Modyfikacja Sky Ray King UV-S5
- piotrek966
Dotarła moja lampka, i powiem tak, jest zajefajnie już teraz. Pierwszy wieloledowiec jaki posiadam. Ściana światła - pięknie.
Tak czy siak, myśl ze będzie jeszcze Dużo czyt (30%...) więcej światła nie pozwoli mi zostawić jej w spokoju. Laminat, wytrawiacz, sprężynki, styki ... wszystko w drodze
Dzięki Panowie za fotki, pewnie kiedyś tam jeszcze o coś zapytam
Pozdrawiam.
Edit, a już teraz.. wiecie gdzie kupić złocone sprężynki stykowe ?
Tak czy siak, myśl ze będzie jeszcze Dużo czyt (30%...) więcej światła nie pozwoli mi zostawić jej w spokoju. Laminat, wytrawiacz, sprężynki, styki ... wszystko w drodze
Dzięki Panowie za fotki, pewnie kiedyś tam jeszcze o coś zapytam
Pozdrawiam.
Edit, a już teraz.. wiecie gdzie kupić złocone sprężynki stykowe ?
-
30% jest jak zrobimy XM-L T6 orginalne na 3A. Jak XM-L U3 na 3,3A to jest więcej.
XM-L2 U2 na 3,5A (dwie ściany światła razem)
Ja stosuję sprężynki z CN .
Wysokość pasuje do ogniw 65mm w SRK.
Muszą być bardzo sztywne. Przy dokręcaniu "dupki" uginają się tylko 2,5mm - 3mm.
Przy mniej sztywnych sprężynkach ogniwa "latają" .
XM-L2 U2 na 3,5A (dwie ściany światła razem)
Ja stosuję sprężynki z CN .
Wysokość pasuje do ogniw 65mm w SRK.
Muszą być bardzo sztywne. Przy dokręcaniu "dupki" uginają się tylko 2,5mm - 3mm.
Przy mniej sztywnych sprężynkach ogniwa "latają" .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- piotrek966
Przy zasilaniu 3,3A trzeba bardzo zadbać o odprowadzenie ciepła.
Inaczej diody będą się przegrzewać i jasność spadnie.
Trzeba wykręciś pigułę i wyczyścić gwinty z kleju.
Pigułę spolerować i MCPCB spolerować. Dobrze docisnąć na paście termo i całość z refem wkręcić w korpus. (z pastą termo).
Pomiary luksomierzem (dwia SRK) wykazały spadek jasności po 1 min o 4%.
Inaczej diody będą się przegrzewać i jasność spadnie.
Trzeba wykręciś pigułę i wyczyścić gwinty z kleju.
Pigułę spolerować i MCPCB spolerować. Dobrze docisnąć na paście termo i całość z refem wkręcić w korpus. (z pastą termo).
Pomiary luksomierzem (dwia SRK) wykazały spadek jasności po 1 min o 4%.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
W moich modach jest sterowanie switchem i soft (i driver) z MR.bogas pisze: Pytanie - czy jest opcja włożenia diody pod switcha jak w Nitecore TM11?
Byłoby super, gdyby MRelektronik dopisał do niej jeszcze soft.
Pozdrawiam
SRK po modzie świeci lepiej jak Nitecore TM11.
Szczególnie wersje z mocniejszymi diodami i zasilaniem 3,3A. Opis jest w poście.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Bogas, ogólnie możliwość jest. Sam próbuję coś z tym wywalczyć, zakupiłem w Kauflandzie szczypce do pierścieni
i teraz muszę końcówki zeszlifować, żeby się wpasowały w otwory nakrętki włącznika, żeby wykręcić.
Potem mam plan wywiercić 2mm otwór, zalać silikonem bezbarwnym i od spodu podświetlić do czerwonym LEDem,
który sygnalizuję kiedy można zwolnić przycisk, aby włączyć lampkę, oraz niski stan akumulatora.
i teraz muszę końcówki zeszlifować, żeby się wpasowały w otwory nakrętki włącznika, żeby wykręcić.
Potem mam plan wywiercić 2mm otwór, zalać silikonem bezbarwnym i od spodu podświetlić do czerwonym LEDem,
który sygnalizuję kiedy można zwolnić przycisk, aby włączyć lampkę, oraz niski stan akumulatora.
Witam
Pozdrawiam
Jestem w trakcie prac nad driverkiem do oryginalnych przetwornic, i u mnie jest tak, że po 3s latarka zaczyna świecić i można puścić przycisk...DNF pisze: podświetlić do czerwonym LEDem,
który sygnalizuję kiedy można zwolnić przycisk
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Co do podświetlenia włącznika:
Metalowa obudowa włącznika jest szczelna. Nie widać diody zainstalowanej pod włącznikiem.
Myślałem nad wytoczeniem zewnętrznego pierścienia włącznika z twardego, półprzezroczystego materiału.
Środek włącznika metalowy, orginalny.
Wtedy podświetlanie zainstalowane od spodu na czerwonej diodzie (zielona myślę także by się nadała).
Świeci wtedy cała obudowa włącznika.
Płytka sterująca na driverze ma wyprowadzenie do takiej diody.
Sposoby "blinkania" diody sygnałowej zależą od zainstalowanego oprogramowania.
MR ma między innymi oprogramowanie do Voltomierza cyfrowego.
Długimi błyskami informuje o wartości napięcia, jedności. Krótkie błyski - dziesiętne, po przecinku.
Metalowa obudowa włącznika jest szczelna. Nie widać diody zainstalowanej pod włącznikiem.
Myślałem nad wytoczeniem zewnętrznego pierścienia włącznika z twardego, półprzezroczystego materiału.
Środek włącznika metalowy, orginalny.
Wtedy podświetlanie zainstalowane od spodu na czerwonej diodzie (zielona myślę także by się nadała).
Świeci wtedy cała obudowa włącznika.
Płytka sterująca na driverze ma wyprowadzenie do takiej diody.
Sposoby "blinkania" diody sygnałowej zależą od zainstalowanego oprogramowania.
MR ma między innymi oprogramowanie do Voltomierza cyfrowego.
Długimi błyskami informuje o wartości napięcia, jedności. Krótkie błyski - dziesiętne, po przecinku.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- piotrek966
Hej
Zanim zamówię driverek u MR elektronika - pytania:
Oto możliwe tryby:
1. Automatyczny start po podaniu zasilania do pełnej mocy. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury. Wyłączenie po odłączeniu zasilania.
2. Automatyczny start po podaniu zasilania do 50% z regulacją dwustopniową 50/100% za pomocą przycisku/kontaktronu.Krótkie naciśnięcie zmienia stan. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.Wyłączenie po odłączeniu zasilania.
3. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z czterostopniową regulacją 5/25/50/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
4. Przełączanie sekwencyjne 0 - 25 - 50 - 75 - 100 - 0 -25 -50 ... za pomocą pomocą przycisku/kontaktronu/piezoelektryczny. Krótkie naciśnięcie zmienia stan.Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
5. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z pięciostopniową regulacją 5/25/50/75/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora oraz wybranego poziomu na diodzie sygnalizacyjnej. Kontrola temperatury..
6. W opracowaniu.
7. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z trzystopniową regulacją 5/25/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
Wartości % nastawień trybów mogą zostać zmodyfikowane np 25/50/75/100%
Wartości progów sygnalizacji stanu akumulatora i zasilania mogą zostać zmodyfikowane pod dany typ zasilania.
Q1. Którą opcję wybraliście ? 5% - 25% - 50% - 100% - to wiem, natomiast wylistowane przez MRelektronika są podobne / a jednak różne.
Q.2 Kontrola poziomu AKu - jaki level ? faktycznie 12 V czy przy ogniwach niezabezpieczonych trochę wyżej ?
Q3. Termistor - jest w zestawie ? Jeśli nie to czy możecie podać mi model / oznaczenie ?
A tutaj moje trawiące się płytki stykowe:
Sprężynki i podkładki już w PL
Zanim zamówię driverek u MR elektronika - pytania:
Oto możliwe tryby:
1. Automatyczny start po podaniu zasilania do pełnej mocy. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury. Wyłączenie po odłączeniu zasilania.
2. Automatyczny start po podaniu zasilania do 50% z regulacją dwustopniową 50/100% za pomocą przycisku/kontaktronu.Krótkie naciśnięcie zmienia stan. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.Wyłączenie po odłączeniu zasilania.
3. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z czterostopniową regulacją 5/25/50/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
4. Przełączanie sekwencyjne 0 - 25 - 50 - 75 - 100 - 0 -25 -50 ... za pomocą pomocą przycisku/kontaktronu/piezoelektryczny. Krótkie naciśnięcie zmienia stan.Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
5. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z pięciostopniową regulacją 5/25/50/75/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora oraz wybranego poziomu na diodzie sygnalizacyjnej. Kontrola temperatury..
6. W opracowaniu.
7. Włączanie i wyłączanie na dodatkowym przycisku/kontaktronie z trzystopniową regulacją 5/25/100%. Długie przytrzymanie włącza i wyłącza driver, krótkie przełącza tryby. Kontrola i sygnalizacja stanu akumulatora. Kontrola temperatury.
Wartości % nastawień trybów mogą zostać zmodyfikowane np 25/50/75/100%
Wartości progów sygnalizacji stanu akumulatora i zasilania mogą zostać zmodyfikowane pod dany typ zasilania.
Q1. Którą opcję wybraliście ? 5% - 25% - 50% - 100% - to wiem, natomiast wylistowane przez MRelektronika są podobne / a jednak różne.
Q.2 Kontrola poziomu AKu - jaki level ? faktycznie 12 V czy przy ogniwach niezabezpieczonych trochę wyżej ?
Q3. Termistor - jest w zestawie ? Jeśli nie to czy możecie podać mi model / oznaczenie ?
A tutaj moje trawiące się płytki stykowe:
Sprężynki i podkładki już w PL
Ale pytań.
Termistor (trzeba poprosić) w zestawie z driverem.
Typ termistora jest opisany w karcie katalogowej drivera. NTC 100kΩ/25°C
Zabezpieczrenie termiczne jest funkcją drivera (nie na sterowaniu dodatkowym).
Tryby i sposób włączania
Kto co lubi.
Trzeba funkcje dodatkowe omówić z Mrelektronik, co jest możliwe do realizacji.
Co do poziomu odcięcia zasilania. Jest opcja informowania stanu wyładowania do 10%.
Latarka mignie 5X lub dioda sygnałowa mignie 5X (chyba, że ustalimy inny sposób informowania).
Wtedy odcięcie możemy ustawić 11,8V - 12V. Przy końcówce ogniw świecimy na niższym trybie lub wymieniamy/ładujemy ogniwa.
Fajnie Tobie idzie mod Tak trzymać
Termistor (trzeba poprosić) w zestawie z driverem.
Typ termistora jest opisany w karcie katalogowej drivera. NTC 100kΩ/25°C
Zabezpieczrenie termiczne jest funkcją drivera (nie na sterowaniu dodatkowym).
Tryby i sposób włączania
Kto co lubi.
Trzeba funkcje dodatkowe omówić z Mrelektronik, co jest możliwe do realizacji.
Co do poziomu odcięcia zasilania. Jest opcja informowania stanu wyładowania do 10%.
Latarka mignie 5X lub dioda sygnałowa mignie 5X (chyba, że ustalimy inny sposób informowania).
Wtedy odcięcie możemy ustawić 11,8V - 12V. Przy końcówce ogniw świecimy na niższym trybie lub wymieniamy/ładujemy ogniwa.
Fajnie Tobie idzie mod Tak trzymać
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- piotrek966
Prowadnice wykonane z kawałka stalowego pręta przerabiałem. Bardziej trwały i stabilny wydawał mi się docisk krążkiem.
Stosuje także sztywniejsze sprężynki.
Elegancko wygladają krążki mosiężne z FastTech .
Zastosowałem je w dwóch ostatnich modach (SRK wystawiony w sklepiku ma takie).
Stosuje także sztywniejsze sprężynki.
Elegancko wygladają krążki mosiężne z FastTech .
Zastosowałem je w dwóch ostatnich modach (SRK wystawiony w sklepiku ma takie).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl