Zasilacz impulsowy i gotujące się kondensatory + zamiennik

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Zasilacz impulsowy i gotujące się kondensatory + zamiennik

Post autor: skaktus »

Witam.

Mam problem z zasilaczem 5V 2A. Problem tyczy się kondensatorów po stronie wtórnej, tuż za transformatorem. Robiąc schemat na szybko wygląda to tak:

Obrazek

Standardowo w zestawie znajdowały się kondensatory oznaczone jako C1 oraz C3. Kondensator C1 nie grzeje się przy pracy, pod warunkiem że pobierany prąd nie przekracza 600 - 700 mA z zasilacza. Przy 1A jest gorący, przy 1,9A parzy.

Zgodnie z zasadami, wymieniłem kondensatory na Low ESR o nieco większej pojemności (zamiast 680 jest 820uF), oba od Jamicona. Sytuacja niestety jest identyczna - przy prądzie 1,04 A kondensator C1 zaczyna się silnie nagrzewać. W ramach testu, na przewodach zamontowałem do C1 dodatkowy kondensator (na obrazku oznaczony jako C2, przewody z tego względu że inaczej nie da się wszystkiego upchać wewnątrz). Powtórzyłem test i co dziwne - kondensator C1 znów się grzeje, natomiast C2 na przewodach jest tylko lekko ciepły...Skąd takie zachowanie ? Jak poradzić sobie z grzaniem się kondensatorów ? C1,C2 oraz C3 pochodzą od Jamicona, 820uF, Low ESR, napięcie pracy to 6,3V. Przy obciążeniu 1A napięcie wynosi 4,93V przy 1,98A wynosi 4,83V.

PS-Sterownik z RC-U4. Praca na 1 lub 2 li-ion. Przy 2 li-ion w sterowniku gwałtownie nagrzewa się tranzystor oznaczony jako 617. Czy może to być BC617 ? Chciałbym go wymienić na bardziej wydajny w zwykłej obudowie.
ILPT
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Hej a co to dokładnie za zasilacz impulsowy ??
tutaj proszę pdf tranzystora o oznaczeniu kodowym 617 = FMMT617
http://www.s-manuals.com/pdf/datasheet/ ... _zetex.pdf

sebeq
Awatar użytkownika
skaktus

Zasilacz to jakieś cudo z DX z 4 portami USB. Zasilam tym swoją podróżną lampkę na XM-L.

Za PDF pomógł poleciał, wielkie dzięki za pomoc.

PS-Jaki polecicie zamiennik za ten tranzystor w typowej obudowie ?
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie znam przetwornicy, ale przypuszczam, że pracuje na znacznej częstotliwości. Skoro jest na 5V proponuję" równolegle do C1 przylutuj kondensatory ceramiczne SMD 10 - 20µF, mogą być dwa. Może uda Ci się tam zabudować tantalowy 100 -220µ 6,3V. Możesz też spróbować wymienić cewkę na taką o większej indukcyjności, co złagodzi impulsy pobieranego prądu.
C2 grzeje się mniej, właśnie ze względu na przewody, których rezystancja i indukcyjność stanowią spory procent parametrów kondensatora.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Dzięki za info.

Montując kondensator tantalowy 200uF, ewentualnie 100uF, obecny kondensator pozostawić czy usunąć ? No i czy również stosować przewody czy wciskać go jak najbliżej fabrycznego miejsca montażu ?

Co do cewki to nie mam pojęcia jaka jest zamontowana - nie ma żadnych oznaczeń.

PS-Czy ktoś może polecić jakiś zamiennik tranzystora o którym pisałem wcześniej ?
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

skaktus pisze: Montując kondensator tantalowy 200uF, ewentualnie 100uF, obecny kondensator pozostawić czy usunąć ? No i czy również stosować przewody czy wciskać go jak najbliżej fabrycznego miejsca montażu ?
Dodajesz kondensatory równolegle do istniejącego, żadnych przewodów...
Możesz spróbować dołożyć drugi człon filtra Π czyli za kondensatorem C3 jeszcze jedna cewka i kondensator. Cewka może być z uszkodzonego zasilacza od PCta.

Co do tranzystora, to nic mi się nie kojarzy, ten ma dość wyśrubowane parametry. Najlepszym wyjściem było by zastąpienie go MOSfetem, ale nie wiem czy znajdzie się coś sterowane tak niskim napięciem...
Tranzystor ma bardzo niskie napięcie nasycenia i jest przeznaczony typowo do pracy w układach impulsowych.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Dzieki za pomoc. Z tym tantalem będzie problem - wnętrze jest tak upchane że ledwo cu wcisnałem obecny kondensator tj. C2, postaram się jakoś wszystko upchać.

Dzięki za pomoc !
ILPT
ODPOWIEDZ