Maglite P7 mod
- Calineczka
- Kontakt:
Maglite P7 mod
Witajcie Panowie.
pewien znajomy zażyczył sobie jakiegoś działa fotonowego na bazie P7 i maglite, najlepiej 2D. Pożadana soczewka asferyczna i...zasilanie z AA. Czy ktoś z Was bawił się w przeróbki Mag-ów? Z jakim rezultatem?Co zrobic, by p7 tam wsadzić?
pewien znajomy zażyczył sobie jakiegoś działa fotonowego na bazie P7 i maglite, najlepiej 2D. Pożadana soczewka asferyczna i...zasilanie z AA. Czy ktoś z Was bawił się w przeróbki Mag-ów? Z jakim rezultatem?Co zrobic, by p7 tam wsadzić?
Co do przeróbki Maga to podstawowa sprawa jest taka że P7 nie lubi soczewek, beam jest fatalny nie do użytkowania, ref SMO który jest oryginalny spokojnie nadaje się do wykorzystania i zapewni duży zasięg jednak idealnego skupienia nie da się uzyskać. Miałem w rękach ref od Maglite i robiłem z nim próby, dioda musi być umieszczona sporo wyżej niż dno refa by wszystko mogło się dobrze zogniskować, co wymaga zastosowanie elementów dorabianych specjalnie do tej modyfikacji. Druga sprawa to to że nawet jak wszystko uda się spasować w środku to w trybie max czyli koło 3A latarka popracuje około 10-15 minut i zacznie gwałtownie się nagrzewać z powodu nie do końca właściwej obudowy dla tego leda. Tu nie ma cudów ciepło należy gdzieś odprowadzać, jeżeli się tego nie zrobi po pewnym czasie jasność potrafi mocno spaść a w skrajnym przypadku można uśmiercić diodę, jeżeli zasilanie z AA to przypuszczam że driver będzie step-down co pewnie spowoduje że sam driver też się będzie nagrzewał ( czy może ma tam pracować elektronika z KAI, jeżeli tak to napisz co nie co o niej ). To takie szybkie skojarzenia które nasuwają mi się gdy o tym myślę, ale dla chcącego nic trudnego przy odrobinie samozaparcia być może domowymi sposobami też da się coś z tym zrobić jednak łatwo nie będzie.
Asferyka z P7 bym odpuscil i zrobil na zwyklym reflektorku z MAG'a
Tutaj masz troche informacji
Tutaj radiator
Tutaj tez troche informacji o przerabianiu maga
Radiatorki do maga chyba mariusz kiedys robil, musialbys go spytac.
Z akuskow AA bez roztaczania tuby MAGA za duzo nie wycisniesz, ale mozna roztoczyc i wcisnac 8 akumulatorkow. Jak bys zrobil albo dostal koszyk 4s2p to bys mogl waszego driva uzyc, mariusz pisal ze swietnie sie z P7 sprawuje z powodu niskich Vf ssc.
Tutaj masz troche informacji
Tutaj radiator
Tutaj tez troche informacji o przerabianiu maga
Radiatorki do maga chyba mariusz kiedys robil, musialbys go spytac.
Z akuskow AA bez roztaczania tuby MAGA za duzo nie wycisniesz, ale mozna roztoczyc i wcisnac 8 akumulatorkow. Jak bys zrobil albo dostal koszyk 4s2p to bys mogl waszego driva uzyc, mariusz pisal ze swietnie sie z P7 sprawuje z powodu niskich Vf ssc.
- Calineczka
- Kontakt:
Witam
Sku.7882 Też sie wyrabia zasilany z dwóch akumulatorów R20...No i koniecznie szklana szybka....
http://picasaweb.google.pl/zzabol/Mag?a ... YETV-0GyPA#
Na ostatnim zdjęciu po lewej Surefire U2 a po prawej Mag 2D z odległości około 1m
pozdrawiam
Roman
Sku.7882 Też sie wyrabia zasilany z dwóch akumulatorów R20...No i koniecznie szklana szybka....
http://picasaweb.google.pl/zzabol/Mag?a ... YETV-0GyPA#
Na ostatnim zdjęciu po lewej Surefire U2 a po prawej Mag 2D z odległości około 1m
pozdrawiam
Roman
- Calineczka
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Pozwolicie, że podłącze się do tematu.
Chciałem zmontować maga 2d na p7 i wynikło kilka problemów technicznych:
1. Potrzebuję 2 sterowników, jeden na 800mA już mam ale nadal szukam czegoś pod 3A.
2. Chciałem to zasilić z 6AA. W trybie max wystarczy czas świecenia 10-15 min jak podał Midi. Ale nie mogę znaleźć odpowiednich koszyków. Np na kai piszą, że ich koszyki wytrzymują max pobór 1A. Oczywiście w grę wchodzi także rozwiercenie i wstawienie 8AA ale wolałbym pozostać przy 6.
Proszę o porady, sugestie lub jakieś linki do sklepów.
Pozdrawiam
Krzysiek
Pozwolicie, że podłącze się do tematu.
Chciałem zmontować maga 2d na p7 i wynikło kilka problemów technicznych:
1. Potrzebuję 2 sterowników, jeden na 800mA już mam ale nadal szukam czegoś pod 3A.
2. Chciałem to zasilić z 6AA. W trybie max wystarczy czas świecenia 10-15 min jak podał Midi. Ale nie mogę znaleźć odpowiednich koszyków. Np na kai piszą, że ich koszyki wytrzymują max pobór 1A. Oczywiście w grę wchodzi także rozwiercenie i wstawienie 8AA ale wolałbym pozostać przy 6.
Proszę o porady, sugestie lub jakieś linki do sklepów.
Pozdrawiam
Krzysiek
Nawet jezeli rozwiercisz rure o 2mm, to i tak bedziesz musial przerobic koszyki na 4xAA. Za pomoca (w moim przypadku) dremela, nalezy powycinac wewnetrzne przegrody aby "przytulic" akusy do siebie.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®