Własny kontroler trybów - przekazanie i sterowanie mocą

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Post autor: Majsterkowicz »

ElSor pisze:Straty energii na włączniku, większa jego cena niż mikroswitcha.
Straty - masz na myśli na elementach stykowych we włączniku? Co do ceny, to się wszystko zgadza. Bo za µswitcha dam kilka groszy, a za dobry przełącznik od złotówki w górę.

długie...
ElSor pisze:j.w. Mikroprocesor nie musi sterować nimi ale wystarczy ze po kliku poda logiczne 1 na zasilanie AMCków.
Tu masz rację, trzeba będzie to wdrożyć w program i schemat zważywszy, że mamy jeszcze dostępne kilka wejść/wyjść.
Zastosowaliśmy mechaniczne włączanie ze względu na wygodę, albowiem zastosowanie dwóch włączników połączonych równolegle (jeden przełącznik, a drugi włącznik chwilowy) załatwia nam sprawę zarówno włączania długich na stałe, jak i mignięcie, czy doświetlenie wtedy, gdy nam potrzeba :wink:
ElSor pisze:Rozumiem, że nie wiecie jak sterować jednym i 2gim, żeby ze sobą to nie kolidowało.
Masz rację. Mamy ten właśnie problem, że trzymanie włączonego jakiegokolwiek przycisku sterującego - blokuje działanie całego programu, co widać wyraźnie na tylnych światłach, gdzie włączona jest sekwencja np. migania naprzemiennego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Majsterkowicz pisze:Straty - masz na myśli na elementach stykowych we włączniku?
Dokładnie. Zależy jaki to włącznik będzie ale jego rezystancja może wynieść nawet >0,2 Ohma a to przy prądzie 1A daje 0,2V spadku (przy 3,6 ogniwie , gdy napięcie przewodzenia diody wynosi 3,3v "głupie" 0,2v robi różnicę a przecież AMC też musi wziąć sobie ok 0,2V).
Majsterkowicz pisze:Mamy ten właśnie problem, że trzymanie włączonego jakiegokolwiek przycisku sterującego - blokuje działanie całego programu, co widać wyraźnie na tylnych światłach, gdzie włączona jest sekwencja np. migania naprzemiennego.
Nie trzymanie przycisku blokuje, tylko tak program macie napisany, więc procesor robi to co mu kazaliście tzn główny procesor jeździ w kółko sprawdzając czy jest naciśnięty guzik a w tym czasie jego peryferia ziewają z nudów, bo nie zaplanowaliście nic do pracy dla nich a przecież 2 timery mają PWM więc mogą sterować jasnością, 3ci może generować podstawę czasu i dyktować co i kiedy ma być zrobione. Nawet jak procesor wyłączy sygnał dźwiękowy 50ms później niż został zwolniony guzik to się nic nie stanie, choć i jego można podpiąć pod przerwanie PCINT i będzie natychmiastowa reakcja. Nota katalogowa przed oczy i czytać :razz:
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Witam po przerwie :)
Nasz projekt przeszedł niemal największy upgrade, a mianowicie usunięty został problem blokowania się programu przy trzymanym przycisku, dodatkowo drgania styków zostały zniwelowane programowo, a także została dodana opcja pomiaru czasu przyciśniętego przycisku, co także zostanie wykorzystane do sterowania jasnością, czy trybem święcenia poszczególnej lampy.
Na tylną lampę poszedł 2xPWM i cała lampa posiada w/w tryby z ciekawymi, płynnymi przejściami.

Kolejne aktualizację programu będą obejmować:
- dopracowanie rozjaśniania i ściemniania świateł krótkich, gdyż na chwilę obecną aby ściemnić lampę, trzeba ja wyłączyć i nastawić żądaną jasność od 0.
- włączanie świateł długich, obecnie jest włączane przez zwykle wciśnięcie przycisku, wyłączenie odbywa się tak samo. Zmiana ma polegać na dodatkowej opcji włączenia (mignięcia) długimi, a przy wciśnięciu powyżej 1ś - światła włączą się na stałe.
- dodany został także przycisk światła stop, uruchamianie światła odbywa się przez włączenie przycisku, natomiast zmiana będzie polegać na zmianie włączania, mianowicie na wyłączeniu przycisku (microswitch). Użyte będą dwa przyciski, zmostkowane i zainstalowane w dwu klamkach w rowerze. Naciśnięcie jednej, lub drugiej klamki spowoduje włączenie światła stop.

Tuż po zakończonej sesji zostaną przedstawione wyniki naszej pracy, a także i kod programu :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Cieszę się, że po kilku moich uwagach, czasem przypominających ostrą krytykę zmontowaliście już coś sensownie działającego. Wiem, że projekt nie skończony ale chętnie zobaczył bym jakieś zdjęcia "z placu boju" jak również filmik przedstawiający postęp pracy (działanie).
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Nie będzie problemu :)

Na chwilę obecną mogę zapodać zdjęcia obecnego projektu lampek, który to zostanie w większości wykorzystany w przyszłości :wink:
Dodatkowo mam też metalową płytkę, na której planuję zrobić panel sterowania, tylko nie wiem jak... Sprawa komplikuje się przy obudowaniu płytki z µswitch'ami, a dodatkowo zamknięcie tego w szczelnej obudowie i zainstalowaniu w niej przycisków.

Na przyszły weekend być może będzie już gotowy prototyp zmontowany na płytce stykowej całego projektu i od razu nakręcę filmik z działania :wink:

Mam jeszcze małe pytanie... Mianowicie jakie przewody polecacie do zasilania diod w lampach? Zaznaczam, że cały sterownik będzie schowany w sakiewce pod ramą, także do każdej z lamp będzie konieczny minimum 1m przewodu zasilającego. Do sterowania wykorzystam zwykłą taśmę (10-cio żyłową) o odpowiedniej ilości pojedynczych przewodów ;) Myślę, że zda egzamin, choć mogę się mylić :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

0,75-1mm² wystarczy tylko będą potrzebne kondensatory na wyjściu AMCków przy takich długich przewodach o pojemności 1µF albo i większych.
Zdjęcia obecnego projektu chętnie zobaczę
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

W takim razie, myślę że moje głośnikowe przewody (2x 2mm^2) powinny dać radę ;) Do przewodów sygnałówych nie masz żadnych zastrzeżeń? Dla porównania będą to przewody, jak dawne, stare taśmy do dysków czy napędu cd w komputerze;)
Zdjęcia będę miał już dzisiaj wieczorem i od razu wrzucę :wink:
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Majsterkowicz pisze:Do przewodów sygnałówych nie masz żadnych zastrzeżeń?
Tylko z estetycznego punktu widzenia ;)
Majsterkowicz pisze:Zdjęcia będę miał już dzisiaj wieczorem i od razu wrzucę :wink:
Czekam z niecierpliwością :razz:
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Jak obiecywałem, tak wrzucam :wink:

Część fotek jest z istnych wykopalisk, gdzie składałem kompletne podstawy, ale miło jest widzieć postępy od 0 do niemal końcowego efektu (wersji beta), aczkolwiek udoskonalona wersja jest w trakcie modyfikacji :P

Emiter fotonów wraz z ameliniowym PCB :wink:
Obrazek

Kilka fotek miedziowego korpusu oraz zatyczki dociskowej
Obrazek Obrazek Obrazek

Soczewki...
... dla świateł krótkich (20°/6°)...
Obrazek
... i dla świateł długich (8°) :)
Obrazek

Tuż przed montażem zestawu w korpusie latarki*
Obrazek

Dwa gotowe zestawy świetlne :smile:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kilka fotek w terenie
(przesłona 2.8, ISO 400, czas 1.6s)
Obrazek

(przesłona 5.6, ISO 800, czas 2s)
Obrazek

(przesłona 3.2, ISO 400, czas 1.3s)
Obrazek

* przewody na zdjęciu okazały się mało trwałe i wyłamały się w przeciągu kilku dni użytkowania lampek i zostały wymienione na druty miedziane (emaliowane) do przewijania silników, przekrój jedynie 0.75mm², ale na długości przewodu 2-3cm myślę nie jest to większą przeszkodą :wink:

Więcej fotek już wkrótce :)
Pozdrawiam

[ Dodano: 11 Luty 2013, 15:14 ]
Obiecywany filmik z działania prototypu na płytce stykowej :)

Klik

Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Co to za dyskoteka na białej diodzie jak mrugają 2czerwone z dźwiękiem? ;)
Żółta czemu tak powoli zmienia jasność i po co ma aż tyle poziomów ?
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Już prostuję :)
Ta 'dyskoteka' świateł przy uruchamianiu klaksonu spowodowana jest dużym spadkiem napięcia na samym brzęczyku. Sprawdzaliśmy to odpinając brzęczyk z płytki i zadnego niezamierzonego mrugania nie bylo ;)
Światła krótkie (dioda żółta) jak na razie ma takie rozjaśnianie. Przy przytrzymaniu na sekundę uruchamia sie max jasność. W koncowym projekcie beda 4 stopnie:
1. Tryb moon, czyli 5%
2. 25%
3. 60%
4. 100%
Środkowe poziomy jasności dobierzemy doświadczalnie, być może bedzie ich o 1 wiecej ;) się zobaczy

Pozdrawiam :)
DNF

Post autor: DNF »

Majsterkowicz, czy Ty też w życiu miałeś przygodę z pirotechniką? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

DNF, ... widzę mój cały kanał już przefiltrowany...

Ale owszem, miałem i nadal trochę obcuję ;)
Teraz może nieco mniej, bo studia i te sprawy, niemniej jest jeden 'gruby' projekt, który czeka na urzeczywistnienie ;)

Powracając do projektu...

Mam pytanie, jakich tranzystorów użyć w celu uruchamiania tylnych świateł? Wiadomo, ATmega nie ma takiego mocnego wyjścia, aby zasilić 8 diodek, dlatego przyda się jakiś tranzystor na wzmocnienie. Tylko jaki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jaki prąd przewidujesz?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Będą potrzebne dwa tranzystory, a prąd na jednym nie przekroczy 0,16 A (8 diodek po max 0.02A na każdą) :wink:

Pozdrawiam

@Edit

Nastąpiła bardzo gruntowna zmiana projektu (szczegóły później :wink: ), dlatego też potrzebuję pilnej porady dotyczącej doboru tranzystorów.
Mianowicie potrzebuję dwóch, gdzie ich prąd pracy będzie na poziomie min 1A (każdy) oraz cztery, gdzie prąd min 0.5A na każdy. Zasilanie oczywiście z pakietu Li-Ion.
Wstępnie znaleźliśmy tranzystor BD139. Patrząc na jego charakterystykę, wydaje się dobry, ale chcemy mieć pewność, że spełni swoją rolę ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ