Można się zainspirować np. http://www.hexbright.com/RAMA pisze:
Greg, myślę że jak wydasz sterownik wyposażony w komunikację z komputerem i jakaś aplikacje w stylu "zrób to sam" to będzie prawdziwy święty Graal
Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przyszłości powstała osobna wersja drivera konfigurowalna przez komputer. Aktualna wersja extended będzie sterowana wyłącznie za pomocą włącznika latarki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Mam takie samo zdanie latarki używa się często w sytuacjach awaryjnych a wtedy ostatnie o czym myślę to włączenie kompa żeby dostosować latarkę.xar pisze:Wiadomo, że przez komputer byłoby szybciej i łatwiej, ale moim zdaniem niezależność tego typu sprzętu od takich urządzeń jest plusem.
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Samo programowanie latarki przez użytkownika nie jest jakąś funkcjonalnością która jest niezbędna ale wątek poświęcony programowaniu przez kabel na pewno będzie krótszy o spory konfiguracyjne
Niektórzy przecież świecą w "akcji" tym czego nie żałują zniszczyć lub zgubić, a lepsze światełka trzymają tylko na towarzyskie spacery. A jak będą mogli jeszcze z latarką zagadać przez kompa..
A teraz pozostaje tylko czekać na wersję beta aktualnej. Niecierpliwie, bo ciemności robią się coraz krótsze...
Niektórzy przecież świecą w "akcji" tym czego nie żałują zniszczyć lub zgubić, a lepsze światełka trzymają tylko na towarzyskie spacery. A jak będą mogli jeszcze z latarką zagadać przez kompa..
A teraz pozostaje tylko czekać na wersję beta aktualnej. Niecierpliwie, bo ciemności robią się coraz krótsze...
Zrealizowałem moon na poziomie 0,2mA. LED żarzy się i oświetla na kilkadziesiąt centymetrów (test bez optyki). PWM w trybie moon wynosi 3,9kHz, w pozostałych trybach 15,6kHz. Nie widać PWM nawet bardzo przy szybkim ruchu latarką.tomeksz68 pisze:Witam
Greg zapytam o możliwość w tym jak i poprzednim sterowniku zejścia w tryb MOON ale poniżej 0.25% powiedzmy do 0.1% [ tak żeby dioda emitowała ok. 1 do 2 lum ]. Dla diody XP-G te 0.25% jest idealne ale już dla XM-L tryb księżycowy jest troszkę za jasny. Czy jest tu jakieś ograniczenie?
pozdrawiam Tomek
Dotyczy to wersji extended z procesorem ATtiny85.
Poprzednio moon miał około 3-4mA bezpośrednio na LED (w zależności od napięcia zasilania). 15-20x mniejszy prąd nie oznacza jednak 15x mniejszej jasności. Raczej będzie około 10x mniej światła w obecnym.xar pisze:Czy dobrze rozumiem, że stary tryb moon miał 2,8A/400= 7mA, a obecnie prąd jest 35 razy mniejszy?
Witam
pozdr. Tomek
Bardzo fajnie, że udało Ci się obniżyć wartość tego trybu. Jednak prosiłbym abyś wytłumaczył mi jak "sołtys krowie" Ile w poprzednim trybie moon mieliśmy lumenów do dyspozycji a ile w obecnym. Chodzi o wartości orientacyjne na diodzie XM-Lgreg pisze:Poprzednio moon miał około 3-4mA bezpośrednio na LED (w zależności od napięcia zasilania). 15-20x mniejszy prąd nie oznacza jednak 15x mniejszej jasności. Raczej będzie około 10x mniej światła w obecnym.xar pisze:Czy dobrze rozumiem, że stary tryb moon miał 2,8A/400= 7mA, a obecnie prąd jest 35 razy mniejszy?
pozdr. Tomek
A można np. pozbyć się jednego AMC7135, aby zyskać słabszy moonlight? Czy przy okazji sprawność diody przy prądzie 2,45A (7*7135) byłaby odczuwalnie większa niż przy 2,8A? Odbyłoby się to oczywiście kosztem zmniejszenia maksymalnej jasności.
Ostatnio zmieniony niedziela 27 sty 2013, 11:55 przez pralat, łącznie zmieniany 1 raz.
W poprzednim moon było około 3-4lm. Obecnie? Nie mam pojęcia, nie da się tego dokładnie wyliczyć, ponieważ charakterystyka LED przy tak niskich prądach jest bardzo nieliniowa, a producent nie podaje żadnych danych odnośnie tak niskich mocy.
Poza tym, co Ci powie oszacowana wartość 0,2-0,4lm?
Raczej bardziej obrazowe będzie poprzednie stwierdzenie: LED żarzy się i oświetla na kilkadziesiąt centymetrów w całkowitej ciemności.
[ Dodano: 27 Styczeń 2013, 11:54 ]
Poza tym, co Ci powie oszacowana wartość 0,2-0,4lm?
Raczej bardziej obrazowe będzie poprzednie stwierdzenie: LED żarzy się i oświetla na kilkadziesiąt centymetrów w całkowitej ciemności.
[ Dodano: 27 Styczeń 2013, 11:54 ]
Słabszy od czego? Od prawie braku światła?pralat pisze:A można np. pozbyć się jednego AMC7135, aby zyskać słabszy moonlight?
Ostatnio zmieniony niedziela 27 sty 2013, 12:03 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
pozdr. Tomek
Pytam o te lumeny ponieważ mam Twój poprzedni sterownik z trybem moon i byłoby mi łatwiej wyobrazić sobie jak to świeci. Ale powiedzmy,że obecną jasność można przyrównać do zapalonej zapałki?greg pisze:W poprzednim moon było około 3-4lm. Obecnie? Nie mam pojęcia, nie da się tego dokładnie wyliczyć, ponieważ charakterystyka LED przy tak niskich prądach jest bardzo nieliniowa, a producent nie podaje żadnych danych odnośnie tak niskich mocy.
Poza tym, co Ci powie wartość oszacowana wartość 0,2-0,4lm?
[ Dodano: 27 Styczeń 2013, 11:54 ]Słabszy od czego? Od prawie braku światła?pralat pisze:A można np. pozbyć się jednego AMC7135, aby zyskać słabszy moonlight?
pozdr. Tomek