Sanyo NC-MDU01 - przeładowywuje akumulatory.
Sanyo NC-MDU01 - przeładowywuje akumulatory.
Witam.
Ładowarka jak w opisie. Mam 2 szuki. Sprawna po naładowaniu sygnalizuje ze proces ładowania jest zakończony, druga wciąż ładuje akumulatory, do tego stopnia że zaczynają one parzyć... Ładowarka jest dość skomplikowana. Czy ktoś z was ma jakąś rade na takie ładowanie ?
Ładowarka jak w opisie. Mam 2 szuki. Sprawna po naładowaniu sygnalizuje ze proces ładowania jest zakończony, druga wciąż ładuje akumulatory, do tego stopnia że zaczynają one parzyć... Ładowarka jest dość skomplikowana. Czy ktoś z was ma jakąś rade na takie ładowanie ?
ILPT
- Calineczka
- Kontakt:
pewnie że tak!
1. można wyjąć gorące akumulatory z ładowarki. UWAGA, żeby się nie poparzyć!
2. można ładować w tej drugiej, sprawnej
3. oddać ładowarkę do serwisu.
4. udać się do wróżki po pomoc
5. nauczyć się wróżyć z fusów samodzielnie i zdiagnozować problem
Skaktus, litości, choć trochę zaangażowania jeśli mamy Ci pomóc. Przecież używasz lutownicy, jak masz jakiś problem to zaczynasz (chyba?) od dokładnych oględzin.... a nam co dajesz? Hasło "ratujcie" bo gorąco i nic więcej.
1. można wyjąć gorące akumulatory z ładowarki. UWAGA, żeby się nie poparzyć!
2. można ładować w tej drugiej, sprawnej
3. oddać ładowarkę do serwisu.
4. udać się do wróżki po pomoc
5. nauczyć się wróżyć z fusów samodzielnie i zdiagnozować problem
Skaktus, litości, choć trochę zaangażowania jeśli mamy Ci pomóc. Przecież używasz lutownicy, jak masz jakiś problem to zaczynasz (chyba?) od dokładnych oględzin.... a nam co dajesz? Hasło "ratujcie" bo gorąco i nic więcej.
Ilość akumultorów jest taka że dwie są wymagane jednocześnie. Poczytałem nieco o niej i wychodzi że raczej nic z tego - całość opiera się na procku który wszystko kontroluje...
Megabit - teraz już nie trafisz tych ładowarek tak tanio - szykałem i cena z akku to 45 zł...Akku mam więc mnie to za bardzo nie ratuje.
Tutaj macie conieco info o niej:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... SB-Charger
Megabit - teraz już nie trafisz tych ładowarek tak tanio - szykałem i cena z akku to 45 zł...Akku mam więc mnie to za bardzo nie ratuje.
Tutaj macie conieco info o niej:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... SB-Charger
ILPT
Wczoraj wieczorem męczyłem całość, sprawdzałem po kolei rezystory, bezpieczniki i tranzystory. Wiele niestety nie ma oznaczeń więc szukam po omacku. Jak narazie nie doszedłem do niczego konkretnego...
EDIT
Mierzyłem dziś co się dało, porównywałem ładowarki w stanie pracy, obie ładują podobnie, co dziwne, w trakcie pracy napięcie w ostatnim stadium dochodzi do 1,6V, po czym stabilizuje się na 1,41 i ładowarka kończy ładowanie. Druga, uszkodzona wciąż ładuje. Sprawdziłem co się dało i nic z tego...
EDIT
Mierzyłem dziś co się dało, porównywałem ładowarki w stanie pracy, obie ładują podobnie, co dziwne, w trakcie pracy napięcie w ostatnim stadium dochodzi do 1,6V, po czym stabilizuje się na 1,41 i ładowarka kończy ładowanie. Druga, uszkodzona wciąż ładuje. Sprawdziłem co się dało i nic z tego...
ILPT