UltraFire 502b za 80 zł ?
UltraFire 502b za 80 zł ?
Witam Was koledzy bardzo serdecznie, bywałem wiele razy na tym forum, jednakże dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować oraz zadać pytanie.
Chciałbym zakupić latarkę do ok 80 zł na rower, na allegro znalazłem taką aukcję, cieszącą się dosyć sporą popularnością, jednakże chciałbym poznać Wasze zdanie, czy opłaca się ją brać, czy też nie?
http://allegro.pl/ultrafire-latarka-led ... 93996.html
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Was Koledzy !
Chciałbym zakupić latarkę do ok 80 zł na rower, na allegro znalazłem taką aukcję, cieszącą się dosyć sporą popularnością, jednakże chciałbym poznać Wasze zdanie, czy opłaca się ją brać, czy też nie?
http://allegro.pl/ultrafire-latarka-led ... 93996.html
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Was Koledzy !
Te 2 bujdy to od razu sobie odpuść- moc: 1000lm
- zasięg: 300 m
Pewnie ten akumulator i ładowarka to też szajs niemiłosierny
Co do latarki na pewno wymaga małych przeróbek bo inaczej padnie bardzo szybko ze względu na temperaturę diody, jeśli masz zdolności manualno lutownicze da się coś z tego wymodzić ale moim zdaniem lepiej sobie coś sprowadzić z chin za tą kasę dostaniesz lepszy towar
W ogóle US powinien się zająć tymi handlarzami allegrowymi
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lut 2013, 23:39 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Jak chcesz taką samą jak w linku z allegro to tutaj sobie kup za mniej niż pół ceny, ew. ładowarkę i aku dobierzesz jakieś sensowne.
Kup latarkę z pigułą zamiast dropa będzie święty spokój z kombinowaniem jak odprowadzić temperaturę z diody Kiedyś sam kochałem moduły d26 pamiętam jak kolega DNF pisał że grunt to piguła teraz wiem czemu:P grunt to piguła
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
a w D26 są nie ma piguł (np. DX SKU 5937)?Nightmare pisze:Kiedyś sam kochałem moduły d26 pamiętam jak kolega DNF pisał że grunt to piguła teraz wiem czemu:P grunt to piguła
Serio pytam, jestem "zielony" jeśli chodzi o chińskie komponenty latarkowe, a rozważam zastosowanie takich zestawów w DIY.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
D26 to drop, piguła jest ale wkręcana w reflektor, czyli przenosi ciepło jedynie na niego.
Teraz najważniejsze, to przenieść ciepło z reflektora na body. Jako, że body jest większej średnicy niż reflektor,
to należy wykonać wkładki miedziane czy też aluminiowe i ciasno spasować pomiędzy body a reflektor.
Nightmare, a nie mówiłem?
Teraz najważniejsze, to przenieść ciepło z reflektora na body. Jako, że body jest większej średnicy niż reflektor,
to należy wykonać wkładki miedziane czy też aluminiowe i ciasno spasować pomiędzy body a reflektor.
Nightmare, a nie mówiłem?
a, jasne, dzięki.DNF pisze:D26 to drop, piguła jest ale wkręcana w reflektor, czyli przenosi ciepło jedynie na niego.
Pytanie: jaki gwint mają piguły i czy to jakiś standard (np. czy jest ten sam w pigułach "luzem" i w dropach)?
W tym, co planuję (światełko pod wodę) body i tak robiłbym na wymiar, więc w tej sytuacji najsensowniej będzie przygotować pigułę z diodą (będę eksperymentował z XP-G i XM-L i odpowiednim driverem), wkręcić ją w body, dołożyć reflektor (+aku) i całość zamknąć szczelnie.
Drugie pytanie: jaki reflektor (od Chińczyków, bo LEDILa ogarniam; mam do prób np. REGINA XP) będzie najlepszy do tych LEDów (XP-G i XM-L -albo ich wersje "2"). Cel: chcę mieć wyraźny i wąski spot i ewentualnie dodatkowo nie za duży, ale równy spill.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Piguły mają różne wielkości i różne gwinty są jakby częścią body, a nie jak dropy czyli coś latającego luzem pomiędzy głowicą a body. Przekazują temperaturę bezpośrednio na body bez udziału reflektora, i ich powierzchnia styku jest znacznie większa jak w dropachptja pisze:Pytanie: jaki gwint mają piguły i czy to jakiś standard (np. czy jest ten sam w pigułach "luzem" i w dropach)?
Oj Koledzy, dziekuje za te wszystkie porady ale ja niestety nie posiadam takich zdolnosci zeby tam cos modyfikowac w latarce. Czyli ta latarka odpada. A jakbym zamówił z tej strony, która mi została zaprezentowana za 11$ - to wtedy będzie mi się opłacało ? Czy być może coś innego z allegro, gotowego (tzn. nie wymagajacego modyfikacji) tak do 80-90 zł ?
Na pewno bardziej opłacało niż kupowanie tego samego na allegro drożej. A na fasttechu masz jeszcze taką latarkę - tutaj na forum kolega Dariusz70 ocenia jako zupełnie niezłą. I cenowo zmieścisz się w założonej kwocie razem z akumulatorem i ładowarką.bubool pisze:Oj Koledzy, dziekuje za te wszystkie porady ale ja niestety nie posiadam takich zdolnosci zeby tam cos modyfikowac w latarce. Czyli ta latarka odpada. A jakbym zamówił z tej strony, która mi została zaprezentowana za 11$ - to wtedy będzie mi się opłacało ? Czy być może coś innego z allegro, gotowego (tzn. nie wymagajacego modyfikacji) tak do 80-90 zł ?
Polemizowałbym są też piguły wkręcane w reflektor i to on przekazuje ciepło dalej poprzez swój gwint,Nightmare pisze:Piguły mają różne wielkości i różne gwinty są jakby częścią body, a nie jak dropy czyli coś latającego luzem pomiędzy głowicą a body. Przekazują temperaturę bezpośrednio na body bez udziału reflektora, i ich powierzchnia styku jest znacznie większa jak w dropach
więc są lampki w których to właśnie reflektor bierze udział w przekazywaniu ciepła
Co do powierzchni, to zdarzyła mi się lampka do naprawy, której piguła w body trzymałą się na 2 zwojach gwintu, a więc szaleństwo..
Reszta to było ok 1.5cm rurka, którą owinąłem blaszką miedzianą. Całą pigułę najpierw wbiłem,
a jak doszło do gwintu, to wkręciłem. To dopiero była powierzchnia i jak oddawała ciepło fajnie