2xRCR123 w SureFire A2L?
2xRCR123 w SureFire A2L?
Czy ktoś się orientuje czy 2xRCR123A (mam na mysli Li-Iony o napięciu nominalnym 3,6V) nie usmaży elektroniki w SiurFajerze A2L? Póki co udało mi sie tylko ustalić, że lampka na pewno dziala na 1xLi-Ion.
Driver z RC-U4. Napięcie max to 8,4V. Przy 1 x li-ion jest ok, przy 2 też działa, ale tranzystor w przetwornicy osiąga 98 st, powyżej 100, prąd zaczyna gwałtownie rosnąć, przetwornica głupieje, nie trzyma w ogóle parametrów i puszcza w diodę ile się da z akumulatorów, pod względem napięcia i prądu. W fazie końcowej pięknie paruje z hukiem. Czas od włączenia do uszkodzenia to około 4 min.
ILPT
Dzięki, to ważne info. Pamiętasz może gdzie o tym czytałeś?mihas pisze:Czytałem o przypadku usmażenia pomocniczych diod A2L dwoma Li-Ion'ami.
Tuba będzie rozwiercona, problem to jest z 17670 - najpojemniejsze jakie znam mają 1,8Ah i to na nadruku (nie znam pomiarów). A 16650 można dostać 2Ah - rozwiercać nie trzeba i pojemność większa.mihas pisze:Można używać 2xLiFePO4, ale czas działania skraca się dwukrotnie, więc chyba najlepszym wyjściem na zasilanie A2L jest rozwiercenie tuby baterii i zasilanie Li-Ion'em 17670 - minimalnie słabsza jasność, za to dużo dłużej działa.
O 2xRCR pytam jako awaryjne źródło zasilania - głównym będzie 16650. Można kupić zapasowe CRki i po sprawie, ale jestem zbyt rozpieszczony Sanyo za 3zł żeby spoglądać na CRki za 7zł/szt, kiedy za tyle mam kolejne 16650 od Woytazoo.
Edyta:
To jednak inny przypadek - E2DL jest do 6V max, a czytałem min. 3 wpisy na CPFie użytkowników karmiących je 2xRCR bez problemów. Niemniej właśnie nie życze sobie takiej sytuacji.skaktus pisze:Driver z RC-U4. Napięcie max to 8,4V. Przy 1 x li-ion jest ok, przy 2 też działa, ale tranzystor w przetwornicy osiąga 98 st, powyżej 100, prąd zaczyna gwałtownie rosnąć, przetwornica głupieje, nie trzyma w ogóle parametrów i puszcza w diodę ile się da z akumulatorów, pod względem napięcia i prądu. W fazie końcowej pięknie paruje z hukiem. Czas od włączenia do uszkodzenia to około 4 min.
Podaję link do tematu na CPF:Kazik pisze:Pamiętasz może gdzie o tym czytałeś?
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... -greatness!
Sprytne . Sam do tej pory planowałem nosić CRki jako "żelazną rację" dla A2, ale zaciekawiłeś mnie tym 16650 - żarówką na tym nie powalczę, ale w razie potrzeby taki spory Li-Ion może dać wiele godzin pracy na diodach. Masz już taki aku, mógłbyś dokładniej zmierzyć jego średnicę ?Kazik pisze:Tuba będzie rozwiercona, problem to jest z 17670 - najpojemniejsze jakie znam mają 1,8Ah i to na nadruku (nie znam pomiarów). A 16650 można dostać 2Ah - rozwiercać nie trzeba i pojemność większa.
O 2xRCR pytam jako awaryjne źródło zasilania - głównym będzie 16650. Można kupić zapasowe CRki i po sprawie, ale jestem zbyt rozpieszczony Sanyo za 3zł żeby spoglądać na CRki za 7zł/szt, kiedy za tyle mam kolejne 16650 od Woytazoo.