Romisen RC-G2 Nowy Sterownik + dioda

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
blackrazor

Romisen RC-G2 Nowy Sterownik + dioda

Post autor: blackrazor »

Witam

Od pewnego czasu moja latarka odmówiła posłuszeństwa.
czeka mnie wymiana sterownika i diody.

Latarki używam na codzien do kontrolowania złącz spawanych oraz przygotowania do spawania,czyli odległość od elementu oświetlanego wynosi do 50 cm

Potrzebuję waszej informacji bo jestem zielony...

Jaki sterownik i jaką diodę najlepiej zamontować do tego? przeglądałem forum i naprawę mam mętlik w głowie odnośnie sterowników i diod. Potrzebuję jasnych informacji np Q5 - 7880 oraz kosztach takiego modingu

Najchętniej zleciłbym komuś naprawę całej latareczki - z wymianą drivera i diody.

- Napewno chciałbym zostać przy zasilaniu Eneloopem.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

A upewniłeś się czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległ włącznik? To dosyć częsta bolączka tego modelu. Wykręć moduł włącznika, włóż akumulator i zewrzyj kawałkiem przewodu (bądź cyny) tylny terminal ogniwa z gwintem/obudową.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Bocian pisze:A upewniłeś się czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległ włącznik? To dosyć częsta bolączka tego modelu. Wykręć moduł włącznika, włóż akumulator i zewrzyj kawałkiem przewodu (bądź cyny) tylny terminal ogniwa z gwintem/obudową.
A ja przeczytałem CYTRYNY... Jak być potrzebował mogę ci przerobić latarkę.

Odpowiedz sobie też do czego prócz oświetlania potrzebujesz latarki - jeśli tylko do oświetlania spawów to w gre raczej wchodzi jedynie naprawa czyli wymiana elementów na takie same i sprawne. Jesli np. chciałbym poświecić dalej, mieć więcej trybów itd, to wówczas wymiana sterownika i np. diody na XP-G - da ci to więcej światła, ale też przy większych prądach, to z kolei spowoduje że szybcie wyczerpiesz akumulator.

Nie myslałem o nowej latarce zasilanej ogniwem 18650 ? Wówczas masz wielokrotnie więcej energii w akumulatorze, większa uniwersalność itd.

Wybór należy do ciebie :)
ILPT
blackrazor

Post autor: blackrazor »

Bocian pisze:A upewniłeś się czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległ włącznik? To dosyć częsta bolączka tego modelu. Wykręć moduł włącznika, włóż akumulator i zewrzyj kawałkiem przewodu (bądź cyny) tylny terminal ogniwa z gwintem/obudową.
Nie działa na krótko juz testowałem :)

A ja przeczytałem CYTRYNY... Jak być potrzebował mogę ci przerobić latarkę.
skaktus pisze: Odpowiedz sobie też do czego prócz oświetlania potrzebujesz latarki - jeśli tylko do oświetlania spawów to w gre raczej wchodzi jedynie naprawa czyli wymiana elementów na takie same i sprawne. Jesli np. chciałbym poświecić dalej, mieć więcej trybów itd, to wówczas wymiana sterownika i np. diody na XP-G - da ci to więcej światła, ale też przy większych prądach, to z kolei spowoduje że szybcie wyczerpiesz akumulator.

Nie myslałem o nowej latarce zasilanej ogniwem 18650 ? Wówczas masz wielokrotnie więcej energii w akumulatorze, większa uniwersalność itd.

Wybór należy do ciebie :)
Wydaje mi się że jak wymieniać sterownik i diode na coś lepszego. W ogóle się nie orientuje jaki jest koszt sterownika i diody. Czas świecenia - używam jej okolo 10h w tygodniu.

Co do latarki z ogniwem 18650 to wiązało by się z zakupem ładowarki itp
ODPOWIEDZ