Nierównomiernie świecące punkty w listwie

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
rafmart

Nierównomiernie świecące punkty w listwie

Post autor: rafmart »

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie ;)

Wykleiłem pokrywę akwarium trzema listwami 5050 po około metr każda. Kolor zimny biały. Jak wszystko zamontowałem to świeciło pięknie - nie dało się patrzeć wprost na żaden punkt. Teraz (po 3tyg.) widzę, że część punktów świeci o wiele słabiej. Na jednej listwie jest ich 8, a na drugiej i trzeciej nawet w okolicach 20. Bez problemu mogę patrzeć na te punkty - widać świecące w nich 3elementy. Ale całość świeci może na 30-40% tego co pozostałe. W tych normalnie świecących nie jestem w stanie dostrzec tych świecących elementów - świecą one na tyle mocno, że zlewają się razem w biały zimny kolor.

I tu moje pytanie. Czy zrobiłem coś nie tak czy też po prostu kupiłem takie dziadostwo? Kosztowało 17PLN za 50cm. Kupiłem w renomowanym warszawskim sklepie i nie spodziewałem się, że może wystąpić taki problem.

Jeśli kupiłem dziadostwo to gdzie kupić coś pewnego?
Znalazłem Maritex, Revotution-tech, Neonica, Cybor-tech, amc-system.
Czy powyższe firmy są "pewniakami" i nie będę miał podobnych problemów z ich produktami?

Dzięki.
R.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Podobny temat:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 2f4#106151

Albo podłączyłeś zły zasilacz (np. 14V zamiast 12V) albo taśma jest wadliwa i w diody idzie za duży prąd. Mam 1 metr tasmy no-name, świeci od ponad roku i jest ok. Ale jest przyklejona do aluminiowego radiatora, który silnie rozgrzewa.

Lub źle zamontowałeś tasmę i przykleiłeś ją np. do deski, plastikowej pokrywy która nie odbiera ciepła a tylko je kumuluje, co spowodowało przegrzanie struktur / chipów i efekt jest taki jak opisujesz.
ILPT
rafmart

Widać się nie popisałem bo przykleiłem to od spodu na pokrywę plastikową. Całość jest ciepła ale nie gorąca. Ale widać nawet to za dużo.

Kupię jeszcze raz listwę (tym razem od jakiegoś pewniaka) i nakleję na kawałek metalu przyklejony do pokrywy.

R.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj :-)
Ja jakoś nie wierzę w listwy LED które rzekomo trzeba naklejać na radiatory. Z czego owa listwa jest wykonana, jak przekazuje ciepło z diody poprzez elastyczną taśmę i klej do radiatora?
Z czego zasilasz listwę?
Podasz linka do niej?
rafmart

Diody takie:

http://sklep.avt.pl/p/pl/4859046/podswi ... +ip65.html

Niestety niewiele można się tam dowiedzieć.

Zasilacz jakiś zwykły 12v 60W.

R.
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Wg mnie jest to ewidentna wina zasilacza.

Te diody, które słabo świecą za jakiś czas w ogóle nie będą świecić.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
rafmart

Przepisane z zasilacza:
CP POWER
CP-1205000
Output: 12V 5A
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Mierzyłeś napięcie na wyjściu tego zasilacza pod obciążeniem?

Wiesz, parametry ma niby dobre, ale skoro niemarkowy to może mieć wahania...
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
skaktus

Calineczka pisze:Witaj :-)
Ja jakoś nie wierzę w listwy LED które rzekomo trzeba naklejać na radiatory. Z czego owa listwa jest wykonana, jak przekazuje ciepło z diody poprzez elastyczną taśmę i klej do radiatora?
Z czego zasilasz listwę?
Podasz linka do niej?
Według producenta nie trzeba naklejać na żaden radiator, ale efekt jaki jest każdy widzi. Moim radiatorem jest aluminiowy karnisz po 10 zł za 2 metry. Efekt - po 30 min świecenia karnisz jest na tyle gorący że długo na nim ręki nie utrzymamy. Pirometr wskazuje 56 st.
ILPT
rafmart

No właśnie. O power ledach wyczytałem, że chłodzenie niezbędne. Niestety nie wiedziałem, że w listwie też się przyda. Jeszcze jakoś to wszystko świeci. Pewnie za miesiąc lub dwa trzeba będzie zrobić kolejne podejście.

R.
Awatar użytkownika
skaktus

Teoretycznie listwie nie powinno być takie coś potrzebne. Warunek jest jeden - odpowiedni prąd dla leda. Chińczycy często przesadzają i pchają max prądy. Jak kupisz ponownie taką taśmę, sprawdź jakie napięcie i prąd podaje na nią zasilacz i w razie potrzeby ogranicz prąd do minimum - często ograniczenie o 20 - 30 % powoduje niewielki spadek jasności a z kolei diody z super gorących stają się jedynie ciepłe.
ILPT
rafmart

Dzięki wielkie za pomoc. Teraz myślę, że dam sobie z tym spokój. Tym co już słabo świecą nie pomogę. A ponieważ jest ich sporo to poczekam aż będzie jeszcze gorzej. Wtedy zrobię kolejne podejście. Przede wszystkim kupię listwę z jakiegoś porządnego sklepu. Do tego nowy zasilacz. A w akwa wkleję płaskownik aluminiowy i dopiero na to listwę.

Mam nadzieję, że tym razem misja się powiedzie ;)

Rafał
Awatar użytkownika
skaktus

Tylko po co czekać do końca taśmy, jak można teraz jej ograniczyć nieco prąd i będzie świecić.
ILPT
ODPOWIEDZ