Jeszcze jedna lampa biurkowa

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
zedart

Jeszcze jedna lampa biurkowa

Post autor: zedart »

Witam.
Nie chciałem zaśmiecać tematu koledze adek19. Ale jeśli ktoś z moderatorów uzna za stosowne to można scalić obydwa.

Jestem w posiadaniu poniższej lampki:
Obrazek

Źródło światła to 21 diod 5mm chyba jakieś chińskie "no name".
Ilość światła jest delikatnie mówiąc nędzna. Dlatego pomyślałem o wymianie na diody o większej wydajności np. Nichia.
Lampa jest napędzana zasilaczem 12V, 350mA, a w podstawce znalazłem poniższe "ustrojstwo".
Obrazek

No i mam teraz kilka pytań do Oświeconych użytkowników forum.
Czy ten zasilacz uciągnie 21 diod Nichia np. takich: http://www.ledrise.com/product_info.php ... d-45-.html?
Czy będzie konieczne zastosowanie innego sterownika, a jeśli tak to czy może z dwoma-trzema trybami i jak wtedy zrealizować przełączanie trybów?

Pozdrawiam.
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Spokojnie możesz zrobić podmianę. A to "ustrojstwo" to regulator liniowy napięcia coś jak popularne LM317.
Tylko podobno ostatnio jest problem z zamówieniami z LedRise bo nie za bardzo chcą dochodzić.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
zedart

A jak wygląda sprawa ilości światła przy tylu Nichiach. Może jednak pokombinować z innym sterownikiem i 2-3 trybami?
Poszukam w innych sklepach... Farnell trochę drogo wychodzi.
zed-art.co.uk
DNF

Post autor: DNF »

Z tego co pamiętam, te Nichie mają okrutną barwę. Fioletowo-żółta jajecznica.. Chyba, że to inne były :D
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nicha w środku spotu jest żółta, a brzegi przechodzą od żółtego, poprzez biały do fioletu. Do biurka to się nie nadaje.
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

A ja proponuję przykleić tam odpowiedni kawałek dobrej taśmy led. Barwy masz do wyboru (ciepła czy zimna) a i światła o wiele więcej, na biurko wystarczy.
Awatar użytkownika
zedart

Mam jakąś taśmę LED, będę musiał przetestować czy ilość światła będzie wystarczająca dla mnie.
Dziękuję za opinie. Za jakiś czas przedstawię efekty.
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
skaktus

Aby w miarę oświetlić biurko do tego stopnia aby można było w nim pracować to potrzeba minimum 1m taśmy na diodach 5050.
Ostatnio zmieniony wtorek 22 sty 2013, 10:42 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Awatar użytkownika
zedart

Moim zamysłem odnośnie tej lampki jest zwiększenie ilości światła. Czy będzie dość do pracy to już mniej istotne. Trochę rozczarowałem się, że Nichie mają taką marną jakość światła.
Może ktoś zna inne 5mm diody z ładną barwą?
Mam leżący na półce radiator od intela i5 i kilka Osram Oslonów i na tym myślę zbudować coś większego. Kwestia tylko znalezienia podłoża na kilka LEDów.
zed-art.co.uk
Awatar użytkownika
skaktus

Z tego co się dowiedziałem do oslonów pasuje podłoże z XPG - może nie jest idealne ale na styk da się
ILPT
Awatar użytkownika
zedart

Po wielu miesiącach oczekiwania mój samplowy Osram Duris S8 doczekał się finalnego zastosowania.
Zasilany jest tego typu zasilaczem: http://www.ebay.co.uk/itm/LED-Constant- ... 3f3a497a5f

I kilka fotek mojej lampki biurkowej. Może nie jest najpiękniejsza ale mi się podoba, bo nie jest to sklepowa masówka tylko rękodzieło :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przepraszam za słabą jakość fotek. To tylko komórka.
zed-art.co.uk
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Jak by ten ochydny kabel wychodził na dole z tyłu obudowy.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

fotorondo pisze:Jak by ten ochydny kabel wychodził na dole z tyłu obudowy.
Kabelek na pewno da się łatwo z tyłu pionowej deski przymocować, żeby był widoczny dopiero na dole :wink:

Mi się podoba ta dolna deska - podstawka. Bardzo ładne słoje. :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fotorondo

Post autor: fotorondo »

nie przymocować, puścić w środku !! :razz:
Awatar użytkownika
zedart

Kabel nad tym czarnym pudełkiem z tyłu (w środku jest zasilacz i wystające elementy włącznika), będzie przymocowany tylko jeszcze muszę objemki zorganizować.
Drewno to jest cis czarny. Lepiej wyglądały by elementy miedziane czy też mosiężne, ale niestety nie miałem nic w zasięgu oczu.
zed-art.co.uk
ODPOWIEDZ