HID w aucie

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

HID w aucie

Post autor: Calineczka »

hej oświeceni ;-)
No i mam zamiar pobawic się w HID-y w autku....ale wybór na Alledrogo jest spory a ja zielony w temacie.
Czym sie kierować? Co i dlaczego kupić?
HELp, HELP :mrgreen:
Awatar użytkownika
bogas

Re: HID w aucie

Post autor: bogas »

Konkretnego linku nie podam, ale nie szedłbym wyżej jak 4300K. Mają ładne światło i na mokrym asfalcie dobrze oświetlają drogę.
Góra 6000K, choć dla mnie to już niebieski ;)
Oczywiście masz lampę typu clear? O spryskiwaczach i samopoziomowaniu nie wspomnę :D
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

bogas pisze:Oczywiście masz lampę typu clear? O spryskiwaczach i samopoziomowaniu nie wspomnę :D
:?: :?: :?:
A co, to warunek konieczny?
U Bociana nie widziałem...
MAm reflektory soczewkowe, spryskiwaczy nie zauważyłem, o samopoziomowaniu nie mówiąc....żadnych busol ani batyskafów również, bulgulatora deszyfratorowego i knypołcia fiftobezyszkopikawotawego też.... :mrgreen:
A serio-zrobić zdjęcie refa?
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

żeby być zgodnym z przepisami- poziomowanie itd jest konieczne, a bez tego- cóż ryzyko i tyle.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Poza tym wrogość oślepionych źle ustawiona wiązką BEZCENNE.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

No cóz Panowie, fajnie, że mnie ostrzegacie ale akurat nikt nie odpowiedział mi na pytanie.
naprawdę myślicie, że nie zdaję sobie z tego sprawy, że to musi być SUPER ustawione i że można oślepiać innych :shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:
Naprawdę tak myślicie?
Ja sam bardzo nie lubię dostawać po gałach i nie zamierzam nikomu tego robić, ale czy to znaczy że nie można spróbować zamontować takich hid-ów?
nie sądzę.
jeśli się mylę to mnie oświećcie

Ponawiam więc pytanie-KTÓRE kupić?
Bogas, dzięki za sugestie odn. koloru.... :wink:
groszman

Post autor: groszman »

Witam.
Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem wciskania HID'ow do starszych aut. Piszeszs jednak, ze masz reflektory soczewkowe, czyli szkla powinny byc gladkie. Dodatkowo soczewy ladnie obcinaja wiazke z gory wiec nie powinno byc zadnego problemu z oslepianiem. Jak wczesniej pisano max temp temp to 4300. Nie wiem jakie masz auto ale polecam poszukac na jakims forum twojej marki opinii. Niektore reflektory potrafia sie topic przy HID'ach. Wiem, ze takie rzeczy zdarzaly sie w Nissanach. Co do samopoziomowania to chodzi tylko o mozliwosc ustawienia wysokosci swiatel, tak zeby przy zaladowanym bagazniku mozna bylo wiazke skierowac bardziej w dol. Sam system "samopoziomowania" nie sluzy to do regulowania polozenia wiazki np. podczas przejazdu przez dziure, poniewaz po prostu uklad ten posiada zbyt duza bezwladnosc. Co do samych produktow to niewiele doradze. Najlepiej byloby je zobaczyc na zywo. Zwlaszcza od strony montazu, bo bez wiercenia lamp raczej sie nie obejdzie. Jezeli masz taka mozliwosc to polecam zdjac klosze i wypolerowac odblysniki (dokladnie wyczyscic).

Do innych. Jezeli twoje reflektory nie maja gladkiego szkla. Daj spokoj z HID i daj zyc innym. Nawet ustawione swiatle przeszkadzaja innym kierowcom.
Awatar użytkownika
bogas

Ksenony w lampach, które posiadają perforowane szkło skutkują oślepianiem.
Pomijam brudne klosze. Nie na darmo ktoś wymyślił te spryskiwacze i samopoziomowanie (w Polsce konieczne).
Radzę przemyśleć kwestię instalacji lamp wyładowczych w lampach do tego nieprzeznaczonych, bo raz - odebranie dowodu, dwa złość jadących z przeciwka.
Pozostając przy żarówkach, też możesz poprawić skuteczność oświetlenia w dwojaki sposób.
- lepsze żarówki, np Philips GT130 (GT150 są bardzo drogie, a różnica prawie żadna).
- grube przewody prosto z aku.

Ja tak mam i sobie chwalę - napięcie na żarówkach miałem 11,9V, teraz 13,2 ;)

P.S. Doczytałem o soczewkach - w tym wypadku Ci wybaczę, jeśli pojedziesz z przeciwka ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

panowie, dzięki Wam bardzo, to już jakieś konkrety.
jedyne zdjęcie jakie mam teraz to to:
Obrazek

ale na nim chyba za dobrze nie widać szczegółów. Postaram się zrobić lepsze foty, pomacać organoleptycznie, wychwycić szczegóły.

Jak się okaże, że nie bardzo, upierał się nie będę, pomyślę o np. Osram NightBreaker, były polecane przez kolegę z forum, dostępne obok mojej pracy:
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=200318&c=45&f=20
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ghtbreaker

https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=222

Jak to tak, że światełkowy maniak (czytaj-ja) będzie na zwykłych żarnikach jeździł?Wstyd!! :mrgreen: Coś trzeba "stuningować" :wink:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Czytałeś opinie o żarówkach MEGALIGHT+60% Tungsram? One wytrzymują dłużej niż 3 miesiące.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

tia, szok :mrgreen:
zlomek

Post autor: zlomek »

lennin pisze:Czytałeś opinie o żarówkach MEGALIGHT+60% Tungsram? One wytrzymują dłużej niż 3 miesiące.
Miałem kiedyś teTugsramy H1 dwa komplety i mi wytrzymały 3 lata i chyba do tej pory jeżdzą.

Teraz mam jakieś Philipsy i świeca lepiej,a są tylko plus 30%.

Po co przepłacać jak gołym okiem nie widać róznicy w plus 30%,a plus 90%.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Zamieszczam kilka fotek zrobionych rano tel.komórkowym, czy to coś więcej mówi?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tom634
Kontakt:

Post autor: tom634 »

Mi te lampy przypominają diody standardowe, tylko, że o średnicy 10cm ;) Takie małe spostrzeżenie ;)
Awatar użytkownika
bogas

Jeśli masz soczewki, to spróbowałbym z hid'ami. Potem na stację diagnostyczną i sprawdzić czy po ślepiach nie będą dawały.
A w gabażniku żarówki na podmianę w razie ew. kontroli miśków ;)
ODPOWIEDZ