Sterowanie xml poprzez potencjometr

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Drag-On

Sterowanie xml poprzez potencjometr

Post autor: Drag-On »

Mam w planach zrobić lampkę na xml oświetlająca część pokoju światłem odbitym od sufitu. Chciałbym by sterowanie odbywało się za pomocą potencjometru, planowane zasilanie to 18650 (fajnie jakby było również zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem). Podpowie ktoś jak to zrobić?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

A jaki max prąd planujesz puszczać w diodę?
A jeszcze powiedz jak znajomością elektroniki i dostępu do lutownicy i miernika(ów) ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jest gotowy projekt freeware. Kod, schemat, a nawet gotowiec do kupienia Dimmer Kit V2. Drobna przeróbka i masz co chcesz.
Drag-On

Ze znajomością elektroniki trochę słabo. Dostęp do lutownicy i miernika jest. Prąd puszczony w diodę myślę max 2A (o chłodzenie się nie boję - jest do tego spory aluminiowy radiator).
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

To zainteresuj się może scalczkiem DW8501 w ilości kilku sztuk (im więcej tym stabilizacja podziała dłużej), bo napięcie dropout zależne jest od prądu który płynie przez układ. Można też zrobić źródło prądowe na wzmacniaczu operacyjnym i tranzystorze ew najprościej zmodyfikować gotowy driver latarkowy na AMCkach pisząc własne oprogramowanie. Do 2 pierwszych rozwiązań będziesz też musiał dorobić układ kontroli napięcia, w ostatnim kilka linijek kodu.
Awatar użytkownika
Flora

Post autor: Flora »

Może użyjesz drivera z kontrolą temperatury. Zamiast termistora podpina się potencjometr i ściemniacz gotowy. Tu przykład takiego sterowania na stronie 5.
Drag-On

Ta opcja chyba mi najbardziej odpowiada. Dzięki za link.
ODPOWIEDZ