Spaliła się latarka MTE SSC P7 :( pomoże ktoś?
Spaliła się latarka MTE SSC P7 :( pomoże ktoś?
Witam
Coś mnie podkusiło do swojej latarki MTE z diodą SSC P7 na akumulatorki 18650 włożyć 2 akumulatorki 16340, latarka zaczęła wydawać dźwięk takiego cichutkiego piszczenia, po czy przestała płynnie przełączać się w inne tryby, sprężynka aż przysmażyła się do sterownika
Podkusiło mnie włączyć jeszcze na chwilkę te akumulatorki 16340 i poszedł dym, zakopciło się i dioda zaczęła się tlić
Moja ulubiona latarka padła nie wiem czy upalił się driver czy dioda, pomoże mi ktoś to naprawić? Zamówił bym części z DX'a i może jakoś ją uratował:(
Z góry dziękuje za pomoc
Coś mnie podkusiło do swojej latarki MTE z diodą SSC P7 na akumulatorki 18650 włożyć 2 akumulatorki 16340, latarka zaczęła wydawać dźwięk takiego cichutkiego piszczenia, po czy przestała płynnie przełączać się w inne tryby, sprężynka aż przysmażyła się do sterownika
Podkusiło mnie włączyć jeszcze na chwilkę te akumulatorki 16340 i poszedł dym, zakopciło się i dioda zaczęła się tlić
Moja ulubiona latarka padła nie wiem czy upalił się driver czy dioda, pomoże mi ktoś to naprawić? Zamówił bym części z DX'a i może jakoś ją uratował:(
Z góry dziękuje za pomoc
Dariusz70 pisze:Witaj
2 akumulatorki 16340 szeregowo. Całość dostała 2 x więcej jak powinna.
Dioda jak Piszesz uszkodzona. Driver prawdopodobnie także.
Wymiana na driver oparty na AMC (AK-47) oraz diodę XM-L.
Witaj Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.
Rozebrałem dziś wszystko na części.
Podłączyłem wszystko jeszcze raz na krótko pod akumulatorek 18650, co widać na załączonych fotografiach.
>>>>>>>>>>>>>Zdjęcia<<<<<<<<<<<<<<<<
Gdy podepnę się bezpośrednio do drivera dioda się żarzy i gaśnie, natomiast gdy podepnę akumulatorek bezpośrednio pod diodę wtedy zaczyna świecić bardzo jasno, ciężko mi stwierdzić czy świeci tak samo jak wcześniej bo nie moge podłączyć jej włożonej do latarki więc ciężko sprawdzić to czy nie uległa uszkodzeniu.
Zacząłem szukać driverów na DX i dosłownie zaniemiałem:)
Jest ich mnóstwo, że nie wiadomo który będzie pasować i jaki wybrać:/
Pomoże ktoś wybrać coś z tej listy? Czy dioda też mogła ulec uszkodzeniu? Czy może świecić słabiej? Czy przepaliła by się na dobre?
http://dx.com/c/flashlights-lasers-999/ ... geSize=200
Wydaje mi się że padł sam driverek.
Z góry dziękuje za szybkie odpowiedzi.
Mam nadzieje ze link zdjęć do galerii na Pokazywarce jest zgodny z regulaminem
ZDJĘCIA DRIVER'a
>>>>>>>>>>>>>>>Zdjęcia<<<<<<<<<<<<
Serdecznie pozdrawiam
Odlutowałem driver i dolutowałem dłuższe kabelki tak aby móc diodę zamontować z radiatorem do latarki i na krótko podłączyć do akumulatorka żeby sprawdzić czy mocno świeci, podłączyłem może ze 2 razy po sekundzie i juz nie wstaje:(
Więc albo dioda była juz uszkodzona i świeciła ostatkami sił albo podłączenie na krótko ją uszkodziło, czy takie podłączenie do akumulatorka bezpośrednio mogło ją uszkodzić?
Więc albo dioda była juz uszkodzona i świeciła ostatkami sił albo podłączenie na krótko ją uszkodziło, czy takie podłączenie do akumulatorka bezpośrednio mogło ją uszkodzić?
LED jest ok, ale jest on już dość leciwy. Jak się bierzesz za modyfikację, to zrób to kompleksowo
Kup nawet na DX czy Kai XM-L, do tego 8*AMC7135, zobacz jaki jest tam włącznik i dokup nowy u grega albo u Edima.
Najpierw zobacz czy w pigule masz mosiężny pierścień do montażu drivera oraz jaka jest jego średnica.
Zobacz też czy nie masz dziury pod diodą.
Pozdrawiam
PS przenoszę temat do odpowiedniego działu.
Kup nawet na DX czy Kai XM-L, do tego 8*AMC7135, zobacz jaki jest tam włącznik i dokup nowy u grega albo u Edima.
Najpierw zobacz czy w pigule masz mosiężny pierścień do montażu drivera oraz jaka jest jego średnica.
Zobacz też czy nie masz dziury pod diodą.
Pozdrawiam
PS przenoszę temat do odpowiedniego działu.
Widać, że w driverze spalony jest tranzystor przy czarnym przewodzie, więc możliwe, że po jego wymianie driver zacznie działać.
Gotowy lepszy driver http://dx.com/p/17mm-2800ma-5-mode-regu ... -5v-127684
Chłopaki a powiedzcie mi czemu tak polecacie te diodę XM-L ?
Powiem szczerze że mam juz Ultrafire C2 na XM-L T6 i mniej jestem z niej zadowolony.
Dlatego że snop światła nie jest jednolity, w środku idzie mocny strumień i bardzo mocno w połowie odcina się od reszty snopu. Taki okrąg w okręgu, a MTE na SSC-P7 Świeci jednolicie w całym snopie, świeci ciut słabiej od XM-L ale tak jak pisałem wcześniej nie ma takiej granicy 2 snopów światła, Dlatego SSC P7 była dla mnie idealna, nawet barwa jest przyjemniejsza od XM-L T6
Powiem szczerze że mam juz Ultrafire C2 na XM-L T6 i mniej jestem z niej zadowolony.
Dlatego że snop światła nie jest jednolity, w środku idzie mocny strumień i bardzo mocno w połowie odcina się od reszty snopu. Taki okrąg w okręgu, a MTE na SSC-P7 Świeci jednolicie w całym snopie, świeci ciut słabiej od XM-L ale tak jak pisałem wcześniej nie ma takiej granicy 2 snopów światła, Dlatego SSC P7 była dla mnie idealna, nawet barwa jest przyjemniejsza od XM-L T6
XM-L jest wydajniejsza tzn więcej światła przy tej samej mocy, ma niższe napięcie przewodzenia a zatem dłużej poświeci pełną mocą. Rozkład światła bardziej zależy od połączenia diody z reflektorem niż od samej diody. Barwę możesz mieć jaką chcesz przy XM-L (ciepłą, zimną, a nawet zielonkawą, niebieskawą i żółtawą - zależy już jaki BIN diody będzie lub co akurat dostaniesz w Chinach )
ElSor pisze:Widać, że w driverze spalony jest tranzystor przy czarnym przewodzie, więc możliwe, że po jego wymianie driver zacznie działać.
Kurcze ten driver nie posiada wyprowadzonych kabelków, dioda przyklejona jest do radiatora ale pod nim jest z 5-7 mm dziura żeby upchnąć jakiś inny driverek, średnica jego to 17 mm.
Najchętniej kupił bym taki z wyprowadzonymi kabelkami żeby nic już przy nim nie kombinować i znowu nic nie popsuć.
Szczerze mówiąc nie potrafie wybrać, bo w opisach jest tyle różnych wartości napięć, napisane typy diod i nie wiem jaki wybrać aby pasował do mojej SSC P7
Tak czy inaczej klikam dla Was wszystkich "pomógł"
Jeszcze jakby ktoś podrzucił linka do odpowiedniego driverka 17mm na 18650 5 trybów pod SSC P7 byłbym wdzięczny to odrazu zamówie.
Bo ta ilość Miliamperów z opisów nic mi nie mówi:(
Z góry serdecznie dziękuje.
Podałem przecież link do tego polecanego przez wszystkich Kabelki są dorzucane do niego ale luzem, lutowanie nie psuje drivera a w tym da się to zrobić nawet biedronkową transformatorówkąkafi pisze:Jeszcze jakby ktoś podrzucił linka do odpowiedniego driverka 17mm na 18650 5 trybów pod SSC P7 byłbym wdzięczny to odrazu zamówie.
Dobra, ale muszę przyznać się do tego że jak przyjdzie taki z tymi kabelkami luzem to nie będę wiedział gdzie je przylutować:) i tylko dlatego:) a powiedz mi o co chodzi z tymi Miliamperami w tych driverkach? niektóre mają 1000 a inne 2500? akumulator nie uszkodzi mi tych układów elektronicznych koło sprężynki? stary driverek miał gładką podstawę.ElSor pisze:Podałem przecież link do tego polecanego przez wszystkich Kabelki są dorzucane do niego ale luzem, lutowanie nie psuje drivera a w tym da się to zrobić nawet biedronkową transformatorówkąkafi pisze:Jeszcze jakby ktoś podrzucił linka do odpowiedniego driverka 17mm na 18650 5 trybów pod SSC P7 byłbym wdzięczny to odrazu zamówie.
Pytam bardziej z ciekawości czym on się różni od starego:)
Jest instrukcja:)
http://m2.dealextreme.com/upload/review ... dfb449.jpg
ElSor pisze:Te mA to prąd jaki driver w max podaje na diodę. Sprężynka jest właśnie po to, żeby nic niczego nie uszkodziło.
A to dziękuje za odpowiedź z tego co widać jest to jeden z mocniejszych:)
Zamawiam:)
Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i przepraszam za te setki pytań, ale to tylko po to je zadaje by czegoś nowego się nauczyć, bo od kogo jak nie od was:)
Jeszcze raz wielkie dzięki i życzę miłej i spokojnej niedzieli:)