imfar pisze:O, ta Niteye prezentuje się świetnie i na tą chwilę jest faworytem. Cena faktycznie nie jest najprzyjaźniejsza, ale do zaakceptowania. Zawsze można coś po negocjować Jedyny minus jaki może się pojawić to pierścień. Nie wiem jak się zachowa w kieszeni i nie wiem czy latarka nie będzie się obracać w opasce. Muszę się dobrze nad wszystkim zastanowić, czy nie płacę czasem 200PL za zrzucenie ~60g
Dzięki wielkie za wszystkie dotychczasowe propozycje i rady.
Co do możliwości zmiany trybów podczas noszenia to raczej nie ma szans, ponieważ ruch pierścienia odbywa się skokowo - filmik: http://www.youtube.com/watch?v=yBXSEC5qlNA http://www.youtube.com/watch?v=C5Kns_smBkE
Jeśli chodzi o obracanie w opasce to masz klips, do tego moletowany korpus no i większość opasek jest do latarek o średnicy 24mm a ta ma właśnie tyle + niska waga
Cenę oczywiście możesz negocjować.
pozdr. Tomek
imfar pisze:Jedyny minus jaki może się pojawić to pierścień. Nie wiem jak się zachowa w kieszeni i nie wiem czy latarka nie będzie się obracać w opasce.
Mam EYE10 i nie zdarzyło mi się, żeby pierścień obrócił się w kieszeni chociaż o kawałek. Ogólnie używa się jej rewelacyjnie.
Porównuję sobie Niteye Eye15 i Fenix PD32 EU, bo jakoś ta druga wydaje mi się wciąż atrakcyjna.
17g różnicy na korzyć Niteye. 23mm na korzyść Niteye. Cena bardzo podobna i w obu przypadkach można coś wynegocjować. Parę różnic rzuciło mi się w oczy. Na serio tak to jest czy producenci/sklepy przesadzają.
Fenix na 9lm 130h - Niteye na 5lm 100h
Fenix zasięg 155m na 740lm z SMO - Niteye zasięg 260m na 500lm z OP
Czy można powiedzieć, że któraś z tych firm jest ewidentnie lepsza, solidniejsza.
Wg mnie to dosyć różne latarki i trudno porównywać, EYE15 ma płynną regulację jasności, a Fenix nie. Ta płynna regulacja ma swoją cenę - trochę gorszą efektywność w niskich trybach. Jednak, na EYE15 można osiągnąć super niską jasność, a Fenix nie ma nawet trybu moonlight. Co do zasięgu, to nie wiem dokładnie, ale EYE15 z pewnością nie jest pomyślana jako thrower. Musisz popatrzeć po prostu pod kątem swoich potrzeb i tyle. Do zastosowań codziennych, bez świecenia na >100m brałbym EYE15, bo wygoda tej latarki jest niesamowita. Aha, Fenix chyba ma neutralną diodę, a Niteye zimną, co też może być istotnym kryterium.
Co do solidności, to określiłbym obie firmy jako solidne, chociaż Niteye jest stosunkowo nowym graczem na rynku, ale wyrośli na doświadczeniu JetBeam.
imfar pisze:Porównuję sobie Niteye Eye15 i Fenix PD32 EU, bo jakoś ta druga wydaje mi się wciąż atrakcyjna.
17g różnicy na korzyć Niteye. 23mm na korzyść Niteye. Cena bardzo podobna i w obu przypadkach można coś wynegocjować. Parę różnic rzuciło mi się w oczy. Na serio tak to jest czy producenci/sklepy przesadzają.
Fenix na 9lm 130h - Niteye na 5lm 100h
Fenix zasięg 155m na 740lm z SMO - Niteye zasięg 260m na 500lm z OP
Czy można powiedzieć, że któraś z tych firm jest ewidentnie lepsza, solidniejsza.
Co do odległości świecenia, to dane Fenixa na pewno są bliższe prawdy. A najbliższe prawdy jest to, że obie latarki poświecą efektywnie na kilkadziesiąt metrów.