Jakie oświetlenie placu i hal
Jakie oświetlenie placu i hal
Witam
Stoję przed potrzebą doświetlenia placu i hal w nowo budowanym zakładzie, jako że stawiam na swoje - bo wszelcy wspólnicy jak w dowcipie zostawali z kasą a mi zostawało doświadczenie Finansowo staram się dopinać wszystko na ostatni guzik, ale ciężko ze wszystkim na raz.
Prąd głownie z agregatu - nie mam czasu czekać min 3mce na podłączenie.
Na noc zostaje mały agregat 2kW ew 5-10kW na szybko (1mc) z sieci.
Plac jest dość widny za sprawą rozjazdów kolejowych za płotem, ale doświetlenie w newralgicznych miejscach by się przydało.
W grę wchodziły by chyba halopaki z ledami z dużą jasnością na zewnątrz + czujniki ruchu, wewnątrz już coś z wysokim CRI.
Jak się to będzie miało do dość krzywej sinusoidy z agregatu?
Czy może ładować w dzień aku podczas pracy i w nocy na 12V lecieć?
Znajomy sprowadza jeszcze takie "latarnie" i w zasadzie jeśli pomogę w sprzedaży, to miałbym oświetlenie gratis, na jego lampach.
Możecie powiedzieć ile to warte i na oko czy nie chińszczyzna - próbną sztukę będę miał w czwartek na razie tylko opisówka. (żeby nie było nikogo tu nie namawiam do kupna tylko chcę wiedzieć jak się to ma w porównaniu do konkurencji "latarniowej"
Dzięki za wszelkie porady
Stoję przed potrzebą doświetlenia placu i hal w nowo budowanym zakładzie, jako że stawiam na swoje - bo wszelcy wspólnicy jak w dowcipie zostawali z kasą a mi zostawało doświadczenie Finansowo staram się dopinać wszystko na ostatni guzik, ale ciężko ze wszystkim na raz.
Prąd głownie z agregatu - nie mam czasu czekać min 3mce na podłączenie.
Na noc zostaje mały agregat 2kW ew 5-10kW na szybko (1mc) z sieci.
Plac jest dość widny za sprawą rozjazdów kolejowych za płotem, ale doświetlenie w newralgicznych miejscach by się przydało.
W grę wchodziły by chyba halopaki z ledami z dużą jasnością na zewnątrz + czujniki ruchu, wewnątrz już coś z wysokim CRI.
Jak się to będzie miało do dość krzywej sinusoidy z agregatu?
Czy może ładować w dzień aku podczas pracy i w nocy na 12V lecieć?
Znajomy sprowadza jeszcze takie "latarnie" i w zasadzie jeśli pomogę w sprzedaży, to miałbym oświetlenie gratis, na jego lampach.
Możecie powiedzieć ile to warte i na oko czy nie chińszczyzna - próbną sztukę będę miał w czwartek na razie tylko opisówka. (żeby nie było nikogo tu nie namawiam do kupna tylko chcę wiedzieć jak się to ma w porównaniu do konkurencji "latarniowej"
Dzięki za wszelkie porady
Nie licz że te lampy mają tyle lumenów ile pisze... Testowałem oświetlacz LED 10W, miał mieć 1000lm, a rzeczywiście ma może 500. do tego wymaga poważnych przeróbek bo chińczyk kiepsko całość zrobił.
Lepiej pomyśl o metahalogenkach.
Edit Pyra> skaktus... rany, ile można o tych jednostkach, ilość światła chcesz w litrach mierzyć...
Lepiej pomyśl o metahalogenkach.
Edit Pyra> skaktus... rany, ile można o tych jednostkach, ilość światła chcesz w litrach mierzyć...
Ostatnio zmieniony wtorek 05 lut 2013, 19:34 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
na pewno metalohalogeny były by lepsze pod względem jasności i oddania barw, ale nie było by oszczędności jeśli chodzi o zużycie prądu bo do takiej lampy to trzeba minimum 150W lampę włożyć. Jeśli, że tak powiem nie ma to znaczenia (koszt zużycia prądu) to zdecydowanie polecam metalohalogeny, od jakiegoś czasu zresztą na forum panuje lekki szał na ich punkcie ale naprawdę jest to świetne oświetlenie Zostaje po prostu pytanie czy potrzeba aż tak dużo światła. Najlepiej było by wypróbować oba warianty, bo może się okazać, że led będzie wystarczający albo może wyjść tak, że MH będzie tak jasny, że będzie można założyć ich mniej.
- smokuxx1987
75 to nie jest wysoki CRI.
W miejscach w których światło ma się cały czas świecić zainstaluj lampy metalohalogenowe.
Najlepiej kilka 150 rozmieszczonych tam gdzie chcesz dużo światła.
Metalohalogeny mają przy wysokich mocach sprawność podobną do ledów a barwa jest o wiele przyjemniejsza i wysokie CRI.
A w miejscach w których światło jest potrzebne chwilowo załóż sobie halogeny ledowe z czujnikiem ruchu. Na allegro można kupić 30 W za 120 zł.
Skaktus napisał w jednym wątku co trzeba poprawić w takiej lampie żeby wydłużyć żywotność.
W miejscach w których światło ma się cały czas świecić zainstaluj lampy metalohalogenowe.
Metalohalogeny mają przy wysokich mocach sprawność podobną do ledów a barwa jest o wiele przyjemniejsza i wysokie CRI.
A w miejscach w których światło jest potrzebne chwilowo załóż sobie halogeny ledowe z czujnikiem ruchu. Na allegro można kupić 30 W za 120 zł.
Skaktus napisał w jednym wątku co trzeba poprawić w takiej lampie żeby wydłużyć żywotność.
Dzięki za rady
A jak sie mh mają do kiepskiej jakości prądu z agregatu- jakaś lepsza elektronika pewnie potrzebna?
Na oko MH 150W daje tyle co 500W halogen?
Wiem, że 75 to nie wysoki cri - zresztą widać że to oprawka raczej "latarniowa" - na zewnątrz. A rozstrzał barw też spory wiec sądzę iż lm są do barwy 6000K a lepsze CRI do cieplejszej barwy...smokuxx1987 pisze:75 to nie jest wysoki CRI.
.
A jak sie mh mają do kiepskiej jakości prądu z agregatu- jakaś lepsza elektronika pewnie potrzebna?
zrazik pisze:Na oko MH 150W daje tyle co 500W halogen?
Ponad 2x tyle czyli ok 12000lm.
MH to najlepsze rozwiązanie jeśli idzie o stale świecenie, jednak w zależności od balastu czasem lubią gasnąć przy nagłych spadkach napięcia. Ja u siebie w pracy zamontowałem 2x150W i kilka 70W. Jedna 150-tka czasem gaśnie kiedy startuje potężna dłutownica czy tokarka z silnikiem 33KW bez falownika, ale żadna siedemdziesiątka jeszcze nie zgasła i 150tka kupiona tu, też nie . Zdaje się że wiele zależy balastu i chyba też od zużycia samej lampy.
Zbychur pisze:
Według wiki halogen liniowy 500W daje 9300lm. Lampa metahalogenkowa 70W będzie dawać 5500-6000lm - okiem dużej różnicy nie zauważysz. (Zawsze lepiej mieć kilka słabszych rozstawionych lamp więcej niż mniej sztuk większej mocy.Zbychur pisze:zrazik napisał/a:
Ponad 2x tyle czyli ok 12000lm.
Tutaj testowałem MH 70W w halopaku 500W i jest porównanie z 150W i 250W halogenem - teraz żałuję, że nie włożyłem do jednego halopaka 500W halogenu, żeby ciekawsze porównanie zrobić
Przy okazji, lampę metahalogenkową montuje się w taki halopak (500W mocowanie Rx7s (J118) od 13zł na alledrogo) bez problemu - to samo mocowanie, tylko po drodze trzeba założyć balast (mówią, że do 2m od lampy/jaźnika). Ja kupowałem m.in. taki za 42zł od Elf2005 działają póki co
Tak, że jeżeli ma się świecić non stop to sądzę, że MH lepszy od LEDów o wiele. Jeżeli ma być tylko na czujkę ruchu, to MH odpada kompletnie, zostaje LED.
Co do działania tych lamp przy zasilaniu z agregatu to niestety nie mam pojęcia
W życiu w to nie uwierzę, nie robiłem pomiarów ale w pracy mam halogen 700W z żarnikiem Philipsa, a na stół obok świeci MH 150W 930 w identycznej oprawie i różnica jest nie wielka na korzyść MH, a gdyby ten wepchnąć do dobrej oprawy to na pewno różnica się powiększy. Mimo, iż barwa jest podobna i na żarniku Philipsa pisze CRI 100 to jeśli miałbym wybierać to MH chociażby dlatego że żarnik był już raz wymieniany w halogenie a kosztuje ok. 30zł i nie wyświecił nawet deklarowanych 1000 godzin. 500W natomiast do 150W MH to przepaść, może ze 70W może się równać. To takie badania tylko wzrokowe i jeśli faktycznie 500W daje tyle lumenów to na pewno tego nie widać.marmez pisze:Według wiki halogen liniowy 500W daje 9300lm
Zbychur, He he To już na pewno nie uwierzysz, że halogen liniowy 750W niby daje 16100lm (Źródło )
Swoją drogą zauważyłem, że MH w oprawce od halogenu daje węższy strumień światła. Pewno to dlatego, że świeci z jednego punktu, gdy liniowy halogen z prawie 10cm linii, co powoduje większe kąty... Może to (po części) przez to ten 700W halogen taki słaby w porównaniu do 150W MH się wydaje.
BTW: Czy widzisz różnicę w temperaturze barwowej MH 930 a tego halogenu 700W? jeżeli tak to które światło jest cieplejsze?
Pozdrawiam marmez
Swoją drogą zauważyłem, że MH w oprawce od halogenu daje węższy strumień światła. Pewno to dlatego, że świeci z jednego punktu, gdy liniowy halogen z prawie 10cm linii, co powoduje większe kąty... Może to (po części) przez to ten 700W halogen taki słaby w porównaniu do 150W MH się wydaje.
BTW: Czy widzisz różnicę w temperaturze barwowej MH 930 a tego halogenu 700W? jeżeli tak to które światło jest cieplejsze?
Pozdrawiam marmez
Minimalnie cieplejszy jest u mnie MH, dużej różnicy nie ma. Jeśli, rzeczywiście tak jest, a wyniki wskazują, że faktycznie halogeny emitują tyle światła to tej różnicy między 150W MH a 700W Halogen nie widać, a jeśli już mamy się przekomarzać to wstawiamy MH 250W i mamy 30% więcej światła i o połowę mniejsze zużycie energii zakładając jeszcze kilkanaście watów dla balastu
No ja się chwalę tym co codziennie widzę przez kilkanaście godzin w pracy ale to się zmieni bo w tym MH 150W 930 będzie zmiana na 150W 942 już kupiłem kilka sztuk na allegro po 17zł A halogen 700W zostanie zastąpiony przez 2x 70W lub 2x150W MH żeby światła było szerzej bo stół ma ponad 6m i na jednym krańcu trochę brakuje.marmez pisze:Ot. takie ciekawostki wyczytałem i się chwalę
Inną zmianę jaką zrobiłem w firmie to modyfikacja 8 lamp przemysłowych opartych o MH 400w w kloszach z przezroczystego tworzywa, mianowicie wykleiłem je od góry do prawie połowy klosza folią aluminiową, i przez to uzyskaliśmy na oko 40% więcej światła na dole pod lampą, bo światło, które do tej pory w dużej części oświetlało i tak mocno zapylony sufit było było stracone. Te lampy były dobre kiedy hala była nowa i podsufitka z blachy bielusieńka, z czasem jednak światła mocno zaczęło ubywać, aż do momentu kiedy wpadłem na pomysł ukierunkowania go odbłyśnikiem na dół. Może jakaś premia za to wpadnie.
Daj im trochę czasu, muszą trochę poświecić, żeby nabrać swojej optymalnej barwy, ale też mi się zdarzyło kilka sztuk, które są zimniejsze niż 4200K, może dlatego taka atrakcyjna cena, może to jakieś odrzuty, ale za te pieniądze chyba warto, bo w sklepie z fakturą masz je po ok. 50-65zł.fxxx pisze: Dziwnym trafem te 942 są jeśli nie takie same to tylko lekko chłodniejsze niż rury 865.
Zobacz czy pozycja pracy jest taka, jak producent każe. W lampach dwustronnie trzonkowanych (Rx7s, Rx7s-24) jest to p45 - poziomo +/- 45 stopni wzdłuż najdłuższej osi symetrii lampy. Jak dasz lampie poświecić te trochę godzin to nabierze dobrej barwy. Aha i zmierz napięcie sieci na osprzęcie, bo przy spadku napięcia lampa jest niedociążona i jarznik nie osiąga optymalnego ciśnienia, a zatem obciążenia.
To tak na szybko. Jak widzę MH dociera coraz skuteczniej na różne fora, także tu
To tak na szybko. Jak widzę MH dociera coraz skuteczniej na różne fora, także tu