tranzystor mosfet jako klucz/włącznik
"pożyczyłem" od siostrzenicy w/w latareczkę i w środku wydaje mi się,że nie ma przerzutnika. Nie wiem czy coś zobaczycie ale starałem się pomóc w analizie jak to działa. Dwa układy to: 2TY 8550 , J3Y 8050
reszta to chyba rezystory i kondensatory.
Pomijając układ "ładowania" aku da się taki układ odtworzyć w cenie nie przewyższającej kosztu latarki ? Jeśli by można puścić przez tą latareczkę zasilanie z 18650 na 1xamc i by to działało to szkoda się bawić w kopię ale boję się,że nie wytrzyma 350mA.
Pomijając układ "ładowania" aku da się taki układ odtworzyć w cenie nie przewyższającej kosztu latarki ? Jeśli by można puścić przez tą latareczkę zasilanie z 18650 na 1xamc i by to działało to szkoda się bawić w kopię ale boję się,że nie wytrzyma 350mA.
nie wniknąłem w Twój układ, ale przerzutnik da się zrobić na 2 tranzystorach, np. taki, a tu ten i jeszcze jeden układ (zerknij 1 wyżej) .Peg6 pisze:/.../wydaje mi się,że nie ma przerzutnika. Nie wiem czy coś zobaczycie ale starałem się pomóc w analizie jak to działa. Dwa układy to: 2TY 8550 , J3Y 8050
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Czy taki:
http://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet-p ... 02-09.html
mosfet nadaję się do kluczowania xp-g @350mA 1x18650 ? Po podłączeniu układu do amc niby wszystko śmiga ok kluczuje bardzo ładnie ale może nie wiem o wszystkim ? Mosfet pochodzi z płyty główniej komputera. Rezystor przy mosfecie 68k nie miałem 1M.
http://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet-p ... 02-09.html
mosfet nadaję się do kluczowania xp-g @350mA 1x18650 ? Po podłączeniu układu do amc niby wszystko śmiga ok kluczuje bardzo ładnie ale może nie wiem o wszystkim ? Mosfet pochodzi z płyty główniej komputera. Rezystor przy mosfecie 68k nie miałem 1M.
Witam
Spokojnie sie nadaje, jednak potrzebujesz jeszcze układu do stabilizacji prądu, dlatego prościej jest kluczować same AMCki.
Rezystor służy do rozładowania bramki i powoduje szybsze wyłączenie tranzystora. Szybsze wyłączenie to mniejsze straty w stanach nieustalonych, ale to daje się odczuć dopiero przy setkach kHz.
Pozdrawiam
Spokojnie sie nadaje, jednak potrzebujesz jeszcze układu do stabilizacji prądu, dlatego prościej jest kluczować same AMCki.
Rezystor służy do rozładowania bramki i powoduje szybsze wyłączenie tranzystora. Szybsze wyłączenie to mniejsze straty w stanach nieustalonych, ale to daje się odczuć dopiero przy setkach kHz.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Po co zostawiłeś tego mosfeta?
Być może źle podłączyłeś AMC.
Pokaż fotkę układu.
Pozdrawiam
Czym Ty to zasilasz, jakie chłodzenia ma AMC.Peg6 pisze:I padł amc teraz dioda pod samym amc "rozpędza" się od 0mA do ponad 1A i w górę w ok 10s.
Po co zostawiłeś tego mosfeta?
Być może źle podłączyłeś AMC.
Pokaż fotkę układu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Zdjęcia nie zrobię bo już rozebrałem. Prawdopodobnie coś zwarłem bo miałem mosfet polutowany na pająka. AMC zalutowany GND ma miedzianej blaszce 12x12mm. Zasilane z małego li-ion z telefonu lub 18650.Podłączony był dobrze bo działał ciągle sporo h jak sprawdzałem pojemność aku. Czyli wystarczy niskonapięciowy przełącznik na samym amc jak na schemacie pomijając mosfet ? To Was źle zrozumiałem
Przymierzam się do stworzenia swojego pierwszego włącznika na MOSFETcie. W związku z tym prosze o pomoc - jaki dokładnie model / typ tranzystora kupić, jeśli prąd będzie wynosić do 20A (napięcie 3,6V - 1xLi-Ion)? Sugerować sie po prostu danymi - jeśli tak to czy warto brać parametry "na zapas" (czyli np. przeznaczony do prądów 60A)?
Kazik, należy przyjechać do mnie i wziąć taki MOSFET z wylutu ze starej płyty głównej
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Przy zasilaniu z 1 ogniwa li-ion musisz zwrócić uwagę charakterystyki Vgs i prądu, taki tranzystor musi mieć niskie napięcie załączenia, trzeba szukać tranzystora logic level one właśnie mają pożądane parametry w takim zastosowaniu.
Przykładowo dla IRL3803 widać na charakterystyce że przy 3V na bramce Id może wynieść 20A.
IRL7833
IRL3803
IRL3716
Takie myślę że będą dobre.
Przykładowo dla IRL3803 widać na charakterystyce że przy 3V na bramce Id może wynieść 20A.
IRL7833
IRL3803
IRL3716
Takie myślę że będą dobre.