Motocykla ...................Liro pisze:do motora
O dwóch kołach z silnikiem
PrawdaMariuszB. pisze:Motor oczywiście mamy w motocyklu i nazywany jest jednostką napędową a pojazd jednośladowy o poj. silnika przekraczającej 50ccm nazywamy motocyklem
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Witam
He he, kolega widzę nie jest "ze środowiska"
Motocykle, to sieczkobrzęki, szlifierki itp. Klasyki i HD to "motory"
Pozdrawiam
W motocyklu mamy silnik, najczęściej zblokowany ze skrzynią biegów, zwany wtedy jednostką napędową...MariuszB. pisze:Motor oczywiście mamy w motocyklu i nazywany jest jednostką napędową a pojazd jednośladowy o poj. silnika przekraczającej 50ccm nazywamy motocyklem
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Powiedz na Vincenta albo Superiora motocykl, no nie wspominając Harego, to zobaczysz spojrzenia właścicieli
Pozdrawiam
Tramwajem jeżdżę tylko jako pasażer...Nightmare pisze:Czyli jesteś motorniczym ? :P:PPyra pisze:Klasyki i HD to "motory"
Powiedz na Vincenta albo Superiora motocykl, no nie wspominając Harego, to zobaczysz spojrzenia właścicieli
Pozdrawiam
Zostałem na motocyklach turystyczno-enduro bo wygodnie się jeździ, szlifierki już mnie nie bawiąPyra pisze:Powiedz na Vincenta albo Superiora motocykl, no nie wspominając Harego, to zobaczysz spojrzenia właścicieli
Ale bez względu na ich spojrzenia i nawet tych od GW jeżdżą motocyklami :P:P
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Świat się zmienia i zmienia się również język używany powszechnie (chyba szybciej niż słowniki). Słowo "motor" na określenie motocykla stosowane jest od wielu, wielu lat. Nie widzę więc powodu do toczenia sporu w sytuacji gdy nasz polski język jest pełen naleciałości niemieckich, włoskich, angielskich, które notabene trafiły już do słowników. Tu gdzie mieszkam z reguły używa się określenia "bike" a nie "motorbike", "biker" a nie "motorbiker".
zed-art.co.uk
Pyra, te słowa które wytłuściłem skierowałeś do mniePyra pisze:WitamW motocyklu mamy silnik, najczęściej zblokowany ze skrzynią biegów, zwany wtedy jednostką napędową...MariuszB. pisze:Motor oczywiście mamy w motocyklu i nazywany jest jednostką napędową a pojazd jednośladowy o poj. silnika przekraczającej 50ccm nazywamy motocyklem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Więc srodze mylisz się ponieważ pochodzę z motocyklowej rodziny i sam nimi jeżdżę od 35 lat, dodatkowo sam je naprawiam dla siebie i znajomychPyra pisze:WitamNo, tak.MariuszB. pisze:Pyra, te słowa które wytłuściłem skierowałeś do mnie
Pozdrawiam
Ja jeździłem, 10 stycznia nowo zakupionym następnym motocyklem i w sobotę w celu przewietrzenia motongów, pogoda w miarę wiec po te kilkanaście km zrobiłem.Kazik pisze:No to kto jeździł w tym roku na motongu?
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Witam
Niestety po wypadku w 1996r musiałem trochę jazdy ulubionymi motorami ograniczyć, sztywny tył już nie dla kogoś kto miał pęknięty kręgosłup... no chyba, że przesiadł bym się na Trytona
Moje środowisko to zbieracze, kolekcjonerzy i ludzie odrestaurowujący klasyki, także Harleyowcy (nie mylić z posiadaczami harleyów - HOG ), czyli tak okolice Junak, M-72, K-750, MW-750, BMW osiołek, Sahara, Ariele, Nortony, Tiumphy, JAPy, Indiany, starsze HD.
Tu troszkę
Nie wiem czy też zauważyłeś, że świat motocyklistów radykalnie się zmienił pod koniec lat 90-tych, zloty już nie te, kultura większości zanikła...
Pozdrawiam
PS: Traktujmy wszystko z "przymrużeniem oka" o mnie
No właśnie, w moim "środowisku" (dlatego wziąłem w cudzysłów) raczej rzadko się jeździ na "motocyklu" w większości poruszamy się na motorach. Sam czasem jeżdżę, żeby sprawdzić czy dobrze naprawiłem motocykl, ale motory, to robię od podstaw sam i nimi się poruszam. Niestety, nie stać mnie na zakup nowych i sprawnych.MariuszB. pisze:Ja jeździłem, 10 stycznia nowo zakupionym następnym motocyklem
Niestety po wypadku w 1996r musiałem trochę jazdy ulubionymi motorami ograniczyć, sztywny tył już nie dla kogoś kto miał pęknięty kręgosłup... no chyba, że przesiadł bym się na Trytona
Moje środowisko to zbieracze, kolekcjonerzy i ludzie odrestaurowujący klasyki, także Harleyowcy (nie mylić z posiadaczami harleyów - HOG ), czyli tak okolice Junak, M-72, K-750, MW-750, BMW osiołek, Sahara, Ariele, Nortony, Tiumphy, JAPy, Indiany, starsze HD.
Tu troszkę
Nie wiem czy też zauważyłeś, że świat motocyklistów radykalnie się zmienił pod koniec lat 90-tych, zloty już nie te, kultura większości zanikła...
... o widzisz, sprawa się wyjaśniłaMariuszB. pisze: i w sobotę w celu przewietrzenia motongów,
Pozdrawiam
PS: Traktujmy wszystko z "przymrużeniem oka" o mnie
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 lut 2013, 07:51 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.