Pomoc w wyborze latarki dla taty - UPDATE

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
alienth

Pomoc w wyborze latarki dla taty - UPDATE

Post autor: alienth »

Witajcie serdecznie,
Na wstępie proszę o wyrozumiałość, że zakładam kolejny taki temat, ale mam bardzo mało czasu na wybór i zamówienie, ledwie 2 dni.
Wczoraj na działce montowałem ojcu oświetlenie domku na jednej diodzie XM-L z akumulatora 12V, w domku było ciemno i używaliśmy latarki ojca. Stara latarka na żaróweczkę i akurat się spaliła. Żal ścisnął me serce jak widziałem minę i żal taty na tą sytuację, akurat kupił nowe baterie itp.. Ale mniejsza z tym. Postanowiłem kupić mu latarkę i akurat tak się składa, że 20go lutego ma urodziny więc mam dwa dni.
Założenia są takie:
- koszt do 150zł bo dojdzie jeszcze przesyłka kurierem więc wyjdzie w sumie z 180zł.
- musi być dostępna od ręki z szybką wysyłką
- zasilanie myślę że wyłącznie AA bo ma być tania w eksploatacji
- nie może być mała bo tata ma bardzo duże dłonie (dziadek był kowalem) więc 1xAA odpada, pozostaje 2xAA
- nie może być bardzo skomplikowana w przełączaniu trybów
- używana będzie głównie na działce po zmroku więc moc jakaś mega nie będzie potrzebna,
ważne by była szczelna, ale teraz to już raczej standard

Mam swoje typy i proszę o poradę:
- itpLight SA2 Eluma
- Fenix E25
- XENO E15 - troche nie mieści się w kasie, ale może warto?

Jestem otwarty na inne propozycje.
Zamówienie chcę złożyć dziś około południa z dostawą na jutro.
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony sobota 23 lut 2013, 20:43 przez alienth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ze swej strony mogę polecić Elume, mamy kilka egzemplarzy testowanych w warunkach prawie ekstremalnych i działają. Zasilanie 2xAA jest wystarczająco uniwersalne i pojemne. Dodatkowy przycisk zmiany trybów, jest według mnie dużym atutem, jeśli obsługujący nie jest obeznany z kilkami.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
alienth

Dzięki Pyra, za opinię.
Zapomniałem na początku dodać, że faworytem jest Fenix :)
Jeżeli chodzi o Elume to mam pytanie czy jest możliwość postawienia jej na dupce jako świeczka?
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
alienth pisze:Zapomniałem na początku dodać, że faworytem jest Fenix :)
Czyli mamy tylko potwierdzić ;)
alienth pisze:Jeżeli chodzi o Elume to mam pytanie czy jest możliwość postawienia jej na dupce jako świeczka?
Z tego co pamiętam to po wymianie gumki i włącznika (w zestawie) jakoś stała.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Mam E25 i dość ją lubię. Z wad podałbym sposób uruchamiania (trzeba przytrzymać przycisk koło 0,5s, wolałbym zwykły krótki nacisk) i nieco już leciwą diodę XP-E (choć z drugiej strony zwiększa to zasięg świecenia). Myśle, że tata będzie z niej zadowolony, zresztą jak z każdej wymienionej. :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Kazik pisze:Z wad podałbym sposób uruchamiania (trzeba przytrzymać przycisk koło 0,5s, wolałbym zwykły krótki nacisk)
To akurat uznał bym za zaletę. Widać że nigdy Ci się "sama" latarka nie włączyła...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kazik

Pyra pisze:Witam
Kazik pisze:Z wad podałbym sposób uruchamiania (trzeba przytrzymać przycisk koło 0,5s, wolałbym zwykły krótki nacisk)
To akurat uznał bym za zaletę. Widać że nigdy Ci się "sama" latarka nie włączyła...
Zabawne - to akurat E25 mi się ostatnio włączyła w torbie i rozładowała ogniwa. :) Do ochrony przed przypadkowym uruchomieniem służy odkręcenie głowicy (w E25 gwint jest anodowany), więc moim zdaniem nie jest to trafiony argument.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Bo pół sekundy to trochę mało, ale gdyby była włączana zwykłym klikiem. :roll:
Nie mów mi, że za każdym razem luzujesz głowicę po wyłączeniu...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kazik

Pyra pisze:Witam
Nie mów mi, że za każdym razem luzujesz głowicę po wyłączeniu...
Pozdrawiam
Jasne, że nie po każdym, ale gdy wrzucam lampke do plecaka etc. zawsze odkręcam (akurat tym razem mi się zapomniało :oops: ). Przy noszeniu przy sobie raczej rzadko, ale w sytuacji gdyby była to jedyna lampka przy sobie i miałaby akurat zastosowanie (w sensie co jakiś czas jej potrzebuje i na niej polegam) to przy każdym chowaniu do kieszeni odkręcałbym głowice. Lubię takie zabepieczenie i wręcz drażni mnie kiedy prodecent go nie implementuje.

Wracając do samej lampki - generalnie można ją zmodować (zmienić procek) i samemu dobrać sobie jak ma działać pstryk, ale to już zaawansowana sprawa. ;)
Awatar użytkownika
alienth

Dziękuję za burzliwą dyskusję. Wybór padł na E25. Głównie przez prostotę przełączania trybów i markę, jednak Fenix bardziej do mnie przemawia. Pozostaje też kwestia trybów, które wydają mi się lepiej dobrane w E25, myślę że na co dzień da radę medium 90 lumenów co da ponad 6h świecenia. Jutro kurier ja przywiezie :) patent z odkręcaną głowicą też ciekawy.
Jutro napiszę pierwsze wrażenia :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 lut 2013, 20:36 przez alienth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam
alienth pisze:Dziękuję za burzliwą dyskusję. Wybór padł na E25. Głównie przez prostotę przełączania trybów i markę, jednak Fenix bardziej do mnie przemawia. Pozostaje też kwestia trybów, które wydają mi się lepiej dobrane w E25, myślę że na co dzień da radę medium 90 lumenów co da ponad 6h świecenia. Jutro kurier ja przywiezie :) patent z odkręcaną głowicą też ciekawy.
Jutro napiszę pierwsze wrażenia :)
Witam ziomala jak wpadniesz do mnie pokażę Ci ciekawą latarkę napędzaną jednym ogniwem wielkości AA LiIon 14500

pozdr. Tomek
Awatar użytkownika
alienth

tomeksz68, zdaję sobie sprawę jakiego kopa może mieć np Romisen z 14500 i jestem tego świadomy :) Tutaj priorytetem była prostota i łatwa dostępność zasilania.
Sam na codzien używam programowalnej Aurory V6 od Tonia ;)

ps. może kiedyś się spotkamy na Lisiej i porównamy :)

[ Dodano: 23 Luty 2013, 20:42 ]
Witajcie ponownie.
Latarka E25 już przeszła u mnie wstępne testy i została wręczona jako prezent.
Pierwsze wrażenia to WOW jeśli chodzi o wykonanie, spasowanie, powłoka etc.
W zasadzie nie miałem do czego konkretnie jej porównać niż tylko do Aurory V6 na XM-L U2 2.1A na diodę. Jak wspominałem wykonanie na wysokim poziomie, wszystko dobrze spasowane, dioda wycentrowana idealnie. Latarka rozkręca się tylko przy głowicy, można postawić w trybie świeczki pod warunkiem, że nie zamontowało się smyczy.
Z rzeczy, które mnie uraziły to suche gwinty i gumka oraz dwa paprochy na refie :-|
Rozkład światła wydaje się być typowy na thrower, jasny główny promień wyraźnie odcięty od wtórnego, który jest sporo ciemniejszy, nie mniej jednak wystarczający do oświetlenia powierzchni ziemi pod nogami podczas pieszej wędrówki.
Moc światła wystarczająca już w trybie low w zasadzie do wszystkich zadań do jakich miała być przeznaczona, czyli domek na działce i obejście. W sumie to nawet tryb low w niektórych momentach jest za jasny...
Tryb high tak jak w specyfikacji zostało napisane potrafi oświetlić dom na dystansie około 150m. Barwę światła porównując do xm-l u2 wydaje się być sporo cieplejsza, ale to subiektywna opinia.
W Fenixie E25 zastosowano nowy włącznik ulokowany na boku głowicy. Specjalnie wybrałem to rozwiązanie sugerując się prostotą użytkowania i rzeczywiście tata nie miał żadnych problemów z nauczeniem się obsługi. Przytrzymanie ok. 0,5 sek włącza/wyłącza latarkę a pojedyncze kliki przełączają tryby.
Zastosowanie tego włącznika było rzeczą która przeważyła szalę w wyborze pomiędzy E25 a SA2. Choć szczerze przyznaję, że dla siebie pewnie bym wybrał SA2 ze względu na diodę i więcej trybów.
Podsumowując rewelacyjne światełko za przyzwoite pieniądze, z 2 letnią gwarancją o przyzwoitej mocy światła.
Porównując bezpośrednio w 'polu' ze wspominana aurorą to jednak jest to inna bajka..
Wykonaniem aurora przegrywa zdecydowanie, ale mocą światła to tak jakby porównać górski strumyczek do morza światła.
Wybór trafiony, tata zadowolony.
Teraz ja stoję przed wyborem małego EDC, ale to już w innym temacie.
ODPOWIEDZ