Jaka EDC zasilana CR123?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
sosnal

Jaka EDC zasilana CR123?

Post autor: sosnal »

1. Szukam latarki EDC, która:
-będzie zasilana z CR123
-była jak najmniejsza (max 9cm długości)
-świeciła w kilku trybach od moon do turbo (chętnie w okolicach 2lm do ponad 200lm)
podoba mi sie Olighta i1 EOS no i bardzo podoba mi się JETBeam Raptor RRT-0 XM-L (tu jednak cena zniechęca - 465 w jetbeam)

Podpowiedzcie pls na co zwrócić uwagę - to będzie zakup na dłuuuugo.

2 Kupiłem w zeszłym roku led lenser M1 - i regulacja skupienia jest poprostu bombowa, nie mniej dioda w niej, beam i kolor to koszmar ( fiolet, obrys diody nierównomierny). czy da sie w tym wymienić diodę i sterownik na coś przyjażniejszego? Czy ktoś z Was by się tego podjął?
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Ja osobiście mam iTPLight A1 EOS SS. Jest ciężka, klips jest do bani, bo rysuje obudowę, trochę zbyt skupiona jak na EDC. Jednak nie pozbędę się jej póki się nie zepsuje. Bardzo kompaktowy rozmiar i odcień diody (ciężko powiedzieć jaki, ale wpada w purpurę) rekompensują wszystkie minusy. Po prostu takie subiektywne odczucie.
Myślałem niedawno o Xeno, ale zniechęciło mnie zasilanie. O tej latarce koledzy się ciepło wypowiadali.
Luigi

Post autor: Luigi »

RRT-0 z xp-g S2 jest na wyprzedaży w mhunt za 280 zł, jest jeszcze SUNWAYMAN V10R z xm-l t6
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
sosnal

No i szybka piłka wyszła. Raptor RRT-0 S2 jedzie do mnie :). Dzięki za pomoc.
oskar

Post autor: oskar »

Jak już raptor zerowy to ja bym wolał wersję na diodzie XM-L, to za 110$ w hkequipment kupić można, ale znam ciekawszą latarkę rozmiarem na CR a mianowicie Nitecore EX11 to jest moim zdaniem najfajniejsza dotychczas latarka na CR bo ma kopa a jest malutka bardzo.
Widziałeś nowe modele Eagletac ? wersje D25mini , zwłaszcza wersja tytanowa na CR, piękna jest moim zdaniem i ma ciekawe parametry.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
sosnal

Raptor 0 nawet widziałem jak świeci na XML, nie mniej świadomie wybrałem xpg. Zupełnie wystarcza do zastosowania EDC dla mnie. Skrojona jest idealnie na moje potrzeby - szybki i precyzyjny pierścień no i przedłużka na AA in emergency, no i cena CCC. Kluczowa jest dla mnie operowanie w dolnej granicy możliwości latarki 1-2 Lm, a tego proponowane nie mają.
A że jest mnóstwo pieknych światełek... to ja wiem :)

... i jeszcze ten temat:
2.Kupiłem w zeszłym roku led lenser M1 - i regulacja skupienia jest poprostu bombowa, nie mniej dioda w niej, beam i kolor to koszmar ( fiolet, obrys diody nierównomierny). czy da sie w tym wymienić diodę i sterownik na coś przyjażniejszego? Czy ktoś z Was by się tego podjął?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

mam od jakiegoś czasu i bardzo sobie chwalę Xtar-a WK21 Meteor :
http://www.xtarlight.com/en/05-chanpin/ ... tyleid=177
http://www.xtarlight.com/en/07-new/p-001-1.asp?id=15
recka:
http://budgetlightforum.com/node/6740

do 500 lumenów z CR-ki robi naprawdę wrażenie. Bardzo fajna sprawa to 4 pady/pola lutownicze w sterowniku, którymi to padami możemy programować sekwencje trybów.
Zasilam CR-ką od AW, taką wysoko prądową.....
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J8vw6sDpuJU[/youtube]
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Calineczka trafiłem ją ostatnio przeglądając aukcje na ebayu , też wydała mi się atrakcyjna w stosunku do A1/i1 a widzę ze nawet driver można podłubać :mrgreen: fajna .

Jak będę miał wolne 35$ to zakupię :)
elektroda.pl
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

[quote="Calineczka"]mam od jakiegoś czasu i bardzo sobie chwalę Xtar-a WK21 Meteor :[/quote]

Calineczka a jak ma się te 500 lm do 1225 cd ( dane z tabelki )
gdy np nowy Fenix LD 12 ma 115 lm i 1612 cd ( dane również z tabeli producenta ) :?:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

robertgl17, o tak:
1 lm = 1 cd x sr

te latarki mają inny kąt bryłowy wiązki (sr)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
sosnal

Calineczka pisze:mam od jakiegoś czasu i bardzo sobie chwalę Xtar-a WK21 Meteor :
]
Gdyby miała jeszcze niższy tryb low - ideał w takiej klasie cenowej i w takim rozmiarze. Natomiast tryb max pow 500lm na pewno jest imponujący, ale nie z ogniwa cr123, bo nawet jeśli producent podaje 20 min na max, to można przypuszczać, ze po 1min będzie 400lm.

Ale świetna. Calineczka, gdzie ja dorwałeś (ebay w granicach 115zł ale tylko z Chin/HK widzę)
Gdzie ja można pewnie kupić (urodziny ojca juz za 1,5 msca :) ) ?

PS czy ogniwo 16340 i CR123 to to samo, a poprostu okreslone tylko rozmiarem 16mm na 34mm?
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Rozmiarowo to samo. Napięcia, parametry, chemia - inne
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

rozmawiałem bezpośrednio z producentem.
Na CR123 (3V ) nie świeci pełną mocą, o tym też informuje producent. Jedynie na RCR123(R jak recharable 16340), i oczywiście dobrej jakości.
To fakt, LOW mógł być niższy...
adek19

Post autor: adek19 »

Witam
trochę odgrzeje...
ma ktoś Ultrafire w610:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1852

Cena powiedziałbym bardzo atrakcyjna, na pewno minusem jest 1 tryb. Może jakaś alternatywa? Ma być tanie, bardzo małe (do kluczy) świecenie raczej awaryjne jak nic innego nie będzie pod ręką
BALDER SE-2 || UltraFire C8 XM-L 2.8A ||
voromis

Post autor: voromis »

Ja myślę nad taką http://www.ebay.pl/itm/TrustFire-LED-Mi ... 232376b3f6 na zagranicznych forach znalazłem dobre recenzje na jej temat i z dobrego ogniwa potrafi oddać duże prądy (co może być też wadą bo z ogniw 16340 dużo energii nie uzyskamy a markowe ogniwa są droższe od latarki).
Ostatnio zmieniony sobota 19 sty 2013, 19:35 przez voromis, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ