Witam
Od pewnego czasu moja latarka odmówiła posłuszeństwa.
czeka mnie wymiana sterownika i diody.
Latarki używam na codzien do kontrolowania złącz spawanych oraz przygotowania do spawania,czyli odległość od elementu oświetlanego wynosi do 50 cm
Potrzebuję waszej informacji bo jestem zielony...
Jaki sterownik i jaką diodę najlepiej zamontować do tego? przeglądałem forum i naprawę mam mętlik w głowie odnośnie sterowników i diod. Potrzebuję jasnych informacji np Q5 - 7880 oraz kosztach takiego modingu
Najchętniej zleciłbym komuś naprawę całej latareczki - z wymianą drivera i diody.
- Napewno chciałbym zostać przy zasilaniu Eneloopem.
Romisen RC-G2 Nowy Sterownik + dioda
-
A ja przeczytałem CYTRYNY... Jak być potrzebował mogę ci przerobić latarkę.Bocian pisze:A upewniłeś się czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległ włącznik? To dosyć częsta bolączka tego modelu. Wykręć moduł włącznika, włóż akumulator i zewrzyj kawałkiem przewodu (bądź cyny) tylny terminal ogniwa z gwintem/obudową.
Odpowiedz sobie też do czego prócz oświetlania potrzebujesz latarki - jeśli tylko do oświetlania spawów to w gre raczej wchodzi jedynie naprawa czyli wymiana elementów na takie same i sprawne. Jesli np. chciałbym poświecić dalej, mieć więcej trybów itd, to wówczas wymiana sterownika i np. diody na XP-G - da ci to więcej światła, ale też przy większych prądach, to z kolei spowoduje że szybcie wyczerpiesz akumulator.
Nie myslałem o nowej latarce zasilanej ogniwem 18650 ? Wówczas masz wielokrotnie więcej energii w akumulatorze, większa uniwersalność itd.
Wybór należy do ciebie
ILPT
-
Nie działa na krótko juz testowałemBocian pisze:A upewniłeś się czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległ włącznik? To dosyć częsta bolączka tego modelu. Wykręć moduł włącznika, włóż akumulator i zewrzyj kawałkiem przewodu (bądź cyny) tylny terminal ogniwa z gwintem/obudową.
A ja przeczytałem CYTRYNY... Jak być potrzebował mogę ci przerobić latarkę.
Wydaje mi się że jak wymieniać sterownik i diode na coś lepszego. W ogóle się nie orientuje jaki jest koszt sterownika i diody. Czas świecenia - używam jej okolo 10h w tygodniu.skaktus pisze: Odpowiedz sobie też do czego prócz oświetlania potrzebujesz latarki - jeśli tylko do oświetlania spawów to w gre raczej wchodzi jedynie naprawa czyli wymiana elementów na takie same i sprawne. Jesli np. chciałbym poświecić dalej, mieć więcej trybów itd, to wówczas wymiana sterownika i np. diody na XP-G - da ci to więcej światła, ale też przy większych prądach, to z kolei spowoduje że szybcie wyczerpiesz akumulator.
Nie myslałem o nowej latarce zasilanej ogniwem 18650 ? Wówczas masz wielokrotnie więcej energii w akumulatorze, większa uniwersalność itd.
Wybór należy do ciebie
Co do latarki z ogniwem 18650 to wiązało by się z zakupem ładowarki itp