Modyfikacja UltraFire WF-501B
No to już mam jakąś jasność co wybierać a czego unikać, biorąc pod uwagę chociażby zasobność portfela
Wracając do sterownika to nadal czekam na lutownicę. Spodziewam się, że w Waszym przekonaniu będzie to pierwsza część do wymiany
Sugeruję się tutaj jak na razie wyglądem zewnętrznym sterownika i brakiem pewnych elementów elektroniki.
[ Dodano: 9 Styczeń 2013, 12:26 ]
Można jakoś rozróżnić diodę XML-U2 od T6?
[ Dodano: 22 Styczeń 2013, 20:42 ]
Witam po dłuższej przerwie.
Niestety z racji braku czasu miałem możliwość ostatnio zdjąć jedynie osłone z diody a raczej płytki PCB i zrobić zdjęcie.
Jest na niej dziwne oznaczenie "XML-14X1.0" lub coś w tym stylu.
Jest w stanie ktoś to przetłumaczyć na polski?
Zaznaczam, że według sprzedawcy miała być tam dioda xml (tyle się zgadza) binu U2 (co do tego mam wątpliwości)
[ Dodano: 25 Styczeń 2013, 19:12 ]
Panowie!
Idę po całości
Zakupiłem u Grega driver, mam nowe ogniwa i włącznik.
Kupiłem też nową lutownicę
Jak wszystko zjawi się u mnie zaczynam zabawę z pierwszą modyfikacją. Trzymajcie kciuki!!
[ Dodano: 29 Styczeń 2013, 09:34 ]
Udało się!!!
Zmodyfikowałem nieco swoją 501kę.
Zamontowałem nowy sterownik od Grega (http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 48705.html) zmieniłem ogniwo i zmodyfikowałem chłodzenie modułu d26.
Mam też foto driverka, który był zamontowany fabrycznie w latarce.
Czy ktoś wie co to za driver? Znacie jego specyfikację?
Czekam jeszcze na włącznik. Obecny działa, ale nie wiem czy podaje odpowiedni prąd.
Wracając do sterownika to nadal czekam na lutownicę. Spodziewam się, że w Waszym przekonaniu będzie to pierwsza część do wymiany
Sugeruję się tutaj jak na razie wyglądem zewnętrznym sterownika i brakiem pewnych elementów elektroniki.
[ Dodano: 9 Styczeń 2013, 12:26 ]
Można jakoś rozróżnić diodę XML-U2 od T6?
[ Dodano: 22 Styczeń 2013, 20:42 ]
Witam po dłuższej przerwie.
Niestety z racji braku czasu miałem możliwość ostatnio zdjąć jedynie osłone z diody a raczej płytki PCB i zrobić zdjęcie.
Jest na niej dziwne oznaczenie "XML-14X1.0" lub coś w tym stylu.
Jest w stanie ktoś to przetłumaczyć na polski?
Zaznaczam, że według sprzedawcy miała być tam dioda xml (tyle się zgadza) binu U2 (co do tego mam wątpliwości)
[ Dodano: 25 Styczeń 2013, 19:12 ]
Panowie!
Idę po całości
Zakupiłem u Grega driver, mam nowe ogniwa i włącznik.
Kupiłem też nową lutownicę
Jak wszystko zjawi się u mnie zaczynam zabawę z pierwszą modyfikacją. Trzymajcie kciuki!!
[ Dodano: 29 Styczeń 2013, 09:34 ]
Udało się!!!
Zmodyfikowałem nieco swoją 501kę.
Zamontowałem nowy sterownik od Grega (http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 48705.html) zmieniłem ogniwo i zmodyfikowałem chłodzenie modułu d26.
Mam też foto driverka, który był zamontowany fabrycznie w latarce.
Czy ktoś wie co to za driver? Znacie jego specyfikację?
Czekam jeszcze na włącznik. Obecny działa, ale nie wiem czy podaje odpowiedni prąd.
Witam
Napis na podłożu diody 14x1,0 nie napawa optymizmem i oznacza MCPCB średnicy 14mm i grubości 1mm. Na Twoim miejscu postarał bym się o lepsze podłoże, średnicy 16mm, bo tam takie wejdzie bez problemu.
Pozdrawiam
To jest typowy DD, czyli układ dający w diodę "ile wlezie", ja je wrzucam do takiego fajnego pojemnika z dawcami organów...mazuro pisze:Czy ktoś wie co to za driver? Znacie jego specyfikację?
Napis na podłożu diody 14x1,0 nie napawa optymizmem i oznacza MCPCB średnicy 14mm i grubości 1mm. Na Twoim miejscu postarał bym się o lepsze podłoże, średnicy 16mm, bo tam takie wejdzie bez problemu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Wielkie dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi.
Postaram się jeszcze przesłać parę fotek latarki i uważam temat za zamknięty
[ Dodano: 7 Luty 2013, 21:32 ]
Niestety to nie koniec tematu. Najprawdopodobniej uśmierciłem diodę
Po otrzymaniu nowych ogniw od Bociana latarka wyraźnie zyskała więcej mocy. Po niecałej minucie zrobiła się gorąca co nie miało miejsca w przypadku ogniwa Ultrafire 4000 mAh. Po działaniu około 30 min na 100% nagle przestała świecić.
Chłodzenie było zrobione prawidłowo. Moduł wchodził ciasno w obudowę, a sterownik był przylutowany.
Obawiam się, że po zmianie diody coś takiego może się powtórzyć.
Proszę zatem o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Postaram się jeszcze przesłać parę fotek latarki i uważam temat za zamknięty
[ Dodano: 7 Luty 2013, 21:32 ]
Niestety to nie koniec tematu. Najprawdopodobniej uśmierciłem diodę
Po otrzymaniu nowych ogniw od Bociana latarka wyraźnie zyskała więcej mocy. Po niecałej minucie zrobiła się gorąca co nie miało miejsca w przypadku ogniwa Ultrafire 4000 mAh. Po działaniu około 30 min na 100% nagle przestała świecić.
Chłodzenie było zrobione prawidłowo. Moduł wchodził ciasno w obudowę, a sterownik był przylutowany.
Obawiam się, że po zmianie diody coś takiego może się powtórzyć.
Proszę zatem o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Wygląda na kiepską migrację ciepła z LEDa dalej. Albo bardzo słabej jakości MCPCB albo problem jest gdzieś dalej (zbyt gruba warstwa silikonu/kleju lub kiepskie oddawanie ciepła z mosiężnej piguły na wkręcany reflektor i dalej). Włożyłeś porządne ogniwo, popłynęło 2.8A (jakieś 10W mocy na diodzie i gotowe).
Sometimes darkness can show you the light
To fakt. Ogniwo porządne.
Dioda odpadła ale działa. Diody do płytki już nie przylutuje z moimi narzędziami. Myślę, że problemu z oddawaniem ciepła z piguły do obudowy nie było problemu, bo latarka nagrzewała się strasznie szybko. silikonu/kleju też nie było wiele pod płytką.
Myślę że całość (MCPCB + Led) była kiepskiej jakości.
Chętnie zakupie nowego XM-L'a U2 na miedzianym MCPCB
Może wreszcie wyjdzie z tego jakaś dobra latarka
Dioda odpadła ale działa. Diody do płytki już nie przylutuje z moimi narzędziami. Myślę, że problemu z oddawaniem ciepła z piguły do obudowy nie było problemu, bo latarka nagrzewała się strasznie szybko. silikonu/kleju też nie było wiele pod płytką.
Myślę że całość (MCPCB + Led) była kiepskiej jakości.
Chętnie zakupie nowego XM-L'a U2 na miedzianym MCPCB
Może wreszcie wyjdzie z tego jakaś dobra latarka
To możemy od razu wykluczyć. Dioda posiada nakładkę plastikową
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 202510.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 202510.jpg
Nie dotykał. Obecnie dioda jest wymontowana. czekam na nową oraz na klej termoprzewodzący. Postaram się tym razem zrobić wszystko jak należy. Jeśli temperatura będzie za duża to skapituluję
Kupiłem diodę MR elektronik na podkładzie 1,5 mm
Czy poniższy klej termo nada się do przyklejenia diody czy może ma za małą przewodność cieplną ?
http://allegro.pl/ag-chemia-termoglue-5 ... 75380.html
Kupiłem diodę MR elektronik na podkładzie 1,5 mm
Czy poniższy klej termo nada się do przyklejenia diody czy może ma za małą przewodność cieplną ?
http://allegro.pl/ag-chemia-termoglue-5 ... 75380.html
Ma tyle co normalne pasty więc da radęmazuro pisze:Czy poniższy klej termo nada się do przyklejenia diody czy może ma za małą przewodność cieplną ?
http://allegro.pl/ag-chem...2994075380.html
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
W tym tygodniu przyjdą do mnie dioda i klej. Zobaczymy co z tego wyjdzie jak poskładam do kupy.
Będę informował o postępach prac
[ Dodano: 18 Luty 2013, 09:29 ]
No i tym sposobem udało się poskładać wszystko w jedną całość.
Zamontowałem diodę na odpowiednim kleju, zadbałem o odpowiednie odprowadzanie ciepła na korpus latarki no i nie zaobserwowałem aby latarka nie dała się utrzymać w dłoniach z gorąca
Czekam jeszcze na blachę miedzianą i to będzie ostatnia rzecz jaka poprawię w tym sprzęcie.
Dzięki wszystkim za pomoc i dobre rady.
W przypadku problemów i nie tylko na pewno przypomnę o sobie
[ Dodano: 19 Luty 2013, 22:48 ]
Tak na marginesie
Do jakich temperatur rozgrzewają się Wasze latarki podobnej klasy?
Dzisiaj zostawiłem moja latarkę na kilkanaście ładnych minut świecenia w trybie High.
Bez odbioru ciepła z korpusu poprzez chociażby kontakt dłoni z latarka potrafi się nagrzać do takiego stopnia, że nie jestem w stanie jej trzymać!
Czy to normalne?
Na rowerze będzie chłodzona wiaterkiem
Dioda z MCPCB jest juz na tyle dobrej jakości, że sie nie odlutowała
To moja nowa dioda.
Sterownik też cały.
Zamówiłem dodatkowo blaszkę miedzianą 0,3 mm aby zastąpić folie alu na module
Będę informował o postępach prac
[ Dodano: 18 Luty 2013, 09:29 ]
No i tym sposobem udało się poskładać wszystko w jedną całość.
Zamontowałem diodę na odpowiednim kleju, zadbałem o odpowiednie odprowadzanie ciepła na korpus latarki no i nie zaobserwowałem aby latarka nie dała się utrzymać w dłoniach z gorąca
Czekam jeszcze na blachę miedzianą i to będzie ostatnia rzecz jaka poprawię w tym sprzęcie.
Dzięki wszystkim za pomoc i dobre rady.
W przypadku problemów i nie tylko na pewno przypomnę o sobie
[ Dodano: 19 Luty 2013, 22:48 ]
Tak na marginesie
Do jakich temperatur rozgrzewają się Wasze latarki podobnej klasy?
Dzisiaj zostawiłem moja latarkę na kilkanaście ładnych minut świecenia w trybie High.
Bez odbioru ciepła z korpusu poprzez chociażby kontakt dłoni z latarka potrafi się nagrzać do takiego stopnia, że nie jestem w stanie jej trzymać!
Czy to normalne?
Na rowerze będzie chłodzona wiaterkiem
Dioda z MCPCB jest juz na tyle dobrej jakości, że sie nie odlutowała
To moja nowa dioda.
Sterownik też cały.
Zamówiłem dodatkowo blaszkę miedzianą 0,3 mm aby zastąpić folie alu na module