Sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A programowalny

co i jak zrobiłem...
xar

Post autor: xar »

greg pisze:Nadawanie Morse'm to akurat będzie banał. Ustawiasz sobie 1 tryb o dowolnej mocy i nadajesz do woli ;)
greg pisze:
6-klik wskaźnik napięcia (5 kroków)
7-klik wybór profilu, 3 dostępne, w każdym dowolne tryby (1-5 sztuk)
. . . Poniższe ustawienia dotyczą aktualnie wybranego profilu i są w nim zapamiętywane:
8-klik programowanie jasności aktualnego trybu
...
Czepiam się tego Morse'a, ale jest to po prostu dobry przykład (podobnie przestrzelenie szukanego trybu w innym profilu i klikanie szybko dalej, aby wybrać od początku konkretny z 5 trybów). Czy da się to jakoś pogodzić?

Pozdr.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

xar, napisz konkretnie, co byś chciał zmienić jak to widzisz od strony logicznej sterowania, pomyślimy wspólnie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Jeszcze drobnostki - Gdy latarka wykryje najniższy poziom aku czyli pi razy drzwi 20% to mógłby być ciemny błysk, żeby w razie braku zapasu móc się przygotować.

Niuans - czy ciemne błyski są zabezpieczone przed przeoczeniem? W sensie czy mogą wystąpić podczas zmiany trybów? IMO powinny wystąpić po jakimś minimalnym czasie świecenia.

Dodatkowo ochrona temperaturowa też mogłaby dawać o sobie znać np. 2 błyski.

Sterowanie:
To o czym pisałem, że 2+n klik do przodu i 1klik do tyłu mogłoby działać w opcji z pamięcią. Oczywiste, że przy braku pamięci nie można.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ostrzeżenie o niskim poziomie akumulatora uruchamia się po około 2 sekundach o włączenia, nie szybciej. Zwyczajnie ADC próbkuje kilkadziesiąt razy i uśrednia wynik dla dobrej dokładności pomiaru, a to wymaga czasu.
wikrap1 pisze:Jeszcze drobnostki - Gdy latarka wykryje najniższy poziom aku czyli pi razy drzwi 20% to mógłby być ciemny błysk, żeby w razie braku zapasu móc się przygotować.
A ile to jest te 20% wyrażone w mierzalnej jednostce "V"? Widziałeś charakterystyki rozładowania ogniw? Każda jest inna :)
xar

Wiedząc na co reaguje procesor (odcięcie) nie mam pomysłu jak to pogodzić. :) Puszczanie sygnałów światłem nawet mogłoby mi się przydać, ale też nie tak często, żeby to musiało być. Jedyna szansa w tym, że migając sobie nie zrobię dokładnie 6,7 lub 16-kliku.

Zastanawiam się, czy zostawianie profili poza blokadą to dobry pomysł. Mając wybrane tryby w jakimś profilu chcemy odpalić któryś. Jeżeli zdarzy się przestrzelić niechcący, to nie zatrzymujemy się i klikamy dalej. Jest wtedy szansa, że zrobimy z tego 7-klik i przejdziemy do wyboru całego profilu. Czy będzie to denerwujący to pokażą beta testy. Zamiana profilu przy blokadzie po 6-kliku i tak byłaby szybka (mając na uwadze, że zmian profilu nie robi się co 5 minut) - kombinacja 16-klik, dalej 7 klik na wybór profilu i 16-klik na blokowanie trwałoby około 30s. Samo najechanie przypadkowo na 6-klik nie dawałoby znacznych konsekwencji.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Może się przypomnę, czy widzieli byście możliwość zastosowania zróżnicowania czasów klików.
Załóżmy czas 0,3 - 0,5s to wielokliki, a powyżej 0,5s to zmiany trybów. Sądzę że zminimalizowało by ty przypadkowe wejścia w tryby konfiguracyjne.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Po prostu skoro skala pomiaru napięcia ogniwa ma 5 stopni to uprościłem sobie, że co około 20% pojemności jest próg. Miałem na myśli tę wartość jaka jest dla najniższego progu. Po prostu teraz w laptopach, komórkach itd. podaje się naładowanie w % i stąd tak się wyraziłem.
To przy okazji można się zastanowić jak te progi rozłożyć. Ustaliłeś to już, czy nie?
Tak wstępnie np. 4V / 3,8V / 3,6V / 3,4 / 3,2V i 3,2V daje jeden ciemny błysk?

A ograniczenie zmiany trybu czasem 0,5sekundy to moim zdaniem nieco upierdliwe. Klikam szybciej.

Ewentualnie wielokliki dać dalsze. może być 11 klik zamiast 6klika itd. Wtedy mieszczą się 2 przejścia po 5 trybach i z bani.
Ostatnio zmieniony piątek 18 sty 2013, 21:58 przez wikrap1, łącznie zmieniany 1 raz.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Każda opcja programowania i zmiany profilu poprzedzona jest identycznym ostrzeżeniem: 3 słabe krótkie błyski "szpilki" o częstotliwości 1Hz. Czyli zawsze jest czas na opuszczenie danej opcji - klik w czasie tych błysków powoduje opuszczenie pozycji menu.

Długość klików.
Miałem klika przypadków, że Klienci skarżyli się, iż 1 sekunda to za mało na zmianę trybów... Jak zmniejszę to do 0,5s, będzie takich skarg 20-30%.

Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Jak z tymi progami pomiaru ogniwa? 4V / 3,8V / 3,6V / 3,4 / 3,2V i 3,2V daje jeden ciemny błysk? Czy masz inną koncepcję?
Ostatnio zmieniony piątek 18 sty 2013, 22:03 przez wikrap1, łącznie zmieniany 1 raz.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
greg pisze:Długość klików.
Miałem klika przypadków, że Klienci skarżyli się, iż 1 sekunda to za mało na zmianę trybów... Jak zmniejszę to do 0,5s, będzie takich skarg 20-30%.
Łooo matko :roll:
Czyli tak jak wspominałem, zawsze komuś coś nie będzie pasować.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Krasny

Post autor: Krasny »

wikrap1 pisze:Po prostu skoro skala pomiaru napięcia ogniwa ma 5 stopni to uprościłem sobie, że co około 20% pojemności jest próg. Miałem na myśli tę wartość jaka jest dla najniższego progu. Po prostu teraz w laptopach, komórkach itd. podaje się naładowanie w % i stąd tak się wyraziłem.
To przy okazji można się zastanowić jak te progi rozłożyć. Ustaliłeś to już, czy nie?
Tak wstępnie np. 4V / 3,8V / 3,6V / 3,4 / 3,2V i 3,2V daje jeden ciemny błysk?

A ograniczenie zmiany trybu czasem 0,5sekundy to moim zdaniem nieco upierdliwe. Klikam szybciej.

Ewentualnie wielokliki dać dalsze. może być 11 klik zamiast 6klika itd. Wtedy mieszczą się 2 przejścia po 5 trybach i z bani.

Blablabla a moze poprostu mój pierwszy pomysł z pokoazywaniem napięcia akku ?
Gregforce L2P, Fenix LD20, Fenix LD10, Maglite LED 4D
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Za dużo liczenia, a mniej praktyczne. Nie potrzebuję voltomierza. Chcę szybko wiedzieć ile energii jest do dyspozycji koniec kropka.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
xar

Wykonywał ktoś kiedyś pomiar do jakiego napięcia zjedzie li-ion, żeby światło było ciągle użyteczne? Ile mamy czasu po przekroczeniu napięcia 2,8V z najsłabszym trybem? Zakładam skrajną sytuację, a ogniwo na straty.

Mnie pokazywanie napięcia kusi, może w sytuacji powyższej dałoby cenną informację (o ile pozostały czas świecenia to nie raptem kilka minut, a emiter przy takim 2,4V coś tam jeszcze wyrzuca).
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Niestety, nie ma możliwości pokazania procentowej ilości energii w akumulatorze, nie znając jego charakterystyki - to oczywiste.

Można pokazać wyłącznie napięcie. Tego nie przeskoczymy, chyba, że każdy przerzuci się na konkretny model ogniwa, np.: NCR 3350, to i owszem ;)

Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

To oczywiste. Z tymi procentami jak już mówiłem, skrót myślowy, bo zakładam, że 5 stopni aku będzie rozróżniać stany co mniej więcej 20% w dużym uproszczeniu.
Wykonywał ktoś kiedyś pomiar do jakiego napięcia zjedzie li-ion, żeby światło było ciągle użyteczne?
Niestety nie mogę wywołać 0,25% żeby sprawdzić od wyższego napięcia niż 2,8V co mnie interesuje, np. od tego 3.2 do 2.8V ile jest czasu na 0,25% Mogę wykonać taki test albo teraz od 2,8V w dół albo po zakupie nowego drivera od wyższego napięcia. Ogniwo na straty mam - od woytazo z obdartą koszulką. Mogę poświęcić :wink: Do porównywania jasności mogę wykorzystać lustrzankę i jakąś prowizoryczną ciemnię. Plus ewentualnie testy w praktyce czy coś da się przy lampce zrobić ;) Ale to będzie tylko poglądowe, gdyż nie wszyscy mamy to samo Vf diody :razz:
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
ODPOWIEDZ