Ogrzewacz do rąk

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Zbychur

Ogrzewacz do rąk

Post autor: Zbychur »

Witam,

Mam takie pytanie, czy ktoś stosował może takie coś,

http://allegro.pl/prezent-zippo-zestaw-ogrzewacz-benzyna-40182-pusz-i2987011488.html

jest to coś warte, ewentualnie jakieś inne rozwiązania o podobnym zastosowaniu.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 sty 2013, 14:15 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zalety - grzeje.

Wady - smród paliwa + nie działa pod ubraniami ;)

Są jeszcze ogrzewacze żelowe.
ILPT
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Kiedyś można było kupić Sanyo Cairo - podobny ogrzewacz, ale zasilany elektrycznie przez dwa akusy AA. Teraz jakoś nie można tego kupić - nie wiem czemu.
Awatar użytkownika
Zbychur

skaktus, miałeś na myśli coś takiego?

Ogrzewacz podgrzewacz żelowy GRENE GWT wielokrotny

i czy to stwierdzenie jest prawdziwe?

Proces jest odwracalny nieskończoną ilość razy !!!

W celu ponownego użycia, należy ogrzewacz umieścić
we wrzątku na 6-8 minut aż do momentu, w którym substancja powróci do stanu płynnego.
Bo jeśli tak, to może nie tyle czasem pracy co funkcjonalnością i kosztami eksploatacji bije zippo na łeb

[ Dodano: 31 Styczeń 2013, 13:39 ]
Kazik pisze:Kiedyś można było kupić Sanyo Cairo - podobny ogrzewacz, ale zasilany elektrycznie przez dwa akusy AA. Teraz jakoś nie można tego kupić - nie wiem czemu.
Znalazłem, ale cena nokautuje

http://en.ca.sanyo.com/eneloop-kairo
Awatar użytkownika
skaktus

Siostra to ma. Czy jest nieskończenie trwałe to bym dyskutował. Po ugotowaniu działa ponownie, ale trzeba odizolować wkład od gorącego dna garnka itp np. gazetą itd i powoli gotować.

Co do Sanyo - wystarczy zaopatrzyć się w akumulatory Li-ion + podgrzewacz do lusterek (samochodowych) i mamy grzałkę...
ILPT
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Ja kupiłem za około 20 zł ogrzewacz węglowy firmy Mil-Tec z zapasem wkładów. Myślałem o tym Zippo, ale jednak jest mniej wygodny w obsłudze i przechowywaniu i mało przystępny cenowo. Węglowego użyłem raz tak na poważnie i sprawdził się dość nieźle, jedynie trudno podpalić nowy wkład w ulewnym deszczu z wiatrem. Tyle, że benzynowy też w takich warunkach trudniej się zapala. Węglowy nie jest bezwonny, ale na powietrzu prawie go nie czuć, a sam zapach nie jest jakiś odrażający. No i o wiele łatwiej go zgasić niż benzynowy.

PS: Podobne ogrzewacze robi MFH, ale ludzie narzekają, że ich wkłady śmierdzą w porównaniu do Mil-Tec.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbychur

Tomeqp,

A włożony taki pod kurtkę będzie się jarał bez dostępu powietrza?
Awatar użytkownika
skaktus

Powoli kopcić się będzie, ale też będzie dymić. Podobne węglę używa się w sziszach...
ILPT
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Pod kurtką będzie się tlić, ale zauważalnie słabiej niż na otwartym powietrzu. Ogólnie zalecam co jakiś czas otworzyć go żeby nałapał powietrza i się rozpalił mocniej. Zależy ile kto potrzebuje ciepła. Żadne dymienie u mnie nie występuje, ani zwiększona emisja zapachu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Dawno temu miałem coś takiego, w moim wypadku trochę kopciło, nie było tyle dymu co z zgaszonej świeczki, ale coś tam "pyrkało". No i nie jest bezzapachowe w 100%.
Ostatnio zmieniony czwartek 31 sty 2013, 16:09 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
DNF

Post autor: DNF »

Ja mam takie żelowe i jest fajnie, ale na początku parzy, potem jest miło a na końcu chłodno.
Dobrze grzeje przez jakies 15minut, wystarczy żeby ogrzać zmarznięte dłonie na przystanku :)
Awatar użytkownika
sp5it

Post autor: sp5it »

Taki na bazie tiosiarczanu sodu samemu się kiedyś robiło. Fajna sprawa była.
My flashlight is smaller than yours...
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Ja posiadam wszystkie tu wymienione podgrzewacze poza elektrycznymi. Benzynowe chyba wypadają najgorzej, najlepiej chemiczne. Wystarczy przegiąć aktywator i w kilka sekund mamy ciepło. Z tego co wyczytałem to im większy podgrzewacz tym dłużej utrzymuje ciepło. Na krótkie zimowe wypady 2szt tych wystarczają mi w zupełności. Grzeją po ok 15-20min. Mojej kupiłem serduszka i też jest zadowolona, szczególnie przydawały jej się jak dojeżdżała rowerem na przystanek i czekając na autobus rozgrzewała zmarznięte ręce.
lucky

Post autor: lucky »

ElSor pisze:Benzynowe chyba wypadają najgorzej
ElSor pisze:Na krótkie zimowe wypady 2szt tych wystarczają mi w zupełności. Grzeją po ok 15-20min
Chyba jednak nie najgorzej... a na pewno nie w długości grzania bo Zippo może grzać przez kilkanaście godzin czyli kilkadziesiąt razy dłużej niż te do których podałeś link.
ODPOWIEDZ