[kontynuując żartem] Chyba, że podręcznik użytkownika wgramy w latarkę - w morsie oczywiścieżartem: trzeba będzie chyba ze sobą tachać wszędzie podręcznik użytkowania
Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny
Rzuciłem to żartem, ale ja widziałbym to tak że powiedzmy 17-klik (siedemnastoklik! w zwykłej latarce edc !) zastępuje aktualny albo 3 profil profilem timera. 5 trybów czasowychwikrap1 pisze:Ba, tylko jak to definiować? Wielokliki są już dość zapchane, a jeden będzie chciał 5 minut, inny 15. Myślę, że to już raczej zbędne. Chyba.7. A jak już szaleć to może jeszcze tyb timera ? Latarka wyłączy się za 1, 5, 15min. Człowiek zapala latarkę, myje ząbki pakuje się do śpiworka i latarka sama gaśnie.
1-3-5-10-15min ew inf-15-10-5-1. Reszta czyli ustawienia jasności i zmiana trybów jak w normalnym proflilu, z tą różnicą że latarka wyłączy się po czasie zadanym dla danego trybu.
Tutaj małe demo dla zobrazowania poniższej koncepcji:
błysk 50ms
przerwa 200ms
błysk 50ms
przerwa 1000ms
Myślę, że taki beacon całkiem dobrze przyciąga wzrok
błysk 50ms
przerwa 200ms
błysk 50ms
przerwa 1000ms
Myślę, że taki beacon całkiem dobrze przyciąga wzrok
Witam wszystkich serdecznie
Właśnie nabyłem od kolegi Grega SF LP2 ze sterownikiem w wersji standard 1.1. Wszystko działa i wygląda bardzo dobrze. Pełna stysfakcja. Mam pytanie odnośnia stopni jasności w poszczególnych krokach. Czy są one rozłożone równomiernie pomiędzy wartościami 0,25% a 100%? Jeżeli tak, to rozumiem, że w uproszczeniu wygląda to mniej, więcej tak:
Stopnie jasności
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
0,25% 9% 18% 27% 37% 46% 55% 64% 73% 82% 91% 100%
Jeden krok: 9,0681818%
Nie żebym dzielił włos na czworo. Po prostu szukam ustawienia bezpiecznego do ciągłego działania latarki w bezruchu (brak zabezpieczenia termicznego). Jeżeli dobrze kombinuję, to powinien to być stopień 4. A może jestem w błędzie. He?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Właśnie nabyłem od kolegi Grega SF LP2 ze sterownikiem w wersji standard 1.1. Wszystko działa i wygląda bardzo dobrze. Pełna stysfakcja. Mam pytanie odnośnia stopni jasności w poszczególnych krokach. Czy są one rozłożone równomiernie pomiędzy wartościami 0,25% a 100%? Jeżeli tak, to rozumiem, że w uproszczeniu wygląda to mniej, więcej tak:
Stopnie jasności
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
0,25% 9% 18% 27% 37% 46% 55% 64% 73% 82% 91% 100%
Jeden krok: 9,0681818%
Nie żebym dzielił włos na czworo. Po prostu szukam ustawienia bezpiecznego do ciągłego działania latarki w bezruchu (brak zabezpieczenia termicznego). Jeżeli dobrze kombinuję, to powinien to być stopień 4. A może jestem w błędzie. He?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Sztetke, jak opisuję w instrukcji drivera (pierwszy post w tym temacie), poziomy jasności zdefiniowane są w 12-tu krokach logarytmicznie, zgodnie z kwadratowym prawem ściemniania.
Czyli "na oko" są równe odstępy jasności, a moc ustawiona jest jak na wykresie powyżej.
Driver standard
Czyli "na oko" są równe odstępy jasności, a moc ustawiona jest jak na wykresie powyżej.
Driver standard
Kod: Zaznacz cały
tryb | prąd LED
1. | 0,25%
2. | 1%
3. | 2%
4. | 4%
5. | 9%
6. | 16%
7. | 25%
8. | 36%
9. | 48%
10. | 63%
11. | 80%
12. | 100%
Wstawiłem wartości liczbowe dla pełnej jasności.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Pojechane z trybami - ja jeszcze poproszę funkcję antyradaru, jaka była kiedyś w Nokiach.
A poważnie.
Mam L2P by greg i tryby 5%, 30%, 60% i 100%.
L2P używam głównie na rowerze(99% czasu) i prawie w 100% jest to tryb 100 % mocy.
Pozostały czas używania L2P czyli 1% to światło o mocy 30 %, gdyż z niewielkiej odległości wyższe tryby często "przepalają".
Czego mi brakuje, gdybym miał wybrzydzać >> to trybu strobo ( 5 %, 30% i 100% w słoneczny dzień, wszystko na 2 Hz), moon i kontroli trakcji upss temperatury (mam starszy driver).
Bardzo podobają mi się profile:
1. EDC, tryby: 2-35-100% z pamięcią >>> dodałbym tryb moon
2. Rowerowy: 15-30-60-100%-[stroboskop 4Hz 25%] bez pamięci >>> 15 % zmieniłbym na 5%, a strobo chyba na 2 Hz
3. Taktyczny: tylko 100% >>> tryb dla osób "malo latarkowych" z tym że dodałbym jeszcze 30 %.
Pozdr.
Mediana
A poważnie.
Mam L2P by greg i tryby 5%, 30%, 60% i 100%.
L2P używam głównie na rowerze(99% czasu) i prawie w 100% jest to tryb 100 % mocy.
Pozostały czas używania L2P czyli 1% to światło o mocy 30 %, gdyż z niewielkiej odległości wyższe tryby często "przepalają".
Czego mi brakuje, gdybym miał wybrzydzać >> to trybu strobo ( 5 %, 30% i 100% w słoneczny dzień, wszystko na 2 Hz), moon i kontroli trakcji upss temperatury (mam starszy driver).
Bardzo podobają mi się profile:
1. EDC, tryby: 2-35-100% z pamięcią >>> dodałbym tryb moon
2. Rowerowy: 15-30-60-100%-[stroboskop 4Hz 25%] bez pamięci >>> 15 % zmieniłbym na 5%, a strobo chyba na 2 Hz
3. Taktyczny: tylko 100% >>> tryb dla osób "malo latarkowych" z tym że dodałbym jeszcze 30 %.
Pozdr.
Mediana
Profile, jak i każdą inną opcję sam konfigurujesz, więc każdy doda/odejmie co tam będzie chciał.
To prawda, jeszcze dwa "wynalazki" w menu i zajmą się nim beta-testerzy
Powiem tak, w module d26, a moduł jest... w latarce
To fajowo, bo akurat moduł i akumulator potrafię wymienić Dziękuję za odpowiedź. A tak na marginesie, przydałoby się, żeby beta testy wykonać na jakiejś reprezentatywnej grupie, zróżnicowanej pod względem świadomości technicznej. Przecież trzeba również sprawdzić jak moduł współpracuje z mniej doświadczonym użytkownikiem. He?