Jak czyścicie refy ??

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
sebeq

Jak czyścicie refy ??

Post autor: sebeq »

Witam , kilka razy miałem sytuacje gdzie podczas rozkładania latarki pacnełem paluchem po odbłysniku i został ślad . Próbowałem myć pod wodą ale zostają plamki po kropelkach , alkoholem izopropylowym robi sie rownież taki dziwny nalot , mam nawet pastę do chromów ale ona z kolei rysuje :(.. Jakies sprawdzone pomysły ?

Pozdrawiam sebeq
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

sebeq pisze: pacnełem paluchem po odbłysniku i został ślad
I tu jest problem:P ja delikatnie mikrofibrą czyszczę ale i tak zostaje delikatne rysy
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
adek19

Post autor: adek19 »

Możesz próbować ściereczką do okularów, sam tak ostatnio czyściłem ale też pod światło zostają lekkie smugi
BALDER SE-2 || UltraFire C8 XM-L 2.8A ||
Awatar użytkownika
piotrek966

Post autor: piotrek966 »

Żadnych ścierek NIGDY, to zawsze rysuję delikatną powłokę refa.

Mycie refa w ciepłej wodzie z płynem do naczyń i późniejsze pukanie wodą destylowaną!
Masz ślady bo woda "z kranu" wysycha i osadza się kamień.

Więc dwie opcje, albo destylowana do płukania, albo natychmiastowe wyparcie wody z refa za pomocą sprężonego powietrza.

Ale uważaj ja korzystałem z takiego w "sprayu" i poleciały jakieś mokre syfki brudząc refa jeszcze bardziej.

EDIT

Z drugiej strony, jak już raz dotkniesz refa to raczej do końca żywota latarki będziesz widział że to zrobiłeś ;) Mi nie udało się jeszcze oczyścić żadnego do perfekcji.

Wydaje się że ciepła woda pod dużym ciśnieniem (nie takim z kranu) byłaby tu pomocna...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Żeby też komuś nie przyszło do głowy zmywanie izopropanolem (który jest idealny do czyszczenia szklanych soczewek), bo zabieg taki bardzo szybko zmyje powłokę refleksyjną ;)
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Źle się wyraziłem z tym izopropylowym alkoholem ,refa czysciłem płynem rotin do optyk , którego w firmie używam do czyszczenia obiektywów kamer podczas przeglądów . Niestety bez super efektu bo smugi były.
sebeq
Krawiec.diy

Post autor: Krawiec.diy »

Ja z dużym powodzeniem wyczyściłem dwa refy w myjce ultradźwiękowej w wodzie z odrobiną koncentratu, następnie płukanie z wodzie destylowanej i suszenie sprężonym powietrzem, trzeba tylko uważać na czas spędzony w myjce bo za długa kąpiel może spowodować odejście powłoki odbłyśnika ( w moim przypadku kąpiel trwała max 30 sekund, moc myjki 80W)
Odciski palców z krawędzi i przyklejony kurz znikły :mrgreen:
DNF

Post autor: DNF »

Są specjalne "płyny" czy żele do mycia. Nakładasz, zastyga i zdejmujesz taki plasterek gumowy razem z brudem czy odciskiem palucha.
Nazwy nie pamiętam, kilka lat temu przewinął się wątek przez to forum, ale cena również zabójcza..
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Kolodium?
DNF

Post autor: DNF »

Dokładnie!
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Lustro pod ciepłą wodę, opłukać.

Lustro całe polać płynem do naczyń, spłukać pod silnym strumieniem wody.

Łapy wymoczyć w ciepłej wodzie aby usunąć wszystkie syfy z palców, lustro ponownie oblać grubą warstwą płynu i bardzo delikatnie "pacać" :roll: palcem w miejscu zabrudzenia aby wspomóc płyn w usuwaniu zabrudzenia.

Z powodzeniam tak czyściłem lustra w reflektorach jak i w latarkach.

Do reflektorów nie nadają się jakiekolwiek ściereczki itd.
ILPT
ODPOWIEDZ