Potworek - moja pierwsza czołówka

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Potworek - moja pierwsza czołówka

Post autor: ElSor »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I tak po kilku tygodniach spędzonych przed kompem i w domowym zaciszu powstał ten oto prototypowy (po)tworek na głowę. Na początku postanowiłem przypomnieć sobie jak to się programowało mikroprocesory. Obecnie ATtiny45 steruje 18 układami AMC (po 3 na diodę). W międzyczasie wpadłem także na pomysł zrobienia miedzianego MCPCB pod LEDy. Troszkę pracy przy obróbce aluminium i tak po troszku aż w końcu poskładałem wszystko do kupy i wyszło takie coś jak na foto.
W najbliższy weekend przejdzie test bojowy w tatrzańskiej jaskini, bo z założenia miała to być czołówka dla mnie do eksploracji jaskiń ale wyszło jak wyszło i jedzie na razie do znajomego. W latarce jest wprowadzonych kilka innowacji ale o tym napiszę już po teście kolegi (chyba, że sam coś doda). Jeśli wszystko wypadnie dobrze to pewnie będę musiał tą dokończyć (obróbka body i anodyzacja) i zrobić kilka następnych sztuk, bo kilka zamówień miałem na czołówki jeszcze zanim zacząłem tą robić.

Kilka suchych danych:
6x18650, 6xXT-E (docelowo będą XP-G2), lekko ponad 6A w booscie (1,05A w diodę), 18 trybów w 3 grupach, dodatkowo tryb moon działający zaraz po włączeniu zasilania wystarczający na ponad 100 dni przy zasięgu ok 10-15m, sumarycznie lekko ponad 2000lm (bez strat), zasięg szacunkowy do 120-150m, zabezpieczenia termiczne, przeciwzwarciowe i niskiego napięcia zasilania (to ostatnie specjalnie nie działa w trybie moon, bo ma to być tryb awaryjny, może nie umożliwi eksploracji ale pozwoli bezpiecznie upolować jedzenie czy znaleźć trochę wody do picia oczekując na ratunek).

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 30 mar 2013, 16:27 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niech się inni zachwycają elektroniką, skupieniem i lumenami ;) a mnie się bardzo podoba mocowania :mrgreen:

Pozdrawiam
PS: Nieźle się napisałeś skoro 45 był potrzebny... :roll:
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Nie koniecznie dużo napisałem, bo "aż" 37% pamięci zajęte ale 45 względem 13 ma kilka ciekawostek w sobie, które zostały wykorzystane (poza tym są tańsze niż 25).
mick1

Post autor: mick1 »

Zazdroszczę umiejętności programowania takich cudeniek.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ElSor pisze: ale 45 względem 13 ma kilka ciekawostek w sobie,
Ja też się musiałem uśmiechnąć do 25, bo potrzebowałem jednocześnie INT0 i 2 x PWM.
Jak masz zabezpieczenie termiczne, redukuje jasność i stabilizuje temperaturę, czy zmniejsza tryb?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Zmniejsza tryb o 1 i blokuje najwyższe tryby do czasu lekkiego wychłodzenia. Stwierdziłem, że taka opcja jest najlepsza, bo daje sygnał użytkownikowi, że przesadza, choć 1000lm nie powoduje większego wrażenia na termice, ciepło zaczyna się robić, gdy boost (pełny power) jest aktywny z 5 minut. Testy robione w bezruchu w domu, w jaskini będzie odrobinę lepiej.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Dobre, obudowa swym wyglądem przywodzi mi na myśl stylistykę z filmów SF lat 60-tych ubiegłego stulecia ;)
Korpus alu frezowałeś z klocka, czy jakaś inna technika wytworzenia?
Ile to cudo waży bez pakietu ogniw?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Frezowany z kawałka płaskownika. Waga ok 300g (razem z przewodem, złączką itp). Stosunkowo dużo do wagi dodają miedziane podloża LEDów, bo każde to ok 20g, możliwe, że w konstrukcji finalnej będą cieńsze i lżejsze. Z racji, że latarka nie będzie miała lekkiego życia, ścianki też są odpowiednio grube i minimalnie mają 4mm grubości. Nie jest to latarka do biegania, nie ma 500lm stąd też i masa jest duża.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Jeśli faktycznie 300g waży ten stworek, to moim zdaniem bardzo dobry wynik, bo wygląda bardzo masywnie. Dla mnie fajny projekt :)
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

To jest to, czysta użyteczność ! Świetna :)
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Niezłe, szacun :)
Masz zamiar oświetlić Wielką Setkę czy Koloseum ? ;)
pozdrav
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Masz zamiar oświetlić Wielką Setkę czy Koloseum ? ;)
Wystarczy, że będzie widać linę w ręce :mrgreen:
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

:super: , poprosze o zdjecia - filmik z jaskiń .
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Z tego co wiem to będzie kamera na kasku, także może i jakiś film się trafi.
Mam też nowe info, że wyjazd jest dopiero za tydzień a nie teraz także po dodatkowych testach zrobiłem modyfikację - 1,4A w LEDa :twisted: w trybach ciągłych tyle nie pójdzie ale w boost będzie się działo :mrgreen:
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

ElSor pisze: Wystarczy, że będzie widać linę w ręce :mrgreen:
Hehe dobre ;p Czekamy na zdjęcia i filmik, jak się uda potwora w akcji uwiecznić, to będzie pięknie :)
ODPOWIEDZ