Modyfikacja miniaturowej MXDL 3W Luxeon -> XM-L, 4xAMC

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
mike100

Modyfikacja miniaturowej MXDL 3W Luxeon -> XM-L, 4xAMC

Post autor: mike100 »

W związku z kilkoma pytaniami na pw dotyczącymi modyfikacji taniej miniaturowej latarki MXDL 3W zamieszczam dokumentację z przeróbki,

Dane techniczne oryginalnej latarki:
- Aluminiowa obudowa
- Plastikowy reflektor oraz szybka
- Dioda 3W Luxeon
- Zasilanie - 1 x CR123A / 16340
- Oringi
- Dł. 67mm, średnica 23mm
- waga 37g
- cena ok 7$

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Modyfikacja dotyczy wymiany diody na XM-L T6, drivera na AMC7135, reflektora na kolimator, modyfikacji "pustej" piguły.

Obrazek
Obrazek

Jako, że driver miałem w wersji 8xAMC 380mA usunąłem 4 źródła prądowe tak aby na diodę w max trybie szło ok 1,5A (optymalna wartość dla małego akumulatora).
Obrazek

Pora na pigułę - oryginalnie jest pusta. Star styka się jedynie rantem z pigułą co dla słabego luxeona może wystarczy ale na pewno nie dla xm-l ki przy 1,5A. Nie miałem możliwości wytoczenia nowej piguły, tym bardziej, że celem była szybka 1 godzinna modyfikacja. Najprostszym domowym sposobem na jej ulepszenie jest uzupełnienie pustej przestrzeni. Do tego celu użyłem 2 wyszlifowanych 1 groszowych monet lekko zmniejszając średnicę tak aby do piguły wchodziły na wcisk. Ze sobą zostały sklejone.
Obrazek
Obrazek
Dla łatwiejszego szlifowania (użyłem małej elektrycznej szlifierki z 2 kamieniami) przykleiłem za pomocą superglue do monety ołówek, tak aby łatwiej było trzymać i obrabiać. Następnie polerowałem monety oraz star pseudo dremelem.
Obrazek
Następnie do drivera przylutowałem pierścień z grubego miedzianego przewodu aby zapewnić odpowiedni styk przy włączaniu latarki (latarka nie ma standardowego włącznika w "dupce", włącza się jak małe maglite tj, wkręcając korpus w główkę).
Obrazek
Obrazek
Przy dopasowywaniu pierścienia uszkodziłem 2 AMC - kombinerki znalazły się w niewłaściwym miejscu i czasie. Uszkodziłem również pady lutownicze, tym samym 2 AMC musiałem dolutować z drugiej strony.
Obrazek
Pozostało złożenie drivera oraz stara z xml do piguły oraz potraktowanie pastą przewodzącą. Pod ręką miałem "złotą" - fajnie się rozprowadza.
Obrazek
Pora na kolimaror. Użyłem 45 lub 60 stopni - nie pamiętam, który zastosowałem, są bardzo podobne z wyglądu.
Oryginalnie biała obudowa z moich kolimatorów była nieco za duża, trzeba przyciąć o ok 1/5 wysokości aby zmieścił się kolimator z obudową do korpusu latarki.
Obrazek
Pozostało złożenie wszystkiego razem.
Obrazek
Obrazek
"Nowa" latarka z elementami, które podlegały wymianie:
Obrazek
Efekt końcowy:
Obrazek
Porównanie z kilkoma innymi latarkami - wymiar:
Obrazek
Obrazek

Driver ustawiony na 3 tryby. Pomierzone prądy na świeżym aku: Hi 1540mA, med 495mA, lo 83mA
Przy najmocniejszym trybie latarka dość szybko się nagrzewa co świadczy o dobrym odprowadzeniu ciepła i skutecznej modyfikacji piguły.

Przy okazji tego testu uwaga do akumulatora - ku mojemu zaskoczeniu bardzo dobrze spisywał się tani zielony akumulator GTL o pojemności z etykiety 1800mAh, który wg mnie miał jakieś 900mAh -1,1Ah co i tak jest dobrym wynikiem przy cenie ok 1,5$ za sztukę.
Obrazek

Do przyszłościowej modyfikacji pozostało dodanie oringu między kolimatorem a głowicą - nie miałem odpowiedniej średnicy. Uszczelniłem prowizorycznie silikonem.

Test z świecenia przedstawię innym razem, efekt jest zajefajny ;-). Obecnie warunki pogodowe nie są na takie testy korzystne.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 lut 2013, 08:09 przez mike100, łącznie zmieniany 3 razy.
UltraFire WF501B, UltraFire WF502B, UltraFire C8, LedLenser T7, LedLenser H7, Shadow SL3 + kilka modów xm-l
Awatar użytkownika
tomeksz68

Post autor: tomeksz68 »

Witam

Bardzo fajna recenzja :)
Też mam do przeróbki dwie takie śmieszne lampki z soczewką w głowicy "gonione" 3xAAA
Obudowa cieniuchna jakaś :| Aż ciekaw jestem co z tego wyjdzie.

pozdr. Tomek
Załączniki
DSC03382.JPG
DSC03382.JPG (55.27 KiB) Przejrzano 477 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Modyfikacja miniaturowej MXDL 3W Luxeon -> XM-L, 4xAM

Post autor: Pyra »

Witam
mike100 pisze: - Dioda 3W Luxeon
Ale to podajesz dane fabryczne, bo ten glut nawet nie leżał koło luxeona...
Jak rozumiem, prądy zmierzyłeś przy zasilaniu z aku LiIon, bo CR123 ma za niskie napięcie aby pociągnąć 1,5A z XML.
Moneta weszła na mocny wcisk?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
mike100

Pyra, zgadza się, oryginalny led jako luxeon był podany w danych producenta.
Prądy mierzone na akumulatorze Li-Ion GTL LR123A/ 16340.
Moneta (w zasadzie 2) zeszlifowane na średnicy jakieś 0,5mm aby weszły ciasno na wcisk.
UltraFire WF501B, UltraFire WF502B, UltraFire C8, LedLenser T7, LedLenser H7, Shadow SL3 + kilka modów xm-l
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

mike100 pisze:tani zielony akumulator GTL o pojemności z etykiety 1800mAh, który wg mnie miał jakieś 900mAh -1,1Ah
Rozumiem że żartujesz ? Markowe ogniwa mają góra 800mAh , taka chińszczyzna nie przekracza 600mAh ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

TrustFire który miał mieć 880 mAh ledwo dochodzi do 600 ;)
ILPT
kambal

Post autor: kambal »

Witam,
w sprawie 16340 moje ogniwka wypadają dosyć blado,
ogniste trustfire teoretycznie 880mAh- 1A 4.2/3V 370mAh, 1A 4.2-2.7V 560mAh.

Wychodzi na to, że chcąc bezpiecznie użytkować takie ogniwo, rozładowując do 3V nie ma szału co do pojemności. Jednak ciągnąc nieco więcej napięcia możemy uzyskać 30% więcej. Tylko czy to zdrowo dla ogniwa?

skaktus był szybszy:)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Do 2,8V spokojnie możesz rozładowywać.
ILPT
ptja

Re: Modyfikacja miniaturowej MXDL 3W Luxeon -> XM-L, 4xAM

Post autor: ptja »

mike100 pisze:Jako, że driver miałem w wersji 8xAMC 380mA usunąłem 4 źródła prądowe tak aby na diodę w max trybie szło ok 1,5A (optymalna wartość dla małego akumulatora).
jeszcze czekam na swój driver z DX, ale z oglądania zdjęć wynika, że być może odłączenie 4 driverów jest możliwe bez ich wylutowywania - wystarczy rozwiercić przejście między warstwami. Z tego, co widzę, to jest tylko jedna przelotka.
Na zdjęciach obu stron drivera z dx zaznaczyłem nóżki Vdd układów 7135 kółkami i tę przelotkę - strzałką.

Obrazek
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
mike100

Łatwiej było wylutować źródła prądowe, tym bardziej, że wykorzystam gdzie indziej. Poza tym potrzebny jest do dolutowania pierścień na rancie płytki a z wszystkimi driverami nie mieścił się.

Odnośnie akumulatora - nie badałem jego dokładnie ale subiektywnie dość dobrze się spisuje. W wolnej chwili sprawdzę i dam znać jak długo chodzi ta latarka w poszczególnych trybach, da to trochę lepszy pogląd o jego pojemności.

[ Dodano: 4 Luty 2013, 08:07 ]
krzycho123, rzeczywiście przegiąłem z tymi akumulatorkami i przewidywaną pojemnością. Poza tym, że jest w miarę równy w zależności od obciążenia to rzeczywiście nie jest rewelacyjny.

W trybie hi - 1540mA do zadziałania ogranicznika na driverze latarka działała 19 minut (ok 8minut działała stabilizacja prądu).
W trybie med - 495mA do zadziałania ogranicznika czas pracy wyniósł 62 minuty

Co daje odpowiednio - ok 490mAh (1,5A; 2,9V); ok 510mAh (0,5A; 2,9V)
ODPOWIEDZ