Dzisiaj dorwałem takie akumulatorki jak w temacie, tylko nie mam zielonego pojęcia jak i czym to ładować. Nie znalazłem nawet zbyt wielu informacji o takich akumulatorkach. Czy może jest to po prostu błąd w nadruku, i to normalne 3,6V, ładowane do 4,2V max?
Zmierzyłem napięcie, wyszło średnio 3,22V na każdym.
Też miałem kiedyś problem z aku 3V i po przeszukaniu połowy internetu i zapytaniu na forum ustaliłem, że w aku siedzą 2 diody jedna normalna ze spadkiem 0.6V umożliwiająca prace w urządzeniach nieprzystosowanych do zasilania z aku które mają większe napięcie niż baterie litowe i druga o spadku ok. 0.2V przez którą ładujemy aku więc albo szukaj ładowarki o napięciu końcowym 4.4V albo ładuj w normalnej do 4.2V tylko wtedy nie będziesz miał pełnej pojemności.
W środku i nie mają one nic wspólnego z ochroną one mają tylko zapewnić współprace z urządzeniami zasilanymi ze zwykłych baterii litowych które maja niższe napięcie
Ooooo... to mnie zabiłeś. Moje na zielonej koszulce mają napisane tylko "Li-Ion 17335 1000mAh 3V". Nic o lifepo nie ma słowa, tamta informacja była też o takich właśnie akumulatorkach...