Szczególny przypadek 'latarki' LED-owej

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Gwinty podniosą nieco cenę, tak więc spróbuj się ich pozbyć.
Ładny projekt, ja próbuję odtworzyć pierwszy który zobaczyłem czyli Anakin/Luke, czyli niebieski miecz wykonany z lampy błyskowej Graflexa.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
KubaPe

Post autor: KubaPe »

Witam,

no dobra, można powiedzieć że większość tematu zasilania mam już rozgryzioną ( http://allegro.pl/akumulatorki-1-5v-pur ... 06799.html powinny się nadawać), czekam na wyceny od lokalnych firm świadczących usługi tokarskie i będziemy się brać za składanie tego. Mam natomiast pytanie z ciut innej beczki. Wracając do tematu samej diody i natężenia prądu na nią przekazywanego. Jak duża różnica w jasności będzie między 700mA a 1000mA? Jest to warte świeczki? Czy lepiej bezpiecznie ustawić na 700mA. Zgodnie z zaleceniami, dam także do wtoczenia aluminiowy radiator, który będzie ściśle przylegał do obudowy, tym samym odprowadzając na nią ciepło z diody.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Pomiędzy 700mA a 1000mA wzrost jasności jest zauważalny, choć uważam zbędny. Po pierwsze szybsze nagrzewanie, po drugie szybsze zużycie baterii (swoją drogą mogłeś kupić Eneloop, podobna cena a jakość nieprzeciętna)
Moje próby wykazały wystarczającą jasność starego Luxeona III przy prądzie 500 - 600mA

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KubaPe

Post autor: KubaPe »

Witam,

tych baterii jeszcze nie kupiłem. Były to jedyne 1,5V jakie udało mi się znaleźć na allegro. Nigdzie nie udało mi się znaleźć akumulatorków Sanyo Eneloop 1,5V a jedyne same 1,2V. Chciałbym od razu kupić takie 1,5V z prostego powodu - w przyszłości planuję do miecza zamontować także soundboard. A obstawiam, że wtedy przyda się napięcie na poziomie 6V. Jeżeli znasz jakieś miejsce gdzie są 1,5V Eneloop'y to bardzo chętnie bym z takiej opcji skorzystał.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No niestety Eneloopy są klasyczne 1,2V...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ