniu np. 7 kliku, wchodzimy w ustawienia grup, potwierdzają to 3 mrugnięcia i potem jest 1, 2, 3 dla wybory grupy. Być może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że przerwa pomiędzy 3ma a pierwszym, jest zbyt podobna do przerwy pomiędzy tymi trzema... podobnie przy 8 kliku.
Za bardzo przydatną uważam funkcję resetu ustawień "fabrycznych" i bardzo mi się spodobał sygnał wejścia w tą funkcję
Przeleciałem przez zmianę grup, konfigurację trybów, nie zauważyłem błędów.
Zmiana trybu pamięci, udostępnienie i zablokowanie konfiguracji, działają prawidłowo.
Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów. Miganie jasnościami podczas klikania konfiguracji, może wprowadzać pewien dyskomfort...
Oprogramowanie zasługuje na pochwałę, aktualnie, jest to jeden z najlepszych, jak nie najlepszy, dostępny sterownik na świecie, a przynajmniej ten który miałem w ręku
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, dziękuję za szybki "feedback".
"po wymruganiu napięcia, latarka gaśnie, trzeba kliknąć, aby znów zaświeciła"
Zgadza się, to jest celowe. Pomiar następuje przy maksymalnym obciążeniu prądowym (około 1 sekunda), później mamy 1-5 błysków i OFF.
"wyklikaniu np. 7 kliku, wchodzimy w ustawienia grup, potwierdzają to 3 mrugnięcia i potem jest 1, 2, 3 dla wybory grupy. Być może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że przerwa pomiędzy 3ma a pierwszym, jest zbyt podobna do przerwy pomiędzy tymi trzema"
OK, tą przerwę zmienię na sekundę dłużej.
"Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów. Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów."
Technicznie do zrobienia, ale... będą problemy z obsługą Raczej odpuszczę ten temat.
Zalecenie jest następujące:
przy "wyklikiwaniu" wielokliku głowicę zasłaniamy w dowolny sposób, ja np. opieram na spodniach lub na odzieży wierzchniej i po prostu nie widzę migania LED, gdy skończę wieloklik, podnoszę głowice i liczę błyski, klikam itp.
"po wymruganiu napięcia, latarka gaśnie, trzeba kliknąć, aby znów zaświeciła"
Zgadza się, to jest celowe. Pomiar następuje przy maksymalnym obciążeniu prądowym (około 1 sekunda), później mamy 1-5 błysków i OFF.
"wyklikaniu np. 7 kliku, wchodzimy w ustawienia grup, potwierdzają to 3 mrugnięcia i potem jest 1, 2, 3 dla wybory grupy. Być może to tylko moje odczucie, ale wydaje mi się, że przerwa pomiędzy 3ma a pierwszym, jest zbyt podobna do przerwy pomiędzy tymi trzema"
OK, tą przerwę zmienię na sekundę dłużej.
"Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów. Ponownie zgłaszam postulat rozważenia odróżniania czasu klika: dłuższy - zmiana trybu, krótszy - klikanie właściwe, bez zmiany trybów."
Technicznie do zrobienia, ale... będą problemy z obsługą Raczej odpuszczę ten temat.
Zalecenie jest następujące:
przy "wyklikiwaniu" wielokliku głowicę zasłaniamy w dowolny sposób, ja np. opieram na spodniach lub na odzieży wierzchniej i po prostu nie widzę migania LED, gdy skończę wieloklik, podnoszę głowice i liczę błyski, klikam itp.
1)Częściowo problem rozwiązuje funkcja soft startu. Wielokliki naparzamy szybko - przy odpowiednim czasie działania tej funkcji led nie zdążyłby się rozjaśnić.
W dość szybkich wieloklikach 1 klik trwa według moich szacunków 250-400ms Zależy jakie tempo rozjaśniania greg zaproponuje
Tym niemniej nie do końca rozumiem w czym panom przeszkadza miganie leda przy wieloklikach.. Co konkretnie stanowi problem?
W dość szybkich wieloklikach 1 klik trwa według moich szacunków 250-400ms Zależy jakie tempo rozjaśniania greg zaproponuje
Tym niemniej nie do końca rozumiem w czym panom przeszkadza miganie leda przy wieloklikach.. Co konkretnie stanowi problem?
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR
Witam
Konkretnie chodzi o to, że LED podczas wieloklików zmienia jasność, co u mnie podświadomie budzi wątpliwość właściwego działania, tzn. nie jestem pewien czy to wieloklik, czy zmiana trybu.
Jak wspomniałem, są to moje indywidualne poglądy, i nie każdy musi się z tym zgadzać.
W moich sterownikach wybrałem taką logikę pracy i być po wielu próbach. Jednak realizowałem je w driverkach z podtrzymaniem (AK-47) oraz sterowanych mikroswitchem.
Pozdrawiam
Miganiewikrap1 pisze:Tym niemniej nie do końca rozumiem w czym panom przeszkadza miganie leda przy wieloklikach.. Co konkretnie stanowi problem?
Konkretnie chodzi o to, że LED podczas wieloklików zmienia jasność, co u mnie podświadomie budzi wątpliwość właściwego działania, tzn. nie jestem pewien czy to wieloklik, czy zmiana trybu.
Jak wspomniałem, są to moje indywidualne poglądy, i nie każdy musi się z tym zgadzać.
W moich sterownikach wybrałem taką logikę pracy i być po wielu próbach. Jednak realizowałem je w driverkach z podtrzymaniem (AK-47) oraz sterowanych mikroswitchem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Może dodać opcję "Tryb zmian"
Definiowałoby się jasność takiego trybu dla danego profilu lub brak tej opcji. Pierwsza sekunda świecenia byłaby w tym trybie a potem przeskok do konkretnego.
Tak jak Pyra proponował żeby rozpoznać długość świecenia i zmieniać jasność dopiero po np. sekundzie to chyba jeszcze lepszy pomysł w tej sytuacji.
Definiowałoby się jasność takiego trybu dla danego profilu lub brak tej opcji. Pierwsza sekunda świecenia byłaby w tym trybie a potem przeskok do konkretnego.
Tak jak Pyra proponował żeby rozpoznać długość świecenia i zmieniać jasność dopiero po np. sekundzie to chyba jeszcze lepszy pomysł w tej sytuacji.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Armytek Wizard WR