Nierównomiernie świecące punkty w listwie
Nierównomiernie świecące punkty w listwie
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie
Wykleiłem pokrywę akwarium trzema listwami 5050 po około metr każda. Kolor zimny biały. Jak wszystko zamontowałem to świeciło pięknie - nie dało się patrzeć wprost na żaden punkt. Teraz (po 3tyg.) widzę, że część punktów świeci o wiele słabiej. Na jednej listwie jest ich 8, a na drugiej i trzeciej nawet w okolicach 20. Bez problemu mogę patrzeć na te punkty - widać świecące w nich 3elementy. Ale całość świeci może na 30-40% tego co pozostałe. W tych normalnie świecących nie jestem w stanie dostrzec tych świecących elementów - świecą one na tyle mocno, że zlewają się razem w biały zimny kolor.
I tu moje pytanie. Czy zrobiłem coś nie tak czy też po prostu kupiłem takie dziadostwo? Kosztowało 17PLN za 50cm. Kupiłem w renomowanym warszawskim sklepie i nie spodziewałem się, że może wystąpić taki problem.
Jeśli kupiłem dziadostwo to gdzie kupić coś pewnego?
Znalazłem Maritex, Revotution-tech, Neonica, Cybor-tech, amc-system.
Czy powyższe firmy są "pewniakami" i nie będę miał podobnych problemów z ich produktami?
Dzięki.
R.
Wykleiłem pokrywę akwarium trzema listwami 5050 po około metr każda. Kolor zimny biały. Jak wszystko zamontowałem to świeciło pięknie - nie dało się patrzeć wprost na żaden punkt. Teraz (po 3tyg.) widzę, że część punktów świeci o wiele słabiej. Na jednej listwie jest ich 8, a na drugiej i trzeciej nawet w okolicach 20. Bez problemu mogę patrzeć na te punkty - widać świecące w nich 3elementy. Ale całość świeci może na 30-40% tego co pozostałe. W tych normalnie świecących nie jestem w stanie dostrzec tych świecących elementów - świecą one na tyle mocno, że zlewają się razem w biały zimny kolor.
I tu moje pytanie. Czy zrobiłem coś nie tak czy też po prostu kupiłem takie dziadostwo? Kosztowało 17PLN za 50cm. Kupiłem w renomowanym warszawskim sklepie i nie spodziewałem się, że może wystąpić taki problem.
Jeśli kupiłem dziadostwo to gdzie kupić coś pewnego?
Znalazłem Maritex, Revotution-tech, Neonica, Cybor-tech, amc-system.
Czy powyższe firmy są "pewniakami" i nie będę miał podobnych problemów z ich produktami?
Dzięki.
R.
Podobny temat:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 2f4#106151
Albo podłączyłeś zły zasilacz (np. 14V zamiast 12V) albo taśma jest wadliwa i w diody idzie za duży prąd. Mam 1 metr tasmy no-name, świeci od ponad roku i jest ok. Ale jest przyklejona do aluminiowego radiatora, który silnie rozgrzewa.
Lub źle zamontowałeś tasmę i przykleiłeś ją np. do deski, plastikowej pokrywy która nie odbiera ciepła a tylko je kumuluje, co spowodowało przegrzanie struktur / chipów i efekt jest taki jak opisujesz.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 2f4#106151
Albo podłączyłeś zły zasilacz (np. 14V zamiast 12V) albo taśma jest wadliwa i w diody idzie za duży prąd. Mam 1 metr tasmy no-name, świeci od ponad roku i jest ok. Ale jest przyklejona do aluminiowego radiatora, który silnie rozgrzewa.
Lub źle zamontowałeś tasmę i przykleiłeś ją np. do deski, plastikowej pokrywy która nie odbiera ciepła a tylko je kumuluje, co spowodowało przegrzanie struktur / chipów i efekt jest taki jak opisujesz.
ILPT
- Calineczka
- Kontakt:
Diody takie:
http://sklep.avt.pl/p/pl/4859046/podswi ... +ip65.html
Niestety niewiele można się tam dowiedzieć.
Zasilacz jakiś zwykły 12v 60W.
R.
http://sklep.avt.pl/p/pl/4859046/podswi ... +ip65.html
Niestety niewiele można się tam dowiedzieć.
Zasilacz jakiś zwykły 12v 60W.
R.
Według producenta nie trzeba naklejać na żaden radiator, ale efekt jaki jest każdy widzi. Moim radiatorem jest aluminiowy karnisz po 10 zł za 2 metry. Efekt - po 30 min świecenia karnisz jest na tyle gorący że długo na nim ręki nie utrzymamy. Pirometr wskazuje 56 st.Calineczka pisze:Witaj
Ja jakoś nie wierzę w listwy LED które rzekomo trzeba naklejać na radiatory. Z czego owa listwa jest wykonana, jak przekazuje ciepło z diody poprzez elastyczną taśmę i klej do radiatora?
Z czego zasilasz listwę?
Podasz linka do niej?
ILPT
Teoretycznie listwie nie powinno być takie coś potrzebne. Warunek jest jeden - odpowiedni prąd dla leda. Chińczycy często przesadzają i pchają max prądy. Jak kupisz ponownie taką taśmę, sprawdź jakie napięcie i prąd podaje na nią zasilacz i w razie potrzeby ogranicz prąd do minimum - często ograniczenie o 20 - 30 % powoduje niewielki spadek jasności a z kolei diody z super gorących stają się jedynie ciepłe.
ILPT
Dzięki wielkie za pomoc. Teraz myślę, że dam sobie z tym spokój. Tym co już słabo świecą nie pomogę. A ponieważ jest ich sporo to poczekam aż będzie jeszcze gorzej. Wtedy zrobię kolejne podejście. Przede wszystkim kupię listwę z jakiegoś porządnego sklepu. Do tego nowy zasilacz. A w akwa wkleję płaskownik aluminiowy i dopiero na to listwę.
Mam nadzieję, że tym razem misja się powiedzie
Rafał
Mam nadzieję, że tym razem misja się powiedzie
Rafał