Lampy SMART

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
shreq79

Lampy SMART

Post autor: shreq79 »

Witam.

Mam stare lampy firmy SMART. Ostatnio je wygrzebalem z szafy a ze zawsze mialem do nich sentyment ze wzgledu na wyglad i jakosc swiecenia to postanowilem je zalozyc na rower. Lampy maja juz z 10 lat wiec nie zdziwilem sie jak po podlaczeniu okazalo sie ze aku juz padl. Kupilem nowy akumulator za 12 zl ( 6V, 4,5 Ah). Do tej pory jezdzilem na CatEye HL-EL500 ale to co zobaczylem jak zaswiecilem SMARTA to po prostu brak porowniania. Swiatla swieca moze i na zolto ale bez problemu da sie jezdzic w nocy po lesie. Droga pieknie oswietlona nie to co w lampie ledowej. I tu nasuwa mi sie pytanie - czy te stare zarowki ktore sa w tej lampie swiecace na zolto da sie zmienic na jakies nowsze typy? Lampa sklada sie z dwoch lamp: po lewej stronie krotkie a po prawej dlugie. Dlugie z tego co tak ogladalem ma zarowke 15 W, 6 V. Czy ktos moze robil jakies modyfikacje na tego typu lampach?
rzymo

Re: Lampy SMART

Post autor: rzymo »

shreq79 pisze:(...)
Szukam na google i nie widzę żarówkowych Smartów - możesz zrobić fotki całości? Możliwe, że pasowałyby żarówki od Sigmy Mirage.

Modyfikacje - zamiana na diody :)
shreq79

Post autor: shreq79 »

Zamieszczam jedna fotke tych lamp bo akurat znalazlem na serwisie aukcyjnym.

(2.4watt dip beam and 10watt main beam and 2.4watt + 10watt super beam)Lampy SMART
rzymo

Post autor: rzymo »

shreq79 pisze:(...)
Zbyt dokładnie nie widać jakie dokładnie żarówki tam siedzą - musisz znać rodzaj gwintu i wtedy możesz przeszukiwać sklepy/aukcje w poszukiwaniu podobnej żarówki.
Fifi

Post autor: Fifi »

Witam, warto dopłacać do tej lampki 4zł? :P
http://www.allegro.pl/item601553240_lam ... _0_5w.html
To wersja wcześniejsza (słabsza?)
http://www.allegro.pl/item598943995_lam ... _0_5w.html
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

Moim zdaniem, słabsza w zupełności wystarczy, mam i polecam.
Obrazek
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Na moje oko obie lampki smart ktore podales nie roznia sie zasadniczo niczym tylko mocowaniem i wygladem bo ta nowa mocuje sie poziomo a starsza pionowo i jest troche wieksza. Wiec jak kto woli. Jesli swieca tak samo mi bardziej odpowiadalaby ta nowsza, mniejsza lampka ale to juz jak wolisz bo roznica w cenie jest znikoma :)
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Fifi, to te same lampki ale z inną obudową - to że u nas ich nie było nie znaczy, że coś jest nowością :D
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
ODPOWIEDZ