Światło do salonu na XM-L

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
seba_x

Światło do salonu na XM-L

Post autor: seba_x »

Witam

Chciałbym pochwalić się tym co stworzyłem a mianowicie oświetleniem pomieszczenia 8x8m i wysokości od 3 do 4.5m . Początkowo pomieszczenie miało być podzielone na 4 sektory i w każdym z nich umieszczone 9 punktów świetlnych, każdy punkt to 3x XM-L T2 7C4 @ 2.7A , na diodach soczewki 60 stopni. Światełka zamontowanie na prawie okrągłych radiatorach ze starych procesorów (na allegro kupiłem 40szt. za 10zł/szt.) do tego chromowana oprawka do zwykłych halogenów (też z allegro komplet z żarówką 3zł/szt.)
Całość zamontowana na linkach.

Już po pierwszych próbach okazało się że przy takim prądzie jest zdecydowanie za jasno, światło odbite od podłogi raziło w oczy. Aktualnie pomieszczenie podzieliłem na trzy sektory tj. kuchnia, jadalnia, i wypoczynek. W kuchni na dwóch liniach ustawiłem prąd 1.7A a na jednej (bliżej środka pomieszczenia) 0.9A , podobnie w jadalni , większy prąd nad stołem i mniejszy po środku pomieszczenia. Tu muszę przeprowadzić modyfikację i nad stołem ustawić tylko jedną linię na 0.9A bo mi goście i domownicy marudzą że za jasno ;-) . W strefie wypoczynkowej są tylko dwie linie po 0.9A gdzie przy załączonej tylko jednej jest dość jasno.

Światełka zasilane są poprzez przetwornicę od MRelektronik ze zwykłego nie stabilizowanego zasilacza (trafo 80W+mostek+kondensatory 2000uF), trafo kupiłem okazyjnie po 25zł /szt. musiałem jedynie dowinąć około 20zwoji drutu bo napięcie spadało pod obciążeniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 maja 2013, 09:04 przez seba_x, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Bardzo fajny pomysł.

Czy taki mały radiator wystarcza do pracy z takimi prądami ? Jak mocowałeś diody do radiatora ?
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

skaktus pisze:Czy taki mały radiator wystarcza do pracy z takimi prądami ?
niby nie ma wymuszonego chłodzenia, ale swobodny przepływ jest. A procesory intel serii D, o ile pamiętam, miewały i 130W.
Sam jestem ciekaw.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
seba_x

Moduły z diodami kleiłem fujikiem, przy prądzie 2.7 radiator robił się bardzo ciepły nawet lekko parzący , dokładnie nie wiem jaką temperaturę osiąga przy 1.7 i 0.9 A bo nie mam aktualnie drabiny (moduły z 0.9A są na wysokości 3.2 a 1.7A ponad 4m) , pomiar pirometrem z podłogi pokazuje około 30 stopni ale to na pewno jest z dużym błędem. Na pewno się nagrzewają bo luksomierz w ciągu 15 minut pokazuje coraz mniejsze wyniki potem pomiary się stabilizują.
Awatar użytkownika
skaktus

ptja pisze:
skaktus pisze:Czy taki mały radiator wystarcza do pracy z takimi prądami ?
niby nie ma wymuszonego chłodzenia, ale swobodny przepływ jest. A procesory intel serii D, o ile pamiętam, miewały i 130W.
Sam jestem ciekaw.
130W może i ma, przy obiegu powietrza + wentylator na 100% obrotów + szum powietrza.

Mysle ze przy takim radiatorze maksymalnie warto puszczać 1 A w diodę.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

skaktus pisze: Mysle ze przy takim radiatorze maksymalnie warto puszczać 1 A w diodę.
Wg moich testów do 20W max ale lepiej do 15W i wtedy temperatura jest w okolicy 50°C
Awatar użytkownika
skaktus

Pytanie tylko jaki to radiator tj jego wymiary - są różne wersje - z miedzianym rdzeniem i bez, o grubości 100% jak i 50% itd.
ILPT
Awatar użytkownika
seba_x

Radiator typu LGA775 , producent podaje 95W dla fan speed 700 rpm
ODPOWIEDZ